avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... De la norma de venit la sistem real
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

De la norma de venit la sistem real

Buna ziua,

Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma de venit in sistem real o sa angajez pe cineva pentru partea contabila, dar totusi m-ar interesa sa stiu cum se modifica contributiile fata de norma de venit:

Impozit: 16% din venitul net (daca am facturi de 1000EUR ar fi 160EUR/luna, in cazul in care nu decontez cheltuieli), pana acum plateam 16% din norma de venit
Sanatate: 5.5% din venitul net (pana acum plateam din norma de venit)
Pensii: Am deja contract cu CAS si platesc suma minima de 222RON/luna , nu stiu daca se schimba ceva.
Alte contributii?

Cu alte cuvinte, diferenta este ca acum o sa platesc 20.5% din venitul realizat fata de 20.5% din norma cat plateam pana acum?

Multumesc.

Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
MikePort, utilizator
Cel mai recent răspuns: emilg , utilizator 11:42, 22 Februarie 2012
nu. am platit o singura taxa. Am primit decizia de la finante doar pe un singur caen. In plus, am avut si norma la 1/2 pe ca sint angajat full time ca salariat. Stie cineva cat tr usor sa schimba codul caen ? Practic trebuie sa renunt la 6201 si sa il tre pe 6202 principal, nu ?
pana cand pot face asta ? 31 ian 2012 ? Ma gandesc ce o fi in 2013. Eu tot schimb coduri caen in functie de cumdau ei norneme. In fine...
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
tyrex, utilizator
Eu am fost astazi la registrul comertului, am lasat o copie dupa diploma de licenta, actele vechi de la registrul comertului (cu codul 6201), am completat 2 cereri prin care am radiat 6201 si am pus 6202 ca obiect principal. Termen de solutionare 04.01.2012, termenul de eliberare 10.01.2012. Cost total 154 ron
sunt curios : dupa ce iti dau pe data de 10 noua "diploma" trebuie sa treci si pe la finante sa ii anunti ca nu mai esti 6201 ci 6202 ? Altfel de unde sa stie sa nu te treaca la sistem real, ci sa ramai la norma cu alt caen ?
Daca nu pot sa prestez una din activitatile secundare, de ce mi s-a mai dat posibilitatea sa le aleg la constituire? daca pot sa prestez, ca asa m-a dus valu, sa traiesc din alceva decat acum x ani, mai trebuie sa-mi schimb activitatea principala? nu as putea eventual sa modific unele paragrafe in contractul de prestari servicii? chiar vreau sa stiu daca trebuie sa ma duc la onrc pt ca eu unu m-am saturat. Sunt vehement pt ca acum 3 ani eram micro(cu 3% pe venit) - s-a scos; m-am facut pfa cu norma(in provincie) - s-a scos 6201 de la norma in provincie; m-am mutat pe bucuresti(in 2011) - acum s-a scos 6201 si aici.. oare legile astea nu ar trebui sa aibe o continuitate!? chiar nu poti sa-ti faci o strategie pe mai mult de un an?

p.s. stiu ca nu e forum de plangere da' mi-am spus si eu ofu' #-o deci, ma duc la ONRC?
cred ca poti sa prestezi activitatile secundare. Problema e cu forma de impozitare (norma de venit / sistem real). Si nu cred ca poti sa ai un caen la norma si altul la sistem real. Cred ca se iau dupa caenul principal.

Alte discuții în legătură

Trecerea de la pfa sistem real la norma de venit dupa 31.01.2012 haragusfilip haragusfilip Buna ziua, Intrebarea mea este legata de trecerea de la sistem real la norma de venit. Din pacate haosul cu trecerea codurilor it la normele de venit m-a ... (vezi toată discuția)
Intrebari pfa: documente necesare/inregistrare fiscala (sistem real/norma de venit) jonessian jonessian Buna ziua, Am depus documentele necesare pentru infiintarea unei PFA. Intrebarile pe care indraznesc sa vi le adresez, in ordinea importantei lor, sunt: - ... (vezi toată discuția)
Norma pfa domeniu it 2012 alex_83 alex_83 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea problema, intrucat de anul acesta codul caen 6201 (obiecul principal de activitate al ... (vezi toată discuția)