avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Se schimba modul de calcul al impozitului?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Se schimba modul de calcul al impozitului?

Buna ziua,

Am o intrebare legata de modificarile din 2012. Eu, in momentul de fata lucrez cu carte de munca, full time si am si un pfa cu codul caen 639 - Alte activitati de servicii informationale, la care platesc impozitul pe venit, in fuctie de norma de venit aferenta. Am inteles ca din 2012 va fi obligatoriu sa platesc impozitul pe venit de 16 % si de asemenea si somajul si sanatatea, desi sunt platite o data din venitul de pe cartea de munca.
Ma puteti lamuri cu ceva?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: georgeenciu , utilizator 18:10, 12 Decembrie 2011
S-a publicat ORDINUl nr. 2875/30.11.2011 privind stabilirea Nomenclatorului activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activități desfăşurate de contribuabilii care realizează venituri comerciale potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
In continutul ordinului se prevede că ,,Direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor stabili norme anuale de venit pentru activitățile independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor anuale de venit, prevăzute în anexa la prezentul ordin, şi pentru cazurile în care codurile CAEN corespunzătoare activităților respective nu se regăsesc printre cele înscrise cu titlu exemplificativ în Nomenclator,,.
Daca aceasta activitate nu va fi cuprinsă in categoria activităților independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor anuale de venit, impozitarea se va face in sistem real, adica prin stabilirea venitului net pe baza contabilitatii in partida simpla conform Ordinului nr. 1040/2004.
Si in prezent se plateste impozitul pe venit de 16 % si contributia de asigurari de sanatate, chidar daca s-au realizat venituri si din salarii.
Este posibil ca activitatea dvs sa nu fie incadrata in activitatilor pentru care se poate opta pentru plata impozitului in baza normelor anuale de venit. Cel mai sigur va pot spune cei de administratia financiara de care apartineti.

Exista insa o sansa destul de mare sa nu mai fiti incadrata la norma de venit (in noile domenii de activitate cu norma de venit nu exista specificate activitatile/serviciile in informatica). In cazul acesta, dupa ce va asigurati la anaf, va trebui sa conduceti contabilitatea in partida simpla conform OMFP 1040/2004 iar impozitele dvs vor fi
- 16% din venitul net (venit minus cheltuieli deductibile)
- 5.5% sanatate din venitul net
- nu sunteti obligata, daca aveti deja un contract de munca, sa platiti la pensii
- plata somajului este optionala

Sanatatea ar fi trebuit sa o platiti si pana acum, la fel ca si impozitul pe venit, singura diferenta este ca va trebui sa
- faceti o declaratie estimativa la inceputul anului 2012
- sa platiti impoziele anticipate pe parcursul anului
- sa conduceti contabilitatea in partida simpla
- in anul 2013 sa faceti regularizarea dintre real si estimat pt 2012

Repet insa, doar daca activitatea dvs nu va mai intra in lista cu normele de venit in cadrul administratiei financiare de care apartineti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa cineva2009 cineva2009 buna ziua As vrea sa stiu cat este impozitul pt pfa (vezi toată discuția)
Cum se calculeza taxele in cazul mai multor coduri caen? ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua! Sa zicem ca doresc sa am mai multe coduri CAEN... Unul dintre ele, cel principal, ar fi incadrat la norme de venit iar restul nu. Cum se ... (vezi toată discuția)