avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... No cure, no pay
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

No cure, no pay

Este copil. Are 8 anisori si nu are nici o vina!
Au trecut mai bine de 2 ani de la divortul intentat de fosta mea sotie.
O sotie minunata si o mama poate prea grijulie!
Dar asa e la primul copil, nu?
Un mariaj de 1 deceniu, un divort curat, scurt. Nu-mi doream decat sa am libertatea de a-mi creste copilul ca si pana atunci. De a-l iubi si a simti ca Tata este langa el!
Ceva s-a schimbat ulterior divortului in comportamentul Ei. Copilul a fost incurajat de intreaga familia materna sa-si respinga tatal. Si este atat de usor pentru adult sa-l faca sa vada realitatea altfel decat este. Am fost "transformat" prin probe intr-un tata rau, care isi maltreateaza copilul, cazuistica medicala la cabinete private, pareri pro si contra dupa ce m-au cunoscut si pe mine medicii sau psihologii respectivi...
Mi se pare relativa decizia unui Judecator, bazata pe parerile specialistilor, ascultand un copil influentat, vazand cateva fotografii...
Dar mama este acea fiinta sfanta care are intotdeauna dreptate in ochii instantei, nu! Chiar daca minte cu mana pe Biblie?
Am un program de vizitare foarte meschin. Ma intrebam daca in Romania exista pricipiul "no cure, no pay"? Imi doresc un avocat motivat nu de onorariu initial, marunt, pt reprezentare in instanta ci acela care are curajul sa fie platit bazat pe rezultatele finale, in functie de ceea ce obtine!


povestioara dumneavoastra este un caz tipic intalnit in conflictele de dreptul familiei...
din pacate un astfel de avocat nu cred ca poate sa va ajute , in conditiile pe care dv. le-ati trasat, motivul fiind unul care vizeaza atat contractul de asistenta juridica pe care ar trebui sa il semnati cu acesta si in care in mod obligatoriu trebuie stipulat si acel onorariu fix...fie el cat de mic..iar in partea a doua puteti conveni si la un onorariu de succes...insa nu vad care ar fi succesul material de pe urma caruia sa poata beneficia si acel avocat...(in fond speta vizeaza o latura nepatrimoniala lasand la o parte '' no cure, no pay''...)
cu stima.
Cum se poate face lumina intr-un astfel de "caz tipic"?
Banuiesc ca nu exista retete, dar trebuie sa existe metode legale prin care negrul sa fie negru iar albul, alb chiar daca pot da impresia gresita de gri in fata unor terte perosane (ex: judecator).
Presupun ca un avocat bun care isi foloseste talentul, experienta si "pune suflet", daca acorda suficienta atentie detaliilor si se implica in caz, poate scoate negrul din tablou astfel incat sa devina alb in lumina naturala...
Iar daca exista si o recompensa pe masura cred ca nu trebuie decat rabdare si munca!
In fond nu doresc decat sa-mi pot creste si educa copilul in mod firesc si nu ingradit de dorinta de razbunare a celuilalt parinte.
Sunt curios care ar fi recompensa la care s-ar angaja un avocat pentru transforma griul in alb? Inteleg ca trebuie sa existe un onorariu fix, simbolic, dar daca onorariul de succes agreeat contractual la inceput se plateste la admiterea cereri de catre instanta, este incorect? Inteleg ca nu exista latura patrimoniala in aceasta speta, dar daca clientul se angajeaza sa plateasca...
ati descris situatia foarte bine ...dar sa vedem solutii, daca aveti disponibilitatea de a lupta pentru acest copil:

-promovati actiune pe Noul cod civil in care probati cele spuse si solicitati exercitarea autoritatii parintesti in comun si un drept de vizitare extins sau stabiirea domiciliului la dvs.

ca o incurajare o sa va spun ca, din proprie experienta, s-au mai trezit si instantele,( ma refer la Bucuresti) mai ales de cand Potocolul CEDO , parte integranta din conventie, prevede egalitaea in drepturi intre mama si tata si statul Roman a cam pierdut in cauze similare.

in ce priveste onorariul, nefiind cauza patrimoniala, cum v-a spus si colegul, nu prea se poate stabili un onorariu de succes, cauza nefiind evaluabila in bani. iar ce doriti dvs. este definitia unui avocat experimentat si daruit....ca un mic secret ,sunt putini avocati specializati pe acest domeniu iar acestia sunt foarte solicitati de tati care sunt in situatii disperate si care sunt constienti de dificultatea cauzei...problema financiara fiind pusa pe plan secundar.acestia sunt constienti ca in joc nu este vre-un bun sau suma de bani ci viata propriului copil...cam pe acelasi plan cu sanatatea sau libertatea...nu-si permit sa riste...
desigur, se poate sa consideram ca platim un medic foarte bun doar daca are succes garantat...ma intreb,ce medic eminent accepta asa ceva?

