avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Refuzul BancPost de a permite parcelarea terenului- ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Refuzul BancPost de a permite parcelarea terenului- Are rost sa ma judec cu ei?

Am o mare problema. Avand o agentie imobiliara, prieteni cu firme de constructii .. in 2008 am cumparat un teren. Situat in zona de case, intravilan, doar ca are numai 10m latime. Dar lucrand in domeniu am gasit vecinii din stanga si dreapta, cel din stanga l-a cumparat un prieten, iar la cel din dreapta m-am inteles cu proprietarul si mi-a facut procura de vanzare parcelare. Astfel avem trei fasii de 10m latime fiecare si de 180m lungime. Cum ati inteles ideea era sa comasam cele 3 parcele si sa dezmembram loturi de 600-1000mp cu dimensiuni optime de construit.Avand ipoteca si interdictie de instrainare, parcelare pe terenul meu (cel din mijloc) am solicitat bancii (BancPost) ca in baza unei schite sa permita dezmembrarea terenului ,ipoteca ramanand inscrisa in continuare doar se atribuie noi numere cadastrale in urma operatiunilor OCPI. Ei bine BancPost mi-a cerut o ipoteca ( constructie) suplimentara motivand ca a scazut valoarea terenurilor. Eu stiind ca pot sa vand peste valoarea la care este garantata le-am propus sa-mi dea voie sa parcelez si la fiecare vanzare de parcela rambursez o cota parte de credit proportionala cu suprafata vanduta.Nici asta n-au acceptat.
Deci sunt pus in situatia sa nu pot parcela nicicum, deci nu pot vinde parcele.Sa vand tot fara parcelare este valoare prea mare, actualmente sunt clienti pentru loturi de casa.Platesc rata de un an si 4 luni, anual imi creste costul terenului cu 13%. Daca nu pot vinde parcelat, costul depaseste valoarea de piata si devine nevandabil cu profit. Alta varianta ar fi, asa cum le-am zis la banca, sa-l ia in vedere ca "ACTIV TOXIC" deoarece mie nu mi se mai merita sa platesc rata, dar nici ei nu pot vinde un teren de 10m latime (eventual pt popicarie?), pierd vreo 15-17mii euro, asta este. Am primit "incurajari" de genul - imi ia casa, masina, si orice alte venituri viitoare pana la recuperarea creantei chiar daca terenul este cumparat pe SRL. Contractul nu l-am citit niciodata, documentele de credit au peste 100 de pagini.Cred ca va trebui sa-l citesc, dar, ce-mi recomandati? merita sa ma judec cu ei sa obtin permisinea de parcelare sau nu.Eventual vreun coleg de forum a mai auzit de un caz asemanator? Ce naiba sa fac? nici 17000 de euro nu-s de aruncat, plus bulina neagra la firma. E clar, interesu banci e sa platesc 15 ani nu sa vand si sa rambursez anticipat creditul (cu 4%penalitate).In 30 a lunii am de platit rata, CE SA FAC????
Cel mai recent răspuns: bms , utilizator 20:29, 15 August 2009
Faceti antecontracte de vanzare-cumparare si rambursati creditul cu sumele obtinute ca plata anticipata/avans.. Scoateti terenul de sub interdictia de instrainare si faceti ce vreti cu el. Ori, substituiti ipoteca pe acel teren, cu o ipoteca pe un alt imobil sau un depozit bancar drept garantie in favoarea Bancpost din sumele obtinute prin antecontracte.
Gabriel S a scris:

Faceti antecontracte de vanzare-cumparare si rambursati creditul cu sumele obtinute ca plata anticipata/avans.. Scoateti terenul de sub interdictia de instrainare si faceti ce vreti cu el. Ori, substituiti ipoteca pe acel teren, cu o ipoteca pe un alt imobil sau un depozit bancar drept garantie in favoarea Bancpost din sumele obtinute prin antecontracte.

Sunt de aceeasi parere cu Gabriel!
Nu aveti castig de cauza daca doriti sa apelati la un proces . Banca nu va fi de acord cu parcelarea! Singurele variante viabile sunt fie mutarea ipotecii , fie achitarea creditului din eventuale avansuri incasate de la clienti!B-)
Mersi de sfaturile prompte, si moto-ul lui Mihai Grigor parca este inventat special pt mine.Cum am mai zis am o agentie imobiliara, clientii de azi nu sunt cu 4 clase din care 2 repetate sa nu intrebe de situatia juridica a terenului, si chiar daca ar fi eu mi-am facut un nume in oras prin faptul ca sunt om de incredere(om = numele agentiei) deci exclus posibilitatea sa-l fac pe un client sa plateasca terenul atata timp cat nu are situatia juridica reala in fata.Pe de alta parte, problema este ca din cauza bancii nu pot ridica ipoteca prin rambursarea creditului decat platind tot creditul deodata, ceea ce in conditiile acuale imi este imposibil. Sa vin cu o ipoteca suplimentara risc sa imi ipotechez apartamentul (rang II ) si BancPostu sa mai vina cu ceva chestii sa raman si fara apartament.Ce nu inteleg - banca are in garantie, sa zicem 1mp teren la x euro, daca eu ii dau x euro pe 1 mp de ce nu accepta in continuare sa-i dau si pe al doilea si pe al treilea metru patrat, banii, rambursand creditul treptat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren fara drum - 7 familii magistral magistral Suntem un grup de 7 familii, ce locuim intr-un cartier de case construite de un dezvoltator, judetul IF, in care ne-am mutat acum 1 an. In spatele curtilor ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil achizitionat prin credit ipotecar ContSters60018 ContSters60018 Buna ziua. Recent am achizitionat o casa si terenul aferent prin credit ipotecar. As vrea sa stiu daca (si daca da, cat de usor ar fi) as putea la un moment ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in situatia in care se doreste dezmembrarea pe trei ... AlexandraMalaiMare AlexandraMalaiMare Buna ziua! In situatia in care se doreste dezmembrarea pe trei loturi a unui teren aflat sub ipoteca ( aceasta fiind necesara pentru angajare la banca ), un ... (vezi toată discuția)