avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic si/sau actiune in prestatie tabulara?

In februarie 2010 am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu achitare integrala ce avea drept obiect un teren. S-a stabilit un termen de 3 luni pentru finalizarea contractului de vanzare-cumparare. Pentru ca promitentul vanzator a refuzat sa se prezinte la notariat pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare, in iunie 2010, am solicitat notarea antecontractului in cartea funciara a imobilului. In iulie 2011 l-am notificat pe promitentul vanzator (prin executor judecatoresc) sa se prezinte la biroul notarial unde s-a semnat antecontractul in vederea semnarii contractului de vanzare-cumparare. Intrucat acesta nu s-a prezentat la data comunicata in notificare, am solicitat si obtinut de la biroul notarial o incheiere de certificare de fapte.
Una din clauzele antecontractului facea referire la posibilitatea mea, in calitate de promitent cumparator, de a ma adresa instantei pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, cu referire la Art. 1066 si urmatorul din Codul Civil, in vigoare la acea data.
Intentionez sa ma adresez justitiei pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Cum pot sa imi intemeiez in drept actiunea? Pe prevederile Codului Civil si ale legii 247/2005 in vigoare la data semnarii antecontractului ori pe noul Cod Civil? Ce articole? Ar fi indicat sa formulez doua capete de cerere: unul prin care sa solicit pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare si unul prin care sa solicit instantei sa dispuna inscrierea hotararii ce se va pronunta in cartea funciara?

Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Craciun , utilizator 21:58, 28 Decembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc, din nou, pentru opinii si ajutor!
Am formulat actiunea. Astept sa traca Sarbatorile pentru a o depune.
Si, avand in vedere ajutorul de pana acum, am sa abuzez cu inca o intrebare: puteti sa-mi spuneti cum se calculeaza taxa de timbru (banuiesc ca se calculeaza dupa o formula, fiind proportionala cu pretul terenului) si daca trebuie platita la introducerea actiunii, ori pana la primul termen?

Sarbatori fericite si un An Nou plin de impliniri si reusite!
~ Conținut șters la cerere ~
Seth a scris:

din 2012 la cererea instantei expertizele judiciare vor avea o "forma" care se va putea inscrie in CF.

In conformitate cu disp art 22 lit a din Legea nr 7/1996 republicata,ca efect al hotararii judecatoresti ce tine loc de contract de vanzare cumparare,instanta de judecata poate dispune,la cererea partii interesate ,notarea La OCPI a calitatii de titular al dreptului de proprietate cu privire la teren.

turcanurobert68 a scris:

In opinia mea nici nu mai aveai nevoie de o notificare, avand in vedere faptul ca ai prevazut in contract un termen si faptul ca te poti adresa instantei de judecata in situatia ipotetica in care promitentul - vanzator nu-si executa obligatia. Sunt de parere ca in aceasta situatie se aplica termenul general de prescriptie de 3 ani, si nu cel de 6 luni prevazut de ncc, in raport de momentul intocmiri actului ar trebui sa-ti intemeiezi actiunea pe dispozitiile art. 5 alin. 2 din Legea Nr. 247/2005 Titlu X, cu trimitere la dispozitiile art. 6 alin. (1) , (2) din Legea Nr.287 /2009 –Codul Civil cu modificarile si completarile aduse prin Legea nr.71/2011 . Conditie in care , numai dupa obtinerea sent.civ. definitive, vei putea trece la intabulare.

Deci se aplica vechiul cod civil si art. 5 alin 2 din titlul X, Legea 247/2005. Nu uita ca prin art. 230 lit aa din Legea 287/2005 privind Codul Civil a fost abrogat Titlul X astfel ca nu se pot amesteca prevederile vechiului cod cu cele ale noului cod. Pentru a te scuti de complicatii si explicatii in fata instantei eu zic sa iti intemeiezi actiunea simplu pe prev art. 5 alin 2 Lg 247/2005 si art. art. 948, 969 şi 1073 cod civil (vechiul cod). Nu e rau totusi sa fii pregatit cu argumente in caz ca judecatorul vrea sa discute temeiul de drept al actiunii.

Alte discuții în legătură

Hotarâre care sã þinã loc de act autentic ssm1979 ssm1979 Am următoarea speţă : prin antecontract (promisiune bilaterală de vânzare) A se obligă să-i vână lui B un teren pentru suma de x lei care au fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare madalina15 madalina15 Buna seara! Am si eu o nelamurire: am un antecontract de vanzare-cumparare incheiat la data de 28 septembrie 2011, iar partile trebuiau sa se prezinte la ... (vezi toată discuția)
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale? madalina15 madalina15 Buna seara! Am incheiat un antecontract cu privire la un imobil achitand pretul in momentul semnarii antecontractului. La data cand trebuia sa ne prezentam ... (vezi toată discuția)