sincer, parerea mea este ca pe o astfel de logica nu veti avea decat avocati de genul : ce o vrea Dumnezeu asa ca , personal nu ma mira de ce parerea instantei a fost facuta doar pe baza probatoriului mamei copilului, care , se pare , nu a mers pe aceeasi logica cu dvs. in alegerea avocatului ce a reprezentat-o.

dvs. doriti de fapt ca riscul judiciar sa fie preluat de avocat ceeace este eronat intr-o astfel de cauza si miza .

e ca si cum ati da un anunt ca suferiti de o boala grava dar cautati un doctor emerit pe care-l veti plati doar cand va face bine...sa fim seriosi! insemna ca ori nu ati fost bolnav niciodata grav, ori nu va pasa de fapt de sanatatea dvs.

s-au castigat si cauze similare in favoarea tatalui...dar nu in logica asta...

ma intreb, ce ar zice un zidar( munca mediu calificata) daca i-ati spune ca il platiti doar daca va place cum a iesit si dupa ce vedeti cat dureaza:D


sincer, in orice societate civilizata trebuie sa existe o erarhie a valorilor, iar, in ce priveste frumoasa meserie de avocat, va ramane o meserie de diligenta ca orice profesie intelectuala, nu de rezultat

Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
tudorpavel a scris:

Cum se poate face lumina intr-un astfel de "caz tipic"?
Banuiesc ca nu exista retete, dar trebuie sa existe metode legale prin care negrul sa fie negru iar albul, alb chiar daca pot da impresia gresita de gri in fata unor terte perosane (ex: judecator).
Presupun ca un avocat bun care isi foloseste talentul, experienta si "pune suflet", daca acorda suficienta atentie detaliilor si se implica in caz, poate scoate negrul din tablou astfel incat sa devina alb in lumina naturala...
Iar daca exista si o recompensa pe masura cred ca nu trebuie decat rabdare si munca!


Perfect adevarat ! EXISTA! dar daca veti pune problema in modul acesta probabil nu va dori nici unul sa va preia cazul.

e uimitor cum intelegeti si descrieti situatia si nu intelegeti ca nu aveti cum sa va bazati pe onorariu de succes in cauze personale de acest gen...doar nu dati un apartament dintr-un imobil pe care vi-l castiga un avocat!
nici macar legal nu se poate!

iar in cazul de fata ca negrul sa fie alb trebuie tone de probe si administrare pe masura. iar probele trebuie aduse de dvs. ca tata direct implicat nu de avocat.
in asemenea cauze tatal si avocatul conlucreaza ...nu tatal deleaga si asteapta rezultatul ca la bursa.....ma rog , nu asa au procedat cei care au castigat, cunoscuti de mine...:D

Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
@ Atoanela G.
Multumesc pt incurajarile din partea de inceput! :D
Cred ca este timpul sa se schimbe mentalitatea (macar acum cu N.C.V.) cum ca nu toti Tatii sunt dezinteresati de copii, dupa divort. In fond, neintelegerile dintre soti nu trebuie sa afecteze copilul. Au consimtit sa-l nasca si sa-l iubeasca si nimeni nu va schimba acest sentiment, daca ii iubim! Din pacate practica difera de teorie, asa cum ne "invatau" chiar la scoala....

Cat despre partea a 2-a, aveti dreptate!
Haideti sa ne gandim la o situatie ipotetica, alegand un medic in sistemul privat... :">
Nu poti plati medicul dupa ce te trateaza ci trebuie sa o faci la fiecare consultatie! Asa se obisnuieste. Marea majoritate a medicilor probabil ca-si doresc pacienti in cabinetul lor privat. Eu as vrea sa ma fac bine, medicul, spune "desigur". El are mai multi pacienti, eu o singura ...viata.
In cazul copilului meu, pentru a ma reprezenta in instanta, cu siguranta pot gasi un avocat! Insa mi-as dori ca sa se implice pentru a limpezi griul de care vorbeam mai sus. Mi-as dori sa fie interesat la fel de mult ca si mine in a gasi albul... Nu este vorba de partea materiala aici, ci de motivatia persoanei care ma reprezinta. Timpul se scurge pt mine si pt copilul meu.
Respect toate meseriile, iar cea de avocat este una din cele frumoase. Eu insa nu mai vreau doar reprezentarea in instanta ci ma intereseaza rezultatul: sa-mi cresc si educ puiutul!

Alte discuții în legătură

Solicitare de ajutor pentru gasirea unui avocat specializat in cedo pentru a ma reprezenta in fata curtii europene a drepturilor omului orangeteam orangeteam Cu regret, am luat decizia de a aduce România în fața Curții Europene a Drepturilor Omului pentru nerespectarea drepturilor mele la o justiție echitabilă ... (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)
Onorariu avocat in procesul penal rupa rupa care este onorariul maxim , solicitat de catre un avocat , care reprezinta un inculpat in instanta de fond ? va rog ( nu stiu daca m-am facut înteles ) (vezi toată discuția)