avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Problema schimbare tarla
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Problema schimbare tarla

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: doresc sa vand un teren dobandit in urma cu 15 ani, prin act de partaj. In perioada aceea, terenul apartinea de comuna X si avea un anumit numar de tarla, intre timp apartine de comuna Y si se regaseste in alta tarla.

Atunci cand am facut cadastrul, acum 3 ani, persoana care a facut planul de amplasament a trecut corect comuna Y, dar a pastrat vechiul numar de tarla din comuna X.

Am apelat la OCPI pentru rezolvarea problemei. Acestia au emis o adresa prin care au confirmat ca este asa cum spun. Cu aceasta adresa m-au trimis la notarul care a facut actul de partaj (corect la vremea aceea) pentru a face rectificarea mai intai in actul de proprietate, inainte de a schimba ei in sistem. Notarul a spus ca poate face modificarea dar va trebui sa platesc cca 400 lei.

Credeti ca exista vreo solutie mai simpla? Ar fi legal ca, in baza adresei de la OCPI, sa se faca actul de vanzare-cumparare fara a rectifica actul de partaj de acum 15 ani? Cum as putea rectifica si planul de amplasament, avand in vedere ca persoana care l-a intocmit a decedat intre timp?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
Panciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 10:12, 23 Iulie 2020
Din punctul meu de vedere, corect ar fi fost sa se faca o lucrare pentru rectificarea numarului de tarla si a comunei din titlu, si numai dupa aceea sa se faca intabularea. Dar ce nu inteleg eu, este de ce doriti sa schimbati numarul de tarla acum. Daca sunteti intabulat cu nr. cadastral, identificatorul terenului este numarul cadastral, nu numarul de tarla.
Vindeti terenul asa cum este la un notar si nu pomeniti nimic de nicio adresa de la OCPI de nimic.

Daca notarul nu accepta, atunci nu aveti ce face va trebui sa rectificati, iar munca notarului va trebui s-o achitati.
Iar planul de amplsament il puteti rectifica doar printr-o noua documentatie cadastrala. Ma gandesc ca topograful a trecut numarul de tarla pe plan, si din aceasta cauza a-ti dori rectificarea acestuia?
Probabil ar fi fost corect sa se inceapa cu rectificarea numarului de tarla, dar eu cand am trimis actele pt cadastru nu am fost deloc atent la acest aspect.

Pentru a vinde terenul, intai trebuie sa fie dat anuntul la primarie, si acolo mi-au atras atentia ca difera numarul de tarla in extrasul de carte funciara. Dar ei sunt de acord sa faca anuntul atasand la dosar adresa de la OCPI.

Eu cred ca si notarii au anumite reglementari. Degeaba are omul CNP pentru ca ei tot trebuie sa treaca adresa, serie si numar CI etc. La fel si cu terenurile, nu stiu daca vreun notar accepta sa treaca doar nr cadastral, fara nr de tarla si parcela. Eventual poate fi ingaduitor si sa treaca nr corect in baza adresei OCPI in locul celui din extrasul de carte funciara, ca sa ma scuteasca de alte rectificari.

Problema este ca la dosarul de vanzare trebuie adus si planul de amplasament si pe acela e specificat tot nr gresit, sper sa nu platesc iarasi documentatia cadastrala pentru atata lucru...
Notarul la vanzare va solicita actele in baza caruia s-a facut intabularea si isi da seama de nebunie. Ar trebui sa vorbiti cu notarul sa vedeti daca este de acord. Daca nu, atunci din pacate sunteti bun de plata. Notarul va face un act aditional la actul de partaj (400 de lei) + documentatia cadastrala de actualizare pentru care o sa platiti din nou.

Corect din punct de vedere legal conform legii 18, ar fi trebuit rectificat tilul de proprietate cum am scris eu, si dupa aceea facut intabularea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren - schimbare tarla Panciu Panciu Buna ziua, Am urmatoarea problema: doresc sa vand un teren dobandit in urma cu 15 ani, prin act de partaj. In perioada aceea, terenul apartinea de comuna X ... (vezi toată discuția)
Mod de corectare a unei erori de inscris in tp cu efecte asupra unui contract de v-c ulterior CosticaP CosticaP Buna ziua, am o speta destul de complicata (pentru mine) la care va cer un sfat. In anul 2006 am cumparat un teren extravilan. Vanzatorul mostenise terenul, ... (vezi toată discuția)
Probleme la intabulare pentru casa construita noua berbondac berbondac Buna ziua, Am achizitionat un teren care in urma cu multi ani a fost rupt dintr-un teren mai mare. Ruperea a fost facuta cu mult inainte sa il achizitionez ... (vezi toată discuția)