avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea dupa sotuldecedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea dupa sotuldecedat

sint Elena,am fost casatorita legitim25 ani cu sotul,am un baiat de 30 ani dupa care in anul 2001 am divortat prin consimtamiint fara partaj si am ramas impreuna in continuare.In anul 1985,fiind impreuna,am primit ap.cu chirie de la stat,dupa care l-am cumparat dupa revolutie,cum se proceda in rate.dar pe contract a ramas doar el trecurt,fara a merge ulterior sa mai ma trec si eu ca sotie lgitima cu drepturi egale,nu a vrut.Acum el a decedat si doresc sa fac succesiunea cu fiul meu care e casatorit si are un fiu de 6 ani.cum procedam,sau ce drepturi am, eu acum?
- Daca eu donez partea mea nepotuluiin virsta de 6 ani,si fiul meu la fel,ce implica aceasta?Costa mai putin,eu sa ramin in continuare in apartament,cum il reprezint pe el(contract,impozite si taxe,abonament cablu,lumina,etc.)prin ce act?:)
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 19:05, 11 Decembrie 2011
Dumneavoastra sunteti proprietar pentru 1/2 din imobil iar fiul va mosteni 1/2-a tatalui.

Dumneavoastra puteti sa ii donati nepotului sau chiar fiului nuda proprietate si sa va pastrati uzufructul pentru acea 1/2. Ati putea realiza o donatie sau vanzare si fiul sa va acorde ori uzufructul pe intregi imobilul ori drept de abitatie.
Dezbaterea succesiunii se face la notarul public. Asa cum s-a mentionat anterior sunteti proprietara pe 1/2 din apartament. Puteti dona partea dvs. fiului sau nepotului, iar in actul de donatie sa va stabiliti in favoarea dvs. un drept de uzufruct viager, adica puteti folosi partea dvs. de proprietate cat veti trai. In privinta utilitatilor acestea se platesc de titularul dreptului de proprietate.

mergeti la un notar si va lamureste privitor la costuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie nblaky nblaky Buna ziua, Am un apartament la bloc care e locuit de fiul cel mare si ii va ramane mostenire .Casa la curte in care locuiesc cu sotia vrem sa o lasam fiului ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati petruta1958 petruta1958 Buna ziua, vreau sa va rog sa-mi explicati cum se poate face o donatie intre frati in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cam 50 mp eu cu sotul in ... (vezi toată discuția)
Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)