avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... salariat si pensionar in sectorul privat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

salariat si pensionar in sectorul privat

Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa lucreze in continuare in cadrul firmei. Se poate acest lucru , si daca da care este cadrul legal sau limitele de care trebuie sa se tina seama, dat fiind ca salariatul are un salariu de incadrare de 3800 lei. Poate primi in acelasi timp si pensie si salariul corespunzator timpului lucrat ? Pe plan local avem diferente de opinie intre CASA DE PENSII si ITM , unii spunand ca se poate, ceilalti ca nu.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:16, 12 Martie 2015
Daca se va pensiona la limita de varsta, atunci poate cumula pensia cu slariul indiferent de cuantumul salariului primit

art.118 din legea 263/2010
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;


b) nevăzătorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;

d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).


1. La data cand indeplineste varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare angajatorul este obligat sa-i inceteze de drept contractul individual de munca (CIM), conform art. 56(10, lit.c):

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
...

2. Daca angajatorul si salariatul vor sa continuie activitatea atunci i se incheie un alt CIM cu aceeasi data cu care a incetat CIM anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Pensie DimitriP DimitriP Buna seara....as avea Prima speta consta in faptul ca o persoana si-a depus dosarul de pensie, si a primit si decizia de pensionare. Problema este ca ... (vezi toată discuția)