avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legalitatea/Obligativitatea Apei de Ploaie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legalitatea/Obligativitatea Apei de Ploaie

Stimati colegi, as dori sa-mi impartasiti opiniile dvs din punct de vedere juridic a obligatiei impuse societatilor comerciale (speta mea), si nu numai ,de a plati prestatorilor de servicii publice de furnizare a apei potabile si a serviciilor de canalizare serviciul de canalizare pentru apa de ploaie, academic spus apa meteorica.
Concret, mi s-a impus prin contractul de prestari serivicii acceptarea unui articol in care se stipuleaza: " Cantitatea de apa meteorica preluata lunar de reteaua publica de canalizare, este stabilita astfel: Q=(SXN)/12, in care
Q= (mc/luna) cantitatea de apa meteorica facturata lunar, S(mp)=Suprafata totala (construita si neconstruita) conform actelor de proprietate , sau declarata de utilizator (daca declari o suprafata mai mica decat cea din actele de proprietate nu cumva comiti o infractiune?!!!), deci n-ai incontro decat suprafata totala, care in cazul nostru nu este neglijabila, fiind de 17 ha,
iar N(mc/mp/an)- Norma de calcul a cantitatii de apa meteorica, stabilita conform Regulamentului tehnicde organizare si Functionare al prestatorului de servicii publice (si la care noi nu suntem parte, si care reprezinta in opinia mea instructiuni interne pentru prestator)."
Verbal ni s-a comunicat ca aceasta obligatie de a plati apa meteorica, in modalitatea stabilita mai sus, a fost instituita printr-o hotarare a Consiliului Judetean, care este actionarul majoritar al prestatorului de servicii publice (adica, are tot interesul sa incaseze bani, chiar si necuveniti).
astfel am ajuns in situatia in care lunar ni se factureaza cca 2000 mc apa meteorica, in conditiile in care consumul de apa potabila nu depaseste 1500 mc, ceea ce mi se pare aberant.

Ceea ce ma deranjeaza este ca aceasta cantitate este una fictiva, si creeaza premisele imbogatirii fara just temei, intrucat operatorul nu presteaza efectiv acele servicii insa doreste incasarea banilor, si nu exista nicio stipulatie in sensul ca la anumite intervale de timp se va face regularizare astfel incat sa fie platit doar ce este efectiv prestat.
Cum pot denunta aceasta clauza, care ar fi demersurile ce trebuiesc intreprinse spre a nu plati aceste sume aberante, in conditiile in care practic esti taxat ca ploua si ca esti proprietar.
Va rog, astept cat se poate de repede opiniile si sugestiile voastre.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: radita , utilizator 14:38, 15 Octombrie 2008
Va multumesc tuturor pentru interesul aratat. Ceea de am uitat sa subliniez, este ca operatorul si-a schimbat forma juridica, respectiv din regie autonom a devenit societate comerciala, si in aceasta calitate a semnat/impus acel contract la care am facut referire. De ce am facut aceasta precizare? Pentru ca in opinia mea, operatorul se supune acelorasi drepturi si obligatii impuse de lege ca si noua, si nu are trebui sa se afle sub protectoratul Consiliului Judetean pentru institirea unor abuzuri, astfel de fapte trebuiesc combatute, mai ales ca asa cum precizam Consiliul Judetean are si un interes material direct in obtinerea banilor fiind actionarul majoritar. Ca sa completez speta, pana in momentul de fata nu am acceptat la plata nicio suma aferenta apei meteorice, facturile ne sunt trimse prin posta, nu sunt semnate de primire/acceptare, si pt acest motiv le-am formulat adrese prin care le aduceam la cunostina ca nu recunoastem ca obligatie de plata sumele aferente apei meteorice, restul obligatiilor achitandu-le la zi. De asemenea le-am cerut sa trimita facturi storno pt sumele respective, dar evident ca nu au facut-o. Este nevoie in aceasta situatie sa incepem noi actiunea in justitie pentru anularea clauzei respective, sau sa astept, si daca ne actioneaza ei in instanta sa nu recunoastem debitul si sa mergem pe reconventionala?
si in rm. valcea se practica asa ceva.
Insa SC care se ocupa cu apa si canalizarea calculeaza numai pentru imobile constructii. Pentru terenurile fara constructie nu se calculeaza apa meteorica deoarece se considera ca este absobita de pamant. Mai mult, in anul 2008 s-a publicat in MO regulamnetul cadru de functionare al societatilor de apa-canal si contractul cadru. Marturirsc ca nu l-am citit, insa daca i-l gasesti posibil ca ai sa afli mai multe date tehnice. Oricum o conditie esentiala ca ei sa iti factureze apa de ploaie, este ca acel teren ( am vazut ca este o suprafata mare) sa fie "brazdat" de retele de canalizare care sa preia apa de ploaie care rezulta de pe terenul tau. Bafta!
Din punctul meu de vedere consider ca ar fi mai bine sa porniti dumneavoastra actiunea pentru anularea acelei clauze, intrucat in eventualitatea unei actiuni intentate de SC apa si canal se va discuta in ce masura partile contractuale si-au respectat sau nu obligatiile contractuale...(este putin probabil sa se adrese instantei pe cale procedurii somatiei de plata si nu cea a unei actiuni de drept comun) Or, dumneavoastra ati semnat acel contract prin urmare ati fost de acord cu el si cu clauzele acestuia astfel incat se vor invoca cu siguranta 969 Cod civ si prin urmare obligativitatea dvs de a achita inclusiv taxa pt apa de ploaie. Binenteles ca in cadrul unui astfel de proces puteti formula cererea reconventionala, insa cu cat ramaneti mai mult in pasivitate cu atat este mai in dezavantajul dvs intrucat acea clauza ramane valabila si deplin incidenta.
buna ziua.
o discutie cu si despre apa de ploaie. Fratilor in toata tara este la fel problema este alta - cat platim si modul de calcul la ce platim. In constanta se plateste doar la suprafata construita si vezi in acceptiunea RAJA apa de ploaie este colectata si varsata in proportie de .......?% in canalizare. Deci noi platim un serviciu. Pana in 1993 am avut fosa nu canalizare stradala si nu plateam acesta apa de la Dumnezeu, dupa 93 platim apa consumata, apa deversata menajera si apa de ploaie. Dupa cate stiu eu la bloc este la fel cu apa de ploaie, cu diferenta ca se imparte pe numarul de apartamente.Este bine sa faci o discutie cu cei de la apa si canalizare sa vezi modul de calcul si plata a acesteia.
De curiozitate a sa ma uit mai atent pe factura, pentru ca in Constanta de cel putin 3 luni nu prea a plouat.
costic a scris:

