avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Ce parere aveti despre noua lege privind taxa pentru ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Ce parere aveti despre noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ?

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost adoptata, potrivit biroului de presa al Camerei Deputatilor, cu 213 de voturi “pentru”, 17 “impotriva” si 34 de abtineri. Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz, dupa ce actul normativ a trecut de votul senatorilor in luna noiembrie. Astfel, legea va fi trimisa la promulgare presedintelui Romaniei, Traian Basescu, urmand ca dispozitiile sale sa se aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Potrivit Ministerului Mediului si Padurilor, initiatorul proiectului de lege, actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, avand la baza principiul “poluatorul plateste“,

De asemenea, noile dispozitii dau posibilitatea contribuabililor ca, in cazul in care taxa de poluare platita dupa 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, de a solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Ministerul mai precizeaza ca taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Totodata, dupa ce intra legea va intra in vigoare, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora.

Cum se va calcula taxa de poluare?
Conform ministerului initiator, modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Astfel, taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective, si anume tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, dar se va lua in considerare si deprecierea autoturismului.

“Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule”, mai precizeaza Ministerul Mediului.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu precum Programul Rabla, Programul Casa Verde sau Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti.

Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 19:01, 23 Ianuarie 2012
Practic, dupa cum a explicat ministrul, taxa, a carei modalitate exacta de calcul nu a fost inca facuta publica, va fi platita la achizitionarea tuturor masinilor la mana a doua pentru care nu s-a platit niciun fel de taxa.

Noua taxa va fi platita de catre cumparatori, a precizat ministrul.

De exemplu, daca o persoana vrea sa cumpere o masina care a fost achizitionata, tot la mana a doua, din Romania, dupa 1 iulie 2008, atunci aceasta va fi nevoita sa plateasca noua taxa, pentru ca taxa aplicata de la acea data era aplicata doar masinilor la mana a doua de import. Dat fiind faptul ca taxa va fi platita doar la vanzare, de catre cumparator, rezulta ca nu vor fi afectati de aceasta taxa cei care nu efectueaza nicio tranzactie.

Statul va incasa in urma aplicarii noii variante a taxei de poluare circa 331 de milioane de lei pe an, dupa cum a precizat ministrul Mediului. Prima forma a proiectului de modificare a taxei prevedea o diminuare a acesteia de circa 30%, de la 1 iulie.
Link-uri utile privind noua taxa auto 2012:

[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
sa vedeti procese ce vor fi si cu aceasta noua taxa...mie personal imi convineB-)... pentru ca, asa cum bine zicea odata un utilizator, el are o masina din 2006 si daca o vinde, cine cumpara de la el va plati taxa aceasta...pentru ca polueaza... dar ala care are un jaf de autoturism din 1984 si nu il vinde, nu polueaza? sau cei care isi tin masinile parcate cu anii pe domeniul public lasand sa se degradeze si masina si mediul, aia de ce sa nu plateasca daca polueaza?
deci, discriminari exista... pana la urma, se doreste de fapt incurajarea consumului, cumpararea de masini noi, pentru a imbogati corporatiile fabricantilor... nu se tine cont de faptul ca respectivul fabricant polueaza si mai mult decat atat mai si epuizeaza mediul prin consumul resurselor.. ca astea noi, nu sunt facute din materiale reciclabile...pai, nu?
Taxa auto 2012 nu mai este de actualitate. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%.
Credit de locuinta cu 0 comisioane. Vezi rata lunara

Ministrul Mediului a propus amânarea taxei auto pentru un an
Propunerea a fost avansată în şedinţa de luni a coaliţiei şi a fost agreată, urmând să fie introdusă prin ordonanţă de urgenţă.

"Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto şi amânarea cu aproximativ un an, până la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vânzare pentru maşinile înregistrate înainte de 1 ianuarie 2007. Motivul invocat a fost că, deşi noua taxă a fost anunţată cu mai multe luni în urmă, proprietarii de maşini vechi nu au înţeles complet sistemul şi nu au avut, astfel, timp suficient să îşi vândă autovehiculele. Un alt argument a fost acela că foarte multe persoane vor să vândă maşinile vechi, însă taxa pe care trebuie să o achite cumpărătorul depăşeşte de multe ori valoarea autovehiculului", au afirmat surse oficiale, potrivit Mediafax.

Propunerea a fost prezentată coaliţiei în contextul în care una dintre revendicările formulate în timpul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării vizează eliminarea taxei auto.


Astept cu nerabdare sa vad daca se si publica sau ramane la stadiu de anunt.Nu de alta,dar daca inceteaza protestele ma gandesc ca poate ne anunta ca nu am inteles noi bine.Si aici ma gandesc la principiul "nu-i adevarat ce vedeti"-legea pensiilor-septembrie 2010 -80=170

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto - posibila suspendare pentru anul 2012 Insurance Logistics Team Insurance Logistics Team [b]Vestea buna este ca s-a cerut suspendata taxei de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007, iar vestea proasta e ca va ramane in ... (vezi toată discuția)
Noua taxa auto cine o plateste? catalin bratianu catalin bratianu referitor la noua taxa care priveste masinile inmatriculate in ro pana in 2007 de catre cine va fi platita? VANZATOR SAU CUMPARATOR? (vezi toată discuția)
Aplicare taxa auto 2012 alfabetagama2 alfabetagama2 Buna seara, Va prezint un caz concret legat de noua lege in domeniul auto (taxa de poluare 2012) pentru o masina produsa in anul 2003, cu prima ... (vezi toată discuția)