avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil achizitionat prin credit ipotecar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil achizitionat prin credit ipotecar

Buna ziua. Recent am achizitionat o casa si terenul aferent prin credit ipotecar. As vrea sa stiu daca (si daca da, cat de usor ar fi) as putea la un moment dat sa vand proprietatea si cu banii obtinuti sa rambursez in avans creditul. Intreb asta din doua motive...ma gandesc la eventualitatea in care la un moment dat as fi in incapacitate de plata sau la posibilitatea ca peste o perioada sa...scap de acest credit prin: vinderea casei la un pret mult mai mare decat cel de achizitie (i-am adus puternice imbunatatiri) si achitarea creditului ...si in felul asta as ramane cu banuti in plus, pe care i-as putea folosi ca avans la un alt credit mai mic si mi-as putea lua o alta casuta, la care sa platesc rate mult mai mici.
Nu stiu daca ati inteles exact ce am vrut sa spun, dar sper ca da.
Am inteles ca se poate sa vand un imobil ipotecat, dar ca trebuie sa fac un antecontract, in urma caruia cumparatorul sa-mi vireze in cont o suma egala cu valoarea necesara rambursarii totale a creditului, eu sa-l lichidez si apoi fiind liber de ipoteca, sa-l vand. Insa ma intreb eu....oare o sa fiecineva de acord sa-mi dea mie 50.000 euro in baza unui antecontract de v-c? Se mai practica lucrurile astea? Se pot face? Sau raman cu creditul asta 30 de ani......si gata...
Cel mai recent răspuns: ContSters60018 , utilizator 08:41, 13 Octombrie 2008
Soluţia prezentată este posibilă. Doar s-o accepte promitentul cumpărător.

Mai există o soluţie: vînzare se poate face cu acordul băncii. În acest scop, ea poate ridica interdicţia de înstrăinare, cumpărătorul face plata (după încheierea contractului) prin transfer bancar sau depunere de numerar în contul dumneavoastră deschis la banca creditoare, care, după stingerea creditului, eliberează consimţămîntul la radierea ipotecii.

Liviu S.Bordaş

Problema este ca banca nu are nici un interes in a ma ajuta pe mine sa scap de credit. Nu e in interesul lor sa platesc creditul in avans, ci sa rambursez rata de rata, pana la stingerea lui la termen. Cu tot cu comisionul de rambursare anticipata, banca tot pierde la rambursarea anticipata.
Ar fi mult mai simpla cealalta varianta. Si sa inteleg ca e si posibila. Dar oare a mai facut cineva asa ceva? Este un lucru practicat sau f rar intalnit si cu slabe sperante de realizare? Ma gandesc ca pana la urma unii asa fac afaceri imobiliare....eu de ce nu as putea? Bineinteles ca nu asta e scopul meu, scopul meu e sa am casa mea si sau o rata mica sau deloc de platit.
anda_onescu a scris:

Ar fi mult mai simpla cealalta varianta. Si sa inteleg ca e si posibila. Dar oare a mai facut cineva asa ceva? Este un lucru practicat sau f rar intalnit si cu slabe sperante de realizare?


Solutia la care v-ati gandit a fost foarte des intalnita in ultimii ani, in conditiile in care preturile imobilelor au crescut foarte mult, iar suma de bani necesara lichidarii creditului a devenit un procent redus din actuala valoare pe piata a imobilului.
De exemplu un credit de 7000 Euro necesar achizitionarii unui apartament de 2 camere, contractat in urma cu aproximativ 5 ani, reprezinta in prezent cam 10 % din valoarea actuala a acelui imobil, deci nu este imposibil sa gasesti un cumparator care sa-ti ofere un astfel de avans.
E adevarat, ca in prezent nu se mai preconizeaza cresteri la fel de mari ca in trecut, deci e greu de estimat daca va fi usor de gasit un cumparator care sa va ofere un avans asa de mare (50000 Euro), dar un lucru este cert..... acest lucru nu este imposibil.
Ar fi bine, ca in momentul in care va hotarati in concret sa faceti o astfel de vanzare, sa analizati foarte bine evolutia pietii imobiliare si sa discutati cu banca dvs si posibilitatea solutiei oferite anterior de dnl Bordas, pentru ca bancile isi adapteza destul de des politica la nevoile pietii, iar in conditiile in care noul credit pe care doriti sa il incheiati il veti face tot cu ei, e posibil ca banca sa va ofere in acel moment o solutie foarte avantajoasa pentru dvs. Exista chiar solutia unui credit punte, practicata in prezent, dar conditiile de acordare difera, in functie de banca.
In concluzie, ceea ce doriti dvs nu este imposibil de realizat, dar usurinta cu care veti incheia tranzactia depinde si de conditiile existente la momentul respectiv, atat pe piata imobiliara cat si pe cea bancara.
Mult succes!!

In primul rand nu cunoastem contractul de credit ca sa spunem ce interdictii exista... E clar ca ar trebui sa fie si o interdictie de vanzare, dar nu ar fi prima banca si primul contract care au scapat asta din vedere... ca lucrau pe un model gresit...

Sincer, solutia lui Liviu e preferata de catre banca... si de catre cumparator, caci e mai sigura pentru ei amandoi...
Nu as sfatui un client ca, pentru un avans de 50 000 de euro sa nu ceara o garantie vanzatorului...
In plus, cumparatorul nu ar putea obtine in instanta mare lucru daca toate merg prost, pentru ca probabil exista interdictie la vanzare, cumparatorul putea cunoaste asta, fiind inscrisa in CF i se opune... deci buna-credinta la incheierea promisiunii... nu prea, ca stia ca exista riscul ca banca sa nu radieze interdictia...
Apoi, de unde-si mai ia el banutii inapoi daca vanzatorul i-a cheltuit?
E dificil, cu conturi escrow, cheltuieli, radieri, stai la mana altuia... E nesigur si dureaza si mai mult.

Bineinteles insa ca puteti cauta un astfel mde cumparator, nu va opreste nimeni.
Oricum, de vandut, depinde de ce scrie in contract daca puteti sau nu.
Am inteles, va multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul bancpost de a permite parcelarea terenului- are rost sa ma judec cu ei? bms bms Am o mare problema. Avand o agentie imobiliara, prieteni cu firme de constructii .. in 2008 am cumparat un teren. Situat in zona de case, intravilan, doar ca ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Credit pentru apartament cumpărat prin prima casă, neachitat integral aallynaa aallynaa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Doresc sa cumpar un apartament cu credit ipotecar dar care este achizitionat prin \"prima casa\" si pentru ... (vezi toată discuția)