avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 52 lit c codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 52 lit c codul muncii

Buna seara.
Art 52 lit c este obligatorie pentru angajator in cazul in care a formulat plangere penala inpotriva angajatorului?
Sau poate inlocui acest articol direct cu concedierea.
Simpla formulare a unei plangeri penale este suficienta pt a putea concedia angajatul?
In cazul in care angajatorul a facut plangere penala si concomitent a emis decizia de concediere care sunt sansele angajatului in cazul unui proces de anulare decizie concediere?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:18, 10 Decembrie 2011
ceea ce scrieti este adevarat, dar in aceasta situatie ordinea trebuia sa fie urmatoarea.
plangere penala-suspendare conf art 52 lit b-cercetare penala-in functie de cercetare penala concediere, sau cercetare disciplinara daca instanta decidea ca fapta nu este pericol pentru societate.
deoarece daca se face cercetare disciplinara si penala in acelasi timp atunci picam sub incidenta dublei sanctionari ceea ce este ilegal.
cum ramane cu pincipiul penalul tina in loc disciplinarul?
Sunt n cazuri pe net , cazuri similare in care toti angajatii au castigat in instanta datorita faptului ca in momentul concedierii nu era stabilita vinovatia angajatului, iar fara vinovatie nu poate exista sanctiune disciplinara.
Nu am dreptate?
Nu este obligatorie nicio ordine ... este la latitudinea angajatorului ce decide ... suspendarea sau concedierea ...

Pana la instanta trebuie sa se termine mai intai cercetarea penala si apoi daca dosarul ajunge in instanta se poate spune daca a savarsit sau nu o infractiune ...... insa poate exista si cumulul de raspunderi .. chiar daca fapta nu constituie pericol social , asta nu inseamna ca nu s-a savarsit o infractiune, iar practica judiciara nu constituie izvor de drept.
MihaiCL a scris:

Dl Florin.

Spuneti ca se declanseaza procedura cercetarii si concedierii disciplinare.dat fiind faptul ca fata de angajat s a formulat plangere penala, deci a fost acuzat de o infractiune, atunci nu credeti ca angajatorul nu mai este in masura sa faca nici o cercetare disciplinara?
Angajatul nu are competenta sa faca cercetari ale unor infractiuni , singura in masura sa stabileasca vinovatia, "vinovatie fara de care nu exista abatere disciplinara" intr un caz penal este instanta de judecata.
Deci consider ca in acest caz art 52 lit b este intr un fel obligatorie pt angajator, pana ce se va lua o hotarare definitiva si irevocabila cu privire la vinovatia angajatului.In cel mai bun caz nu este obligatorie sa suspende dar nici nu ii da dreptul sa concedieze.

Dl Freeelis.
Concedierea s a dispus conf art 61 lit a, pentru acelasi motiv care este baza plangerii penale.


angajatul raspunde disciplinar in fata angajatorul, nu penal. Nu are nici o importanta daca fapta savarsita de el intruneste sau nu elementele constitutive ale unei infractiuni. Daca a savarsit o abatere disciplinara, iar acest lucru este constatat de comisia de disciplina, va fi sanctionat disciplinar.
Va rog sa detaliati fapta savarsita de angajat.
Sunteti angajatul sau angajatorul in cauza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere Volentir Mircea Volentir Mircea Administratorul asociatiei de proprietari a falsificat documente pe care le-a introdus in contabilitate. S-a facut plangere la politie care a inceput ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim si nup oti oti Ce parere aveti pe urmatoarea speta: [b]Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare CORTEX CORTEX Buna ziua. Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal? Daca da atunci care este ... (vezi toată discuția)