avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proiecte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proiecte

In perioada in care angajatii unei societatii, pleaca in deplasari in cadrul proiectelor implementate de catre acea societate, trebuie sa aloce zile de concediu de odihna sau fara plata?
Desi sunt angajati cu contract individual de munca full time , acei angajati au si contract part time pentru acele proiecte. Stim ca , conf contractului part time angajatul nu are zile de co.
Se poate aloca retroactiv zile din CO de la cotractul full time pentru cel part time. Desi acei angajati au fost plecati in deplasari platite de catre societate.
Mai mult desi au plecar cu diurna semnata de catre angajator, acum li se cere sa dea banii inapoi, fiind considerate sume necuvenite.
Este corect din punct de vedere legal aceste masuri?
Va rog sa-mi indicati un act normativ care sa fie adus la cunostinta conducerii.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:59, 2 Ianuarie 2012
Orice contract de munca trebuie sa aiba prevazut numarul de zile de concediu de odihna la care are dreptul salariatul, chiar si cel part time.
Concediul de odihna trebuie efectuat anual, dvs. avand 2 contracte, puteti lua simultan CO pe ambele.
Problema e ca nu puteti lua CO in timp ce sunteti in delegatie.
Probabil ca ati fost tot anul implicat in proiecte si angajatorul s-a trezit in decembrie ca nu v-a dat CO anual. Pentru a evita amenda ITM, v-a pontat in CO, desi erati in delegatie. De aici poate veni problema cu retinerea diurnelor ca sume necuvenite.

Codul Muncii:
ART. 146
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul urmãtor este permisã numai în cazurile expres prevãzute de lege sau în cazurile prevãzute în contractul colectiv de muncã aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sã acorde concediu, pânã la sfârşitul anului urmãtor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnã la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii contractului individual de muncã.


Dar, daca v-a pus CO pe hartie, ar trebui sa insistati sa-l faceti si faptic, e doar dreptul dvs.

1. Nu se poate aloca zile de CO dintr-un c.i.m. pentru alt c.i.m. ...

2. Aberatia ca un c.i.m. cu timp partial nu are zile de co nu stiu cine v-a prec ozat-o sau de unde ati auzit-o ... aceasta este contrar prevederilor art.106 alin.1 C.mun.

3. Indiferent de tipul c.i.m. incheiat, cu norma intreaga sau cu timp partial, salariatul are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de CO...art.145 alin.1 C.mun.

4. Art.44 alin.4 C.mun. : Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

ART. 9 din Anexa 1 la Hg nr.1860/2006 prevede:
Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu odihna adinamanuelacozma adinamanuelacozma Buna ziua! Am incheiat contract individual de munca part-time (10/sapt. a cate 2ore/zi). Angajatorul a trecut in c.i.m. ca-mi revin 5 zile lucratoare/an de ... (vezi toată discuția)
Al doilea contract de munca la acelasi angajator jivanmukta jivanmukta Va rog frumos sa-mi raspundeti: am 2 contr. la acelasi angajator:pt.o functie= full time; pt. a doua functie= part-time.As dori sa stiu: - cum se scade ... (vezi toată discuția)
Diurna Kenji Kenji Buna ziua! As dori sa stiu si eu care este suma minima pe care trebuie sa o primesc de la angajatorul meu, cat timp sunt plecat in tara, ca diurna. Cu ... (vezi toată discuția)