buna ziua.
o discutie cu si despre apa de ploaie. Fratilor in toata tara este la fel problema este alta - cat platim si modul de calcul la ce platim. In constanta se plateste doar la suprafata construita si vezi in acceptiunea RAJA apa de ploaie este colectata si varsata in proportie de .......?% in canalizare. Deci noi platim un serviciu. Pana in 1993 am avut fosa nu canalizare stradala si nu plateam acesta apa de la Dumnezeu, dupa 93 platim apa consumata, apa deversata menajera si apa de ploaie. Dupa cate stiu eu la bloc este la fel cu apa de ploaie, cu diferenta ca se imparte pe numarul de apartamente.Este bine sa faci o discutie cu cei de la apa si canalizare sa vezi modul de calcul si plata a acesteia.
De curiozitate a sa ma uit mai atent pe factura, pentru ca in Constanta de cel putin 3 luni nu prea a plouat.
Exact asta este problema mea, ca ei te obliga sa platesti indiferent daca ploua sau nu, stiu exact modalitatea de calcul, tocmai aceasta mi se pare ilegala si abuziva, primul refuz la plata al acestei ape meteorice a fost intemeiat tocmai pe aspectul ca nu a cazut un strop de ploaie intreaga luna "aspect de altfel de notorietate, si care poate fi probat cu verificari la statia meteo care exista in oras". Nu exista posibilitate de comunicare cu ei, duc o politica de forta. Mai mult decat atat, verbal ni s-a comunicat ca se poate ajungel la "mica intelegere" cand vor ei, adica o luna doua mai lasa din cantitate, dar cand au plan de tarif de realizat si nu se poate trebuie sa platim cei 2000 mc. problema e ca in septembrie a cam plouat, nu stiu cat, dar am refuzat si de aceasta data plata celor 2000 mc, pe motiv ca nu exista o justificare reala a seviciului prestat pentru acea cantitate. Daca pot demonstra ca de pe terenul nostru au colectat 2000 mc apa de ploaie, si tinand cont ca am semnat contractul, atunci (numai in aceste conditii) as accepta plata, altfel totul mi se pare absurd. Se presupune ca platesc servicii prestate, ori daca nu presteaza...nu sunt platiti. Asa inteleg eu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata apa meteorica sau apa de ploaie boian boian Am formulat cerere de chemare in judecata a furnizorului de apa potabila pentru a nu mai imi factura prestari servicii (canalizare si epurare) legate de apa ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive la apa nova. intrebare- ce se poate face daca ... iriholo iriholo Clauze abuzive la Apa Nova. Intrebare- ce se poate face daca Apa Nova se prevaleaza de un HCG al Mun Bucuresti pentru a factura abuziv apa pluviala la o ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata adipir adipir CUM POT DESCHIDE O ACTIUNE IN INSTANTA PRIVIND RETINEREA ABUZIVA A APEI METEORICE PE FACTURA ASOCIATIEI DE PROPRIETARI. PE CE LEGISLATIE SE BAZEAZA ... (vezi toată discuția)