avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot sa cer recalcularea pensiei pentru limita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot sa cer recalcularea pensiei pentru limita de varsta?

Cu data de 24.10.2011 m-am pensionat la limita de varsta de 58 ani. 2 luni. Am o vechime in munca de 30 ani 2 luni si 2 zile, fara intrerupere.Am primit decizia de pensionare in data de 08.11.2011 si mi s-a calculat 577 lei. Nu am fost la salariul minim pe economie nicioda. salariul meu fiind mai mare intotdeauna decat salariul minim, sunt contabila de meserie. Este posibil ca dupa 30 de ani de munca si contributie sa ai aceasta pensie de rusine? Cum se poate trai din 577 lei? Casa de pensii [Editat] spune ca a calculat corect pensia. Ar putea sa ma ajute cineva , sa-mi spuna daca pot cere recalcularea si pe ce baza? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: sallai , utilizator 18:22, 11 Decembrie 2011
Puteti solicita o revizuire a deciziei de pensionare sau puteti sa va adresati instantei judecatoresti ...

Art. 107 din Legea nr.263/2010:
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
1. Calculul pensiei nu are legatura cu salariul minim pe economie/

2. Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut,care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica (INS).

3. - Se pare ca salariul dvs. a fost mult mai mic decat castigul salarial mediu brut.
- Cautati pe site-ul INS sa vedeti care au fost castigurile salariale brute in toate cele 362 de luni in care ati avut salariu si sa le comparati cu salariile dvs. din aceleasi luni si va puteti da seama daca este pe aproepe.

4. - O solutie ar fi sa continuati sa lucrati, daca mai puteti.
- Fiind pensionara de limita de varsta puteti cumula pensia cu orice alt venit profesional.
multumesc. da, mai lucrez, dar pt. aceeasi munca m-a angajat cu o ora pe zii, sa nu trebuiasca sa plateasca contributiile, iar daca nu-mi convine, ''stau altii zece la usa'' pt. servici, iar cand nu voi mai putea lucra? Oare poti trai din 577 lei, in conditiile in care ai un apartament cu trei camera si este singurul venit, intrucat sunt vaduva. Ar trebui guvernantii sa traiasca din acesti bani. scuze pt. revolta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj in noua lege a pensiilor GigelVasile GigelVasile Legea nr. 360/2023, la art. 85, alin. 7, precizează: \"Punctajul lunar se calculează prin raportarea ..., la câştigul salarial mediu brut utilizat la ... (vezi toată discuția)
Indice de corectie pensie anticipata partiala viky56 viky56 Buna ziua, In urma deciziei de pensionare anticipat partial din 02.09.2013 am un punctaj mediu anual de 1,38773 x1,06(indice de corectie cf art 170)=1,47099 ... (vezi toată discuția)
Salariat si pensionar in sectorul privat crinab crinab Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa ... (vezi toată discuția)