avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... POATE FII CONCEDIAT UN SALARIAT IN PERIOADA DE PROBA ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

POATE FII CONCEDIAT UN SALARIAT IN PERIOADA DE PROBA ?

As dori sa stiu daca poate fii concediat disciplinar un salariat in perioada de proba deoarece a incalcat grav fisa postului, regulamentul intern si a adus prejudiciu material beneficiarului .
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:26, 20 Decembrie 2011
Da, poate fi concediat disciplinar un salariat in perioada de proba ... dar mai simplu este sa utilizati dispozitiile art.31 alin.3 C.mun., si anume: Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
In perioada de proba si salariatul si angajatorul au dreptul de cere incetarea contractului fara a motiva acest lucreu.
Incetarea pe motive disciplinare poate avea loc pe tot parcursul existentei contractului, in orice moment cand, in urma cercetarii disciplinare, s-a constatat abaterea grava a salariatului si angajatorul dispune incetarea contractului.
Nu trebuie sa va complicati cu concedierea disciplinara, deoarece aceasta e mai complicata.
Codul muncii va ofera alta posibilitate:
ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Practic, veti intocmi o notificare de incetare a contr. individ. de munca incepand din ziua urmatoare, in baza art. 31 (3) din Codul muncii, si o veti comunica salariatului sub semnatura.
Dupa ce o comunicati, in baza ei veti emite decizia de incetare contract, avand ca temei legal art 31 alin. 3 din codul muncii. Succes.

p.s. Sa fiti totusi sigur ca angajatul mai este in perioada de proba la data incetarii.
p.s. 2 este posibila concedierea disciplinara, dar nu e cea mai buna varianta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba justinsanero justinsanero Buna ziua, Momentan sunt in perioada de proba, iar angajatorul a aprobat concediul de odihna. In perioada de CO a stabilit mai multe sedinte online despre ... (vezi toată discuția)
Lncetare cim in perioada de proba marapintilie marapintilie Buna ziua, Cum poate inceta un cim in perioada de proba, in conditii legale si care sunt art. din codul muncii cu care inceteaza cim-ul? Si daca inceteaza ... (vezi toată discuția)
Acasa.v acasa.v acasa.v buna ziua am o intrebare am un CIM pe perioada nedeterminata cu incadrare sofer masina mare tonaj la alte clauze sant specificate urmatoarele; perioada de ... (vezi toată discuția)