avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea minorului

Buna seara.
Am un proces in curs,in vederea incredintarii unui minor de 4 ani.mentionez ca este vorba de un copil in afara casatoriei.Eu,tatal,sunt de acord ca,minorul sa locuiasca la mama lui,sa platesc pensie de intretinere,sa m-i se acorde vizite,dar nu doresc sa-mi exercit drepturile parintesti.asta inseamna ca,nu mai am nici un drept?Si ce inseamna acest lucru?Daca o sa-mi exercit drepturile parintesti,inseamna ca de fiecare data ,mama,trebuie sa ma consulte?Inseamna ca,niciodata nu o sa ma bucur de noua mea relatie,si nici mama copilului meu de o relatie a ei?Inseamna ca suntem de fapt legati?Si daca acest nou cod civil este facut sa ajute minorii(copiii)nostri si sa ne asumam raspunderea fata de ei,nu cumva o sa uitam sau o sa ne implicam intr-o masura mai mica,fata de alti minori(copii)din o alta relatie ulterioara?Deci,va rog cu respect,sa-mi spuneti care sunt avantajele si dezavantajele unei asemenea decizii a mea,adica de a renunta la aceste drepturi parintesti in vederea ca atat eu cat si mama minorului nu consideram ca buna crestere si educatia minorului inseamna alterarea relatiilor personale si profesionale ale (
fiecaruia,si separat) parintilor acestui minor.
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 15:59, 10 Decembrie 2011
Nu, legea nu va poate obliga sa va exercitati drepturile, insa indeplinirea obligatiilor nu este optionala.
Aceasta reglementare la care faceti referire, respectiv custodia comuna, a fost edictata pentru a oferi drepturi egale ambilor parinti, nu ca pana acum nu aveau , conform legii , drepturi egale, insa programul de vizita era mai restrans , parintele caruia ii era incredintat copilul-parintele custodian, de multe ori il impiedica pe celalalt parinte in exercitiul drepturile lui.Aceasta noutate este menita, cum spuneam, sa imbunatateasca situatia , atat a parintilor, cat si a copiiilor , intrucat timpul copilului petrecut cu fiecare parinte poate fi egal, parintii trebuie sa colaboreze si, macar de dragul copilului sa mentina o relatie amiabila, astfel incat copilul sa nu traiasca cu ideea eronata ca unul dintre parinti-cel care nu are custodia, ar fi ,,omul cel rau,,.
Deci reglementarea nu este menita sa ingradeasca libertatea parintilor , astfel ca acestia sa nu aiba o viata normala, ci in beneficiul lor , cred eu .
Asa cum e precizat si mai sus reglementarea e in beneficiul parintilor si al copiilor. Pai daca aveti un copil il aveti pentru toata viata si acest lucru trebuie sa fie o bucurie nu o povara. Nu e normal ca in mod firesc sa fiti implicat in viata lui si sa va intereseze soarta lui fara sa vi se para o greutate sau o ingradire a vietii personale? Ma gandesc ca poate o sa mai aveti si alti copii si atunci dat fiind ca toti vor fi ai dumneavoastra indiferent unde locuiesc ar trebui ca si tratamentul lor sa fie egal in mod firesc.
va multumesc pt raspunsurile dvoastra. am luat decizia de a nu-mi exercita drepturile parintesti din mai multe considerente, si anume: mama copilului a interzis orice fel de legatura a mea cu copilul timp de mai bine de un an; tot ea, doreste in continuare acest lucru, iar cand am revazut copilul, acesta nici nu m-a recunscut; firescul isi urmeaza calea, eu sunt intr-o relatie si desigur ca si mama la fel.faptul de a-mi exercita drepturile parintesti,ar fi o greutate enorma pt ambii parinti!intrebari concrete:
1)daca imi exercit aceste drepturi,pana unde poate sa hotarasca decat mama?sau nu poate sa ia nici o hotarare fara accordul meu?acest lucru,inseamna ca o sa avem o legatura permanenta?
2)daca nu le exercit,poate de exemplu sa plece cu minorul din tara fara acordul meu?poate sa posteze fotografia minorului pe site-uri de internet?poate sa dea copilul spre adoptie?
Dvs. stiti mai bine cum stau lucrurile , insa, ca un sfat doar, nu luati decizii pe care ulterior sa le regretati:)
Anumite hotarari mama le poate lua si singura( probabil majoritatea problemelor simple) , insa in privinta unor lucruri in privinta carora legea impune acordul celuilalt parinte, mama nu va putea decide de una singura( cazul adoptiei copillului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna la cerere e obligatorie? caragea_suzana caragea_suzana Buna ziua,ma confrunt cu o \"problema\".As vrea sa stiu daca custodia comuna este obligatorie la cerere?Am doi copii din doua relatii diferite.Cel mic are 1,4 ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului Alexandraioana12 Alexandraioana12 Buna ! Sunt căsătorită de un an, și avem un copil de o luna. Nu prea ne mai înțelegem eu și soțul meu ,așa ca am decis sa divorțăm. Stam la bunica ... (vezi toată discuția)