avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prevederea concediilor pt.evenimente familiale in ROI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prevederea concediilor pt.evenimente familiale in ROI

Este obligatoriu sa cuprind in Regulamentul de ordine interioara al societatii reglementari privind concediile speciale, sau pot acorda aceste concedii numai in baza legii care o prevede? De exemplu, concediul de 5 zile acordat tatalui pentru nasterea de copil, prevazut in Legea nr.210 din 1999, trebuie sa il prevad obligatoriu si in ROI sau il pot acorda efectiv in baza legii?
Intreb pentru ca cei de la ITM sustin ca aceste concedii pentru evenimente familiale deosebite trebuie obligatoriu prinse in ROI.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:20, 14 Decembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Nu stiu ce va impiedica sa nu le inserati insa ca exemplu dreptul la concediu paternal se naste ope legis si da dreptul salariatului sa ceara daca vrea suspendarea CM. Deci nu vad rostul a inscrie in ROI un drept faculativ nascut din lege.
Poate cei de la ITM s-au referit la altceva .
Cu stima,
Art.152 alin.2 C.mun. prevede ca, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare , pentru sectorul privat nu exista decat concediul paternal prevazut prin lege , restul zilelor libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii vpr fi prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau prin reg.intern al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile evenimente deosebite iuliana8 iuliana8 Buna ziua. E legal ca in regulamentul intern sa fie trecute 3 zile de concediu la nasterea copilului in conditiile in care in legea concediului paternal sunt 5 ... (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Zile libere 0728 0728 De care zile libere beneficiază soțul, pt naștere celui de-al doilea copil? (vezi toată discuția)