avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... dobandirea proprietatii asupra terenului aferent unui ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

dobandirea proprietatii asupra terenului aferent unui imobil cumparat de la stat

Buna seara. Speta mea este urmatoarea: Imobil cumparat de la stat in 2006 in baza Legii 61/1990 si HG 562/1991, cu terenul aferent dat in folosinta pe durata existentei constructiei (proprietarul, bunicul meu, fiind chirias in imobil din 1987). In 2008, comisia judeteana acorda titlu de propietate asupra terenului aferent bunicului, pe baza propunerii comisiei orasenesti si a prevederilor Legii 18/1991. In 2010, parintii mei, proprietarii imobilului in urma contractului de vz-cumparare intre ei si bunic (la momentul respectiv decedat), sunt chemati in instanta de primaria oraseneasca pt anularea titlului de proprietate, pe motiv ca a fost acordat gresit si ca Legea 18/1991 nu e aplicabila in cazul acestui imobil intrucat acesta a fost dobandit ulterior intrarii in vigoare a L18/91. De atunci incercam fara succes sa obtinem titlul de proprietate asupra terenului, ergo nu putem intabula casa, ergo nu putem vinde. Primaria imi spune ca nu putem in acest caz obtine ordinul prefectului si ca trebuie obtinut in instanta. EXISTA VREO SOLUTIE? SE POATE OBTINE PROPRIETATEA ASUPRA TERENULUI? CE LEGI PUTEM INVOCA?
Cel mai recent răspuns: Gela Gavrila , Consilier juridic 21:24, 15 Decembrie 2011
Existand un contract de vanzare-cumparare,deci se constituie un act subsecvent titlului de proprietate ,iai a cere dupa doi ani anularea unui titlu de proprietate ce a produs efecte juridice este irelevant ,deoarece acest lucru ar insemna rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare si implicit o dauna mamei d-voastra. Mama poate cere in instanta respingerea cererii deoarece terenul i-a fost acordat bunicului ,in folosinta pe toata perioada duratei constructiei ,mentionat in actul initial de vanzare-cumparare din anul 2006 si nu a fost cumparat inainte de intrare in vigoare a legii 18/1991, si avandu-l in folosinta a avut dreptul de a-l cumpara ,deoarece institutiile de stat pot vinde catre chiriasi terenurile aferente constructiilor,conform Legii114/1996,art.1 din Legea 85/1992 modificata prin Legea 76/1994 privind vanzarea locuintelor s iDecretul 61/1990.SDper ca va pot fi de folosi cele expuse mai sus.
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18 / 1991 NicoleL NicoleL O proprietate obtinuta prin act de vanzare-cumparare in anul 1971 constituie obiectul legii 18 / 1991 in vederea intabularii? (vezi toată discuția)
Obtinere titlu proprietate teren nadja nadja Intrebarea mea este: se poate invoca in instanta uzucapiunea pentru obtinerea dreptului (titlului)de proprietatate asupra unui teren? Speta este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)
Speta tosonel tosonel In aprilie 1990, eu si mama mea de la care am primit procura pt vanzare, am vandut prin fostul Notariat de stat al Sectorului 1 un imobil situat in sectorul ... (vezi toată discuția)