Buna ziua, m-am angajat pe data de 14.11 cand am semnat un contract pe perioada nedeterminata. Acum imi spun ca trebuie sa plec din firma ca nu merg vanzarile, iar eu nu sunt de acord pentru ca m-am angajat din somajul de absolvent pe care il aveam pana in martie 2012. Ce pot face acum? Mentionez ca din prima zi de lucru am semnat acest contract si in notificarea de incetare a CIM este precizat ca e inregistrat exact din data semnarii de catre mine. Care e perioada de preaviz? Le pot cere lucrul asta? Mai continui cu somajul in situatia asta?
Va multumesc .
Perioada de proba nu este ca sa "stai" inainte de semnarea CIM.
Se semneaza CIM cu data xxx si incepe perioada de proba, de cel mult 90 de zile calendaristice, incepand de la data xxx, perioada care trebuie sa fie mentionata in CIM.
V-am spus in mesajul anterior sa verificati in CIM cata perioada de proba aveti si daca data incetarii CIM se incadreaza in aceasta perioada.
Deoarece ati mentionat ca incetarea CIM se face conform art.31 alin.3 din Codul Muncii, insemna ca sunteti in perioada de proba si nu se acorda preaviz.
ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncã se poate stabili o perioadã de probã de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.....
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probã, contractul individual de muncã poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisã, fãrã preaviz, la iniţiativa oricãreia dintre pãrţi, fãrã a fi necesarã motivarea acesteia.
Intr-adevar in contract este precizata perioada de proba de 90 de zile, prin urmare inceteaza CIM in aceasta perioada. Acum am aflat. Ceea ce m-ar interesa pe mine este daca pot ei sa imi dea ceva scris precum ca am incetat CIM din motive care nu tin de mine ca sa pot sa merg la AJOFM si sa reiau somajul de absolvent. Aici este problema mea, pt ca pierd si somajul si asigurari si alte drepturi.
Ce-ar fi sa intrebati totusi la somaj daca puteti relua plata indemnizatiei? Incercati in termenul de 10 zile de la pierderea locului de munca.. Succes!
Am sa incerc si la AJOFM sa vad ce imi spun si ei. Dar acum cei de la servici vad ca s-au sucit si ma tin pana pe 31 decembrie. Cred ca va trebui sa merg in ianuarie sa vad cu somajul. Poate imi dau si o notificare ca s-a disponibilizat locul demunca sau orice altceva care sa arate ca CIM inceteaza din motive care nu tin de angajat.
Cred ca ar trebui sa mergeti mai inainte de 31.12.2011 sa va interesati .. nu este nevoie de alt act , daca vi se da decizia de incetare a c.i.m. acolo este prevazut temeiul de drept al incetarii c.i.m. ... raportat la acest temei de drept cei de la AJOFM va pot spune daca beneficiati sau nu de somaj , dar trebuie ridicata si problema stagiului de cotizare ...
Nu va dati demisia (art.81 C.mun.) si nu solicitati incetarea raportului de munca cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) ..aceste situatii, dar nu numai acestea, nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Somaj
Mihaela140979
Buna ziua.
Ma aflu in ingrata situatie de a nu primi somaj.
Am lucrat doua luni de zile la o firma cu cim pe perioada nedeterminata.
Fiind in perioada de ... (vezi toată discuția)