avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului

Buna ! Sunt căsătorită de un an, și avem un copil de o luna. Nu prea ne mai înțelegem eu și soțul meu ,așa ca am decis sa divorțăm. Stam la bunica soțului. Cui ii revine custodia copilului ?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:09, 14 Septembrie 2019
Autoritatea părintească (custodia) este exercitată în comun de ambii părinți.
Chiar dacă copilul are o luna ??

Dapix a scris:

Autoritatea părintească (custodia) este exercitată în comun de ambii părinți.

Autoritatea părintească nu trebuie să fie afectată de desfacerea căsătoriei sau a relaţiei de uniune liber consimţită şi nici de separarea de drept sau de fapt a părinţilor, aceasta fiind un principiu al legislaţiei europene în materie.

Autoritatea părintească este definită în lege ca fiind ansamblul drepturilor şi obligaţiilor care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi care aparţin în mod egal ambilor părinţi.

Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi gradul său de maturitate (Art.483 NCC).

Conceptul de „Autoritate părintească ” se referă în special la:

A) îngrijire, protecţie, educaţie, religie – conform personalităţii şi nevoilor de dezvoltare specifice copilului

B) menţinerea relaţiilor personale – pentru a dezvolta o relaţie armonioasă şi echilibrată cu ambii părinţi

C) stabilirea/schimbarea locuinţei

D) administrarea proprietăţii – cu grija şi atenţia necesare pentru a păstra şi a creşte valoarea bunurilor

E) reprezentarea legală a minorului, mai puţin atunci când există un conflict de interese

Art.503 alin.1 NCC dispune că: „Părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească ” , iar art.483 alin.3 NCC arată că : ” Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori”, ceea ce presupune că părinţii care au exerciţiul autorităţii părinteşti ar trebui să aibă în mod egal drepturi şi obligaţii, că ar trebui să le exercite tot astfel şi – de câte ori este posibil – ar trebui să facă acest lucru împreună, în legătură cu aspectele enumerate mai sus, aspecte care sunt de mare impact în viaţa, creşterea şi dezvoltarea minorului.

Mirarea dvs nu are de ce sa existe, un copil are 2 parinti pe care - cel putin legiuitorul - ii vrea la fel de implicati in ceea ce priveste copilul.

Stabilirea locuintei copilului e cu totul un alt capat de cerere, iar la aceasta varsta va fi cu siguranta alaturi de mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori dinculeanudeliadenisa dinculeanudeliadenisa cum se castica custodia totala a copilului in varsta de 11 luni?tatal vrea copilul dar nu are nici conditii pentru intretinere (vezi toată discuția)
Lege transfer elev anemona34 anemona34 Buna ziua! care este legea in care se mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa solicite transferul elevului-minor de la o unitate de invatamant la alta. (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)