avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata apa meteorica sau apa de ploaie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata apa meteorica sau apa de ploaie

Am formulat cerere de chemare in judecata a furnizorului de apa potabila pentru a nu mai imi factura prestari servicii (canalizare si epurare) legate de apa meteorica, pluviala de ploaie. Adica instanta sa modifice contractul, sa anuleze clauzele ,,abuzive" si sa ma scape de plata apei de ploaie.
Nu am intalnit inca practica judiciara in domeniu.
Are cineva cunostinta de ceva sentinte?
Nu avem cunostiinta despre solutionarea favorabila a unei astfel de actiuni
Concret dvs in baza carui temei legal ati motivat actiunea si ati solicitat anularea acestei clauze?
Sunt in faza in care abia am depus cererea de chemare in judecata pe care urmeaza sa o precizez si completez.
Am precizat ca temei de drept
-legea privind clauzele abuzive nr. 193/2000;
-art. 1271 Noul Cod civil-impreviziunea;
-Codul civil prevederile referitoare la contracte (nu am detaliat), imbogatirea fara justa cauza.
Exista un principiu interesant ce s-ar putea dovedi folositor, prevazut in legile ce reglementeaza domeniul si normele europene POLUATORUL PLATESTE. Noi nu poluam apa de ploaie. Si totusi platim epurarea acesteia. Idei ar mai fi..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba de apa de ploaie... E vorba de apa pe care o consumați și care apoi ajunge la canal.

În afară de legea privind clauzele abuzive care ar avea o oarecare legătură cu problema respectivă din perspectiva faptului că în acel contract clauzele sunt pretipărite și practic nu se prea negociază, celelalte motive invocate de D-voastră nu au nici o legătură cu subiectul.

Acele tarife se raportează la apa consumată. Deci dacă aveți un consum de x mc de apă, pe lângă tariful de consum veți mai plăti un tarif pt aceiași mc de apă și cu titlu de apă pluvială. deci apa pe care o „consumați” se și scurge undeva și trebuie canalizată, depoluată, etc.
Nu aveți cum să dovediți că apa pe care o consumați nu ajunge practic la canal...

Principiile invocate (impreviziunea și îmbogățirea fără justă cauză) nu au nici o legătură cu subiectul respectiv.
D. Patrick este vorba de apa de ploaie nu de apa pe care o consum. Este vorba de apa de ploaie care pica in curtea mea, apa denumita in contractele de furnizare a apei potabile drept apa pluviala sau apa meteorica. Aflati ca un anumit procent din apa de ploaie, functie de ce ai prin curte betoane sau teren arabil, se scurge in reteaua de canalizare, direct prin caminele de pe suprafata detinuta sau in strada si ulterior la canalizare. Deci platesc pentru apa meteorica ce apare distinct in factura de apa potabila pentru preturile de canal si epurare.
Acum ce mai zici?
Stiu ca ,,Principiile invocate (impreviziunea și îmbogățirea fără justă cauză) nu au nici o legătură cu subiectul respectiv,, nu au o legatura directa dar creeaza impresie legat de faptul ca platim pentru apa de ploaie.
Parcurgeți prevederile Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și Ordinele Preşedintelui A.N.R.S.C nr. 65, 88, 89, 90 din 2007 prin care s-au stabilit norme de aplicare a acestei legi.

[ link extern ]

După părerea mea puteți invoca în fața instanței eventuale nerespectări a acestei legislații speciale cu privire la serviciile de utilitate publică, dar de aici până la a avea câștig de cauză invocând impreviziunea sau îmbogățirea fără justă cauză este cale lungă.

Eventual ați putea încerca să invocați neconstituționalitatea unor prevederi din acea lege, sau să atacați în contencios administrativ vreun Ordin al Președintelui A.N.R.S.C. după regulile căruia se calculează acele tarife, dar cred că dacă porniți vreo acțiune întemeinduvă pe impreviziunea și pe îmbogățirea fără justă cauză vă pierdeți timpul (și banii având în vedere faptul că aveți de plătit o taxă de timbru).

Alte discuții în legătură

Apa meteorica MariusTimiosara MariusTimiosara Buna, Am si eu o dilema, Locuiesc la casa si nu am nici un canal de scurgere a apei meteorice pe linga casa sau pe intraga proprietate , totusi platesc ... (vezi toată discuția)
Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Tarife nejustificat de mari la mc de apa. ce organ central poate declansa un control privind activitatea regiilor locale? valisnd valisnd O anumita regie autonoma practica tarife enorme fata de cele practicate in alte orase - exemplu: pentru plata a 5 metri cubi apa rece, se emite o factura care ... (vezi toată discuția)