avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme servici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme servici

Buna ziua,

Am si eu o problema la noul loc de munca, sunt angajata de aprox. 2 luni , am racit foarte tare si am si am si probleme cu stomacul si nu am putut sa ma duc la munca de 2 zile, in tot acest timp am cerut adeverinta pentru medicul de familie si nu au vrut sa-mi dea, l-am trimis pe prietenul meu la munca si nu au vrut sa-i dea aceasta adeverinta. este legal ca un angajator cu care am semnat un contract de munca pe perioada nedeteminata sa-mi refuze acest drept? Ce se poate face in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:03, 19 Decembrie 2011
Buna seara,
Conform regulamentului de ordine interioara pe care orice firma cat de mica ar trebui sa-l aiba si sa-l aplice, dvs. trebuia sa va anuntati seful direct sau un coleg de serviciu ca sunteti bolnava. Faptul ca v-au refuzat emiterea unei adeverinte de salariat pentru medicul de familie au incalcat unul din drepturile dvs. stipulate in acest regulament (care apropo are la baza legislatia muncii in vigoare). Nu am inteles ceva : timp de 2 luni nu ati dus o adeverinta de salariat la medicul de familie? In cazul in care ati dus nu mai era nevoie de o alta adeverinta si puteati merge linistita la acel medic care va elibera un certificat medical.Din cate stiu o adeverinta de salariat nu se da unui prieten ci unui membru de familie...si cum prieten nu inseamna si membru de familie......Asadar eu am inteles ca ati insistat dvs pentru eliberarea unei adeverinte de salariat.......cum?.....telefonic?........cat timp ati cerut eliberarea unei adeverinte......2 luni ...2 zile......nu am inteles prea bine.........
Sunt obligati de lege sa va dea adeverinta.
Sfatul meu: cereti in scris eliberarea adeverintei (chiar e-mail).
Astfel veti avea dovada ca nu v-au eliberat-o.
Ori nu isi platesc darile catre CAS... ori nu sunteti angajata legal... ori modul in care faceti cererea nu este adecvat (prieten...).
Trebuie sa cereti medicului concediu medical.
Am solicitat prin email, m-au sunat si mi-au zis ca-mi dau adeverinta pentru medicul de familie doar daca vin eu sa o ridic, eu nu am cum sa fac asta si mi-au zis ca din punct de vedere legal asa se face. Prietenul meu s-a ds la medicul de familie si mi-a luat concediu medical si il va duce maine la servici.

Timp de aproape 2 luni nu am cerut aceasta adeverinta pentru medicul de familie pentru ca nu am crezut ca o sa ma imbolnavesc si in dimineata cam mi-a fost rau am sunat la seful direct.
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sunt absurzi.
Daca o sa vada si concediul medical...ar trebui sa-ti dea adeverinta. Sa ti-o trimita scanata prin e-mail daca nu vor sa o dea prietenului.

Totusi...cum te-ai deplasat la medic poti lua un taxi si sa mergi pana la munca...eventual sa coboare cineva sa ti-o dea la masina.
Probabil ca nu te cred ca esti bolnava sau nu si-au platit taxele la stat.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Refuzul angajatorului cu privire la eliberarea adeverintei nu este justificat decat de o singura observatie ... posibil ca pentru a ridica adeverinta respectiva, prietenul dvs trebuia sa aiba o imputernicire din partea dvs ....nu cred ca angajatorul are obligatia de a cunoaste pe toti cei care ne sunt apropriati sau fac parte din familie ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta salariat cristea sandra cristea sandra Buna ziua!Lucrez la o firma care are sediul central in alta localitate decat cea in care activez eu.De fiecare data,cand am nevoie de vreo adeverinta de orice ... (vezi toată discuția)
Adeverințe pt fostul angajat AndreeaCristina86 AndreeaCristina86 Bună ziua! Am nevoie de o informație. De la fostul loc de muncă mi s-a dat adeverința de vechime. După 2 luni jumătate la noul loc de muncă îmi cere ... (vezi toată discuția)
Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat alina_25 alina_25 Salariat sa imbolnavit angajaorul refuza eliberare adeverinta salariat necesara primirii concediului medical.Ce este de facut? (vezi toată discuția)