Conform legii 142/1998 la articolul 5 alineat 2 "angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea." si tot conform aceleiasi legi la articolul 9 " Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate." Conform normelor de aplicare din 14.01.1999 la articolul 11 se precizeaza si situatiile in care un salariat nu poate primi tichetele de masa aferente unde la litera d se specifica " d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor" Un salariat aflat in invoire prin recuperare este considerat absent de la locul de munca? Daca e absent in baza carui temei legal este platit in ziua respectiva? Daca nu este considerat absent in baza carei legi nu poate primi tichetul de masa aferent? Poate fi considerat ca indeplineste conditiile articolului 11 litera b in care se precizeaza si ca '...sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca" si sa nu i se acorde tichetul de masa?
Conform articolelor 109,117 si 119 din Codul Muncii un salariat poate fi in situatia de a face ore suplimentare in urma carora poate ajunge in situatia de a fi in invoire prin recuperare(platit deci) dar caruia i se va retine tichetul de masa pt perioada respectiva. Avand in vedere ca programul de lucru normal este de 8 ore zilnic ( restul fiind considerate ore suplimentare)salariatul respectiv ar trebui sa primeasca tichet de masa aferent perioadei lucrate peste program? Astept raspunsuri (argumentate va rog)!
In primul rand, pentru ca nu vor sa se creeze un precedent.
In al 2-lea rand pentru ca vor sa faca economie si daca v-ar acorda dvs. ar trebui sa acorde tuturor.
Daca societatea va solicita si sambata la lucru, atunci ar trebui sa va acorde nr. maxim de tichete din luna, desigur zile lucratoare. Dar, nu se vrea si nu ii obliga nimeni !!!!
Mda,m-am cam lamurit ca fiecare face cam cum vrea si interpreteaza legea tot cum vrea. Pe mine ma intereseaza in temeiul carei legi,cod,act normativ se procedeaza despre ceea ce am scris cu tichetele de masa. Iar ca sa nu mai deschid alta discutie ma intereseaza si daca este corect faptul ca eu lucrand suplimentar 8 ore in momentul cand imi iau liber platit tot 8 ore inseamna ca eu nu mai am nici o ora de luat. Intreb asta pentru ca daca nu-mi iau liber mi se platesc dublu orele lucrate suplimentar pe cand daca imi iau liber mi se echivaleaza o ora lucrata suplimentar =o ora luata liber platit. Cum e corect?
Bonuri de masa
toma_claudia
Buna ziua,
As dori sa primesc un raspuns de la persoane avizate
Eu lucrez la o firma care acorda bonuri de masa, pentru zilele efectiv lucrate (aproximativ ... (vezi toată discuția)