avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Predarea cartii de munca - persoane instalate in alta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Predarea cartii de munca - persoane instalate in alta tara a Uniunii Europene

Buna ziua,

Predarea cartii de munca pina la 30 noiembrie 2008 este obligatorie si pentru cetatenii romani care au actualmente domiciliul si lucreaza in alta tara a Uniunii Europene, si au lucrat in Romania inainte de 2001?

Care pot fi consecintele in cazul in care cartea nu este predata pentru scanare?

Dar in cazul pierderii ei de catre casa de pensii, tinind cont ca este singura dovada pentru anii lucrati.

Va multumesc pentru raspunsuri,
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:42, 15 Octombrie 2008
N-am inteles ceva: intai spuneti ca aveti carnetul de munca la Casa de Pensii si ca nu il gaseste, apoi spuneti ca vreti sa-l puneti prin posta(!).
Daca asa v-au raspuns cei de la Casa de Pensii s-ar putea sa fie adevarat. Copiati raspunsul lor sa-l aveti in caz de ceva neconvenabil dvs.
@ gogu13
Problema depunerii carnetului de munca la Casa Teritoriala de Pensii in vederea preluarii datelor din carnet este reglementata de HG nr.1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.183 din 28 decembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, persoanele fizice şi juridice care deţin sau păstrează, potrivit prevederilor legale, carnete de muncă sunt obligate să pună aceste documente la dispoziţie Casei Teritoriale de Pensii pe a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau sediul.
Nerespectarea obligaţiei de predare a carnetelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 600 lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 1.500 la 5.000 lei, în cazul persoanelor juridice.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Nu, nu am carnetul la casa de pensii, il am cu mine si locuiesc in Franta.
Dar aceleasi intrebari si le pun multe persoane in situatia mea, din Franta, Germania, Canada...

Carnetul fiind singura dovada a anilor lucrati in Romania, lumea ezita sa-l trimita prin posta si sa faca o procura cuiva sa-l depuna, tocmai din cauza riscului de pierdere, la Posta sau la Casa de Pensii.

Acesti ani din Romania sint foarte pretiosi pentru cei care au inceput sa lucreze in alta tara occidentala destul de tirziu, de exemplu eu in Franta nu voi avea niciodata pensie daca nu se iau in calcul anii din Romania (durata obligatorie de cotizatie este mult prea lunga, iar eu am inceput sa cotizez in Franta de la 32 de ani...)

Aplicarea amenzii mi se pare dificil de pus in practica, dar inca nu am gasit informatia clara daca anii de pensie sint sau nu pierduti in cazul nepredarii carnetului pina in noiembrie 2008.
Ne vom mai interesa, va multumesc inca o data.
Nu aveti cum sa pierdeti vechimea si perioada de cotizare la CAS. In cel mai rau caz, sa zicem ca veti plati o amenda cand va veti duce la Casa de Pensii sa va depuneti dosarul de pensionare. Dar pana atunci, sa fiti sanatos!
Nu se pierd anii de munca lucrati in Romania, nepredarea carnetului de munca la Casa de Pensii in vederea preluarii datelor din el nu afecteaza dreptul la pensie al titularului carnetului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carete de munca pierduta adragan964 adragan964 am demisionat de 13 ani de la o societate care acum nu mai exista si nu mai reusesc sa gasesc cartea de munca, am o fotocopie a acesteia cu toate paginile unde ... (vezi toată discuția)
Carnet munca dorogr dorogr Daca am pierdiu carnetul de munca, tinand cont ca acestea trebuiesc predate, imi poate spune cineva ce pot face in situatia asta , si acum ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Perdere carte de munca paulgabi paulgabi In urma cu un an am fost angajat la o firma privata multinationala si am lucrat doar 3 luni dupa care am lichidat la cerere.Dupa lichidare la aproximativ 2 ... (vezi toată discuția)