avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general regularizare declaratie 390
Discuție deschisă în Contabilitate în general

regularizare declaratie 390

Buna seara
am primit de la un furnizor intracomunitar , mai multe documente debit-note, pentru luni anterioare depunerii declaratiei 390. Care ar fi tratamentul fiscal al acestora. Trebuie sa depun rectificative la D390, si daca sunt sanctiuni si pentru rectificative.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 10:35, 14 Decembrie 2011
Debit note este un document ce trebuie acceptat, sa il inregistati d.p.d.v. contabil si sa il evidentiati d.p.d.v. fiscal. Documentul debit-note" este considerat document justificativ numai in situatia in care cuprinde urmatoarele elemente enumerate in OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile:
- denumirea, numarul si data documentului;
- denumirea, sediul si adresa firmei care intocmeste documentul;
- mentionarea partilor participante la tranzactie;
- continutul operatiunii economico-financiare si baza efectuarii acesteia
(contract, comanda, etc);
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz
- alte informatii pentru identificarea operatiunii economice efectuate.

In D 390, ajustarile se declara pentru luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei, conform art. 134 indice 2 alin. (3) din Codul fiscal , respectiv in luna calendaristica in care regularizarea a fost comunicata clientului.

Atat in D300 cat si in D 390 aceste sume se vor inregistra cu semnul minus ( -).
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
Multumesc pentru raspuns.
o singura nelamurire mai am, este debit-note, nu credit-note, sumele nu se inregistreaza cu plus(+)?
O zi buna .
Da este cu plus(+)
Documentul "debit-note" este emis pentru o majorare de pret sau pentru corectarea unei erori de facturare, acesta urmeaza un tratament fiscal identic, aplicat operatiunii economice initiale care a generat-o. De exemplu, un document "debit-note" legat direct de o achizitie intracomunitara efectuata de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei se supune regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427

Sumele inscrise in documentul debit-note se inregistreaza in negru deoarece are loc o majorare a bazei de impozitare a TVA facturate initial de catre partenerul extern.
Era cu semnul minus daca primeati credit-note
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota debit miutaradu miutaradu am primit nota de debit in valoare de 7700 in luna octombrie, in luna respectiva mi sa oprit suma de 4000, diferenta nu se stie când o opreste ( peste cateva ... (vezi toată discuția)
Factura fara tva ue dragalina2006 dragalina2006 buna ziua am o firma care efectueaza transport intracomunitar. soferul a cumparat in luna septembrie piese de schimb din Germania. factura a fost fara tva. ... (vezi toată discuția)
Rectificare d390 antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua, Vin cu intrebarea cum se procedeaza la o rectificare pentru declarare eronata in D390 si anume, 1. In luna iunie am o factura de achizie ... (vezi toată discuția)