avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
Sunt mama a 2 copii in varsta de 2,2 ani si respectiv 6 luni. Voi putea opta pentru plata a 85% din venitul salarial pe care l-am avut inainte de nasterea primului copil, daca 12 luni anterior nasterii celui de-al doilea copil am fost in CIC si am primit 600 RON?
@alabama
Conditiile de acordare a indemnizatiei au ramas aceleasi, s-a modificat cuantumul indemnizatiei suma fixa (600 lei) sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele de 12 luni.
Legea se va aplica de la 01 ianuarie 2009 .... legea civila nu retroactiveaza.

@bogdana_z
Procentul de 85% se va aplica la media veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de data nasterii celui de al doilea copil.

Noua lege lasa, din pacate, loc de interpretari. Se va aplica aceasta lege retroactiv, media salariului pe ultimele 12 luni va fi raportata la salariul net sau brut, mamicile care nasc inainte de 1 ianuarie 2009 vor intra sau nu sub incidenta acestei noi prevederi? Pentru a putea afla raspunsurile la aceste intrebari , trebuie sa asteptam normele metodologice de aplicare ale legii tocmai adoptate, care vor fi elaborate de catre Guvern.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
imi puteti spune numarul de lege(ordonanta de urgenta) prin care s-a modificat cuantumul indemnizatiei ? Va multumesc anticipat.
Buna ziua...eu sant cam noua in discutia aceasta..si cam pe dinafara!Sant o viitoare mamica tanara ,am inteles ca din ianuarie intra in vigoare noua lege,eu normal ar trebui sa nasc prin mai-iunie si nu gasesc pe nimeni care sa-mi explice un lucru!Cele 12 luni de munca cu media de 85 % se calculeaza pana la concediul prenatal sau din data nasterii?Pentru ca va spun adevarul la mine nu e tocmai totuna!Iar pentru intrarea in concediul prenatal angajatorul imi va face o hartie de suspendare sau hartia aceasta se face doar dupa nastere?
Imi cer scuze daca cumva par penibila cu astfel de intrebari dar pe oricine intreb tot alta varianta aud.Va multumesc
Salutare tuturor,

Ma bag si eu sa incurc mai mult puzzelul.
Noua lege spune: si citez:
"Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în
ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni
venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor
Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările
ulterioare..."
Intrebarea mea este: "CE SE INTAMPLA DACA PARINTELE ESTE SCUTIT DE IMPOZIT (programator de exemplu)??"
Daca cineva se indura sa raspunda la aceasta intrebare, i-as ramane recunoscator.

O zi placuta

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)