avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suspendare - conflict negativ de competenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suspendare - conflict negativ de competenta

Buna ziua! Pot eu in calitate de parat (intimat) sa solicit suspendarea cauzei pe motivul ca 2 instante ( o judecatorie si un tribunal contencios) hotarasc ca cealalta e competenta si viceversa sa solutioneze dosarul? Tribunalul a inaintat dosarul Curtii de apel Buc pentru solutionarea conflictului insa judecatoria continua sa trimita citatii cu termene. Pot solicita judecatoriei suspendarea pana la solutionarea de catre CAB, avand in vedere ca in hotararea tribunalului se arata ca dosarul va fi trimis la CAB?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 16:19, 12 Decembrie 2011
stati un pic, ca nu intelegem... dosarul acum unde este? la judecatorie de unde primiti citatii sau la CAB?... sau sunt 2 dosare?
Sunt 2 dosare cu acelasi obiect. Reclamantul a introdus actiune prima data la judecatorie si apoi la tribunal. Judecatoria trimite citatii. Tribunalul a inaintat dosarul la CAB dar cred (si asa o sa o lamuresc acum la termenul asta) ca judecatoria nu are habar de hotararea tribunalului.
cereti si conexarea dosarelor avand in vedere faptul ca sunt aceleasi parti si au aceleasi obiect
avocatPetre a scris:

cereti si conexarea dosarelor avand in vedere faptul ca sunt aceleasi parti si au aceleasi obiect


Stimat forumist,

Eu nu sunt de acord cu soluţia pe care am citat-o.

Motivul este că art. 164 Cod de procedură civilă prevede, pentru a putea conexa pricinile, întrunirea unor condiţii, în mod cumulativ:

1. existenţa mai multor pricini;
2. pricinile să se afle înaintea aceleiaşi instanţe ori a unor instanţe diferite, dar de acelaşi grad;
3. pricina să fie între aceleaşi părţi, sau chiar între alte părţi,
4. între obiectul şi cauza acestora să existe o strânsă legătură.

Reiese, din cele ce aţi expus, faptul că pricinile nu se află în faţa unor instanţe de acelaşi grad - Reclamantul a introdus actiune prima data la judecatorie si apoi la tribunal.

Totuşi, ceva nu am înţeles din mesajul dvs: nu îmi pot da seama dacă este vorba, într-adevăr de două dosare distincte, ori de unul singur în urma căruia a survenit un conflict negativ de competenţă reglementat de instanţa superioară celor care şi-au declinat competenţa : CAB.


Astfel, conflictul negativ de competenţă îl reprezintă situaţia în care două sau mai multe instanţe se consideră necompetente să soluţioneze o cauză. În acest caz, instanţele îşi declină reciproc competenţa, incidente fiind prevederile Titlului IV din Codul de procedură civilă.

Potrivit art. 21 Codul de procedură civilă, procedura de soluţionare a conflictului de competenţă este declanşată de instanţa înaintea căreia s-a ivit conflictul. Aceasta va suspenda din oficiu orice altă procedură şi va înainta dosarul instanţei în drept să hotărască asupra conflictului.

Soluţionarea este dată de aşa-numitul regulator de competenţă, respectiv de Curtea de Apel, conflictul existând între judecătorie şi tribunal.

Conform celor arătate mai-sus, este posibil să fie soluţionat conflictul şi să fie trimis dosarul Judecătoriei, ca instanţă competentă!

Aştept, deci, lămuriri şi vă rog să aveţi în vedere şi situaţia arătată de mine.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de continuare a unui proces trimis de tribunal la curtea de apel si retrimis la tribunal border2013 border2013 1) la Tribunal s-a admis necompetenta materiala si s-a transmis dosarul la Curtea de apel. 2) Curtea de Apel scoate de pe rol dosarul si il trimite la ... (vezi toată discuția)
Doua dosare in instanta pt acelasi obiect.ce este de facut? gloriprest gloriprest Va salut cu drag.Prietena mea a mai facut o gresala.A trimis la judecatorie prin posta o actiune judecatoreasca fara confirmare de primire si a urmarit pe sait ... (vezi toată discuția)
Pot conexa dosarele? Jayr Jayr Speta: s-a introdus o actiune pentru anularea a 2 procese verbale de contraventie, care au ca obiect aceasi persoana, pentru aceeasi fapta, date in aceeasi zi. ... (vezi toată discuția)