avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... hartuire morala la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

hartuire morala la locul de munca

As vrea sa stiu cum pot aduna dovezi pt a demonstra hartuirea morala la locul de munca. Lucrez intr-o institutie bugetara in domeniul medical. Seful conduce la modul dictatorial, de parca nu ar fi angajat al statului ci patron (nici asa nu ar avea dreptul la abuzuri). Cele mai grave lucruri pe care le-a facut au fost urmatoarele:
1. a refuzat verbal sa interneze pacienti programati, ceea ce se putea rasfrange negativ asupra pacientilor si asupra noastra, care eram obligati sa ii redirectionam, chiar daca aveam locuri si daca noi consideram ca pacientul trebuia internat. Am fost amenintati ca ne va sanctiona daca vom trimite pacientii la el sau la director.
2. ne-a obligat sa participam la un studiu clinic , ca subiecti, fara a semna un consimtamant informat, fara a cunoaste protocolul studiului si ceea ce este mai grav ...a trebuit sa platim analizele din acel studiu (efectuate la un laborator cu care el are contract de colaborare).
3. a denigrat in repetate randuri activitatea noastra profesionala, in fata colegilor si subordonatilor.
4. ne-a cerut sa plecam din institutie

Nu stiu cum sa procedez pt a avea dovezi solide in toate aceste abuzuri, pentru ca in aceasta situatie suntem numai 2-3 colegi, nu ne putem baza pe alti martori care sa aiba curajul sa descrie ce au vazut si au auzit pentru ca individul ii intimideaza cu relatiile lui. Am cateva inregistrari extrem de sugestive pt santajul la care am fost supusa cu o anumita ocazie si la atmosfera de permenenta intimidare si hartuire, in registrari facute in sedinta (raport de garda), dar din cate stiu au nu pot fi prezentate ca probe. Ce ar fi util ca dovezi?
Cel mai recent răspuns: marcupetronela , utilizator 03:06, 12 Decembrie 2011
Uniti-va fortele toti cei care sunteti in subordinea sefului respectiv si adresati-va in scris , superiorilor sefului dvs.(si inregistrati petitia dvs la registratura institutiei, in cazul unui refuz trimiteti-o prin posta), pentru a lua masurile care se impun. Daca sunteti uniti, aveti mai multi sorti de izbanda.
Hartuirea morala se caracterizeaza prin actiuni repetate care au ca obiect sau ca efect degradarea conditiilor de munca, susceptibile de a purta atingere drepturilor salariatului la munca si demnitate, sa altereze sanatatea sa fizica sau sa-i compromita viitorul profesional.

Daca credeti ca sunteti victima hartuirii morale, trebuie in primul rand sa demonstrati acest lucru, ceea ce nu e tocmai simplu. Strangeti cat mai multe dovezi (scrisori, e-mail-uri, note) si marturii ale colegilor.

De asemenea, il puteti actiona in judecata pe angajator, sau ii puteti cere sindicatului sa actioneze in numele dvs.

Va puteti adresa forurilor superioare, organizatiilor sindicale sau Inspectiei Muncii.
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire morala andreisl andreisl Buna ziua, am si eu o prblema si anume sunt hartuit moral la serviciu. Sunt intr-o functie de conducere de 4 ani si pana acum un an nu am avut probleme insa ... (vezi toată discuția)
Discriminare lider sindicat sindicalistul sindicalistul sunt lider sindical - datorita faptului ca solicit respectarea CCM incheiat la nivel de unitate sunt hartuit - mutat dintr-un birou in altul : impiedicat la ... (vezi toată discuția)
Hartuirea phsihica luminitaadela luminitaadela nustiu daca hartuirea phsihica la serviciu de catre colegi si sef se poate rezolva in instanta sau doar hartuirea sexuala.eu sunt la prima varianta:D:D (vezi toată discuția)