avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni?

am cumparat un laptop de pe vexio, mi-au spus cand l-am comandat ca are defapt 24 luni si pe site scria 1 an, dar au spus ca, cu noile legi sunt obligati sa dea 24 luni la persoane fizice, ok...am zis ca este bine, ptr ca vroiam 24 luni, dar cand a ajuns azi acasa laptop-ul m-am uitat pe certificat si scrie 1 an, nu am desigilat cutia, si nici nu o desigilez pana nu aflu, i-am sunat pe cei de la vexio si mi-au spus ca nu conteaza ce scrie pe certificatul de garantie, se ia in considerare bonul fiscal si data cand a fost cumparat si are 2 ani pe baza bonului fiscal dupa noile reglementari, bineinteles ca nu mi s-a parut ok si m-am pus pe cautat...dar nu am gasit nimic concret pe subiectul asta, si as dori daca se poate sa ma lamuriti, nu prea am incredere in aceste firme
Cel mai recent răspuns: ondrei , utilizator 21:59, 5 Ianuarie 2012

Well, nu sunt chiar atat de interesat de subiect incat sa ma apuc sa sap in legislatia europeana, dar ceva ma face sa cred ca romanii de la butoane n-au facut altceva decat sa preia pe 'nemestecate' o alta directiva UE din gama celor intrate in istorie (si folclor) pentru absurdul lor.

[offtopic]

Castraveţii sau bananele mai puţin estetice şi-au câştigat dreptul de a sta pe tarabe! Statele membre ale Uniunii Europene au abrogat joi o directivă care stabilea forma şi lungimea pentru 26 de tipuri de fructe şi legume.

Anecdotice deveniseră standardele pentru castraveţii muraţi: curbură de maximum un grad şi peste trei centimetri lungime. Bananele trebuiau să aibă şi ele mai mult de 14 centrimentri lungime iar morcovii nu aveau voie să fie bifurcaţi. Mii de tone de fructe si legume proaspete erau aruncate la gunoi in fiecare an pentru că erau neconforme. Însă, Bruxelles-ul s-a răzgândit.

Eliberate de restricţile aberante privind forma şi lungimea mai figurează pătlăgelele, vinetele, caisele, fasolea, varza de Bruxelles, conopida, cireşele, dovleceii, ciupercile de cultură şi pepenele verde. Standardele rămân valabile pentru citrice, kiwi, piersici, pere, căpşuni, ardeii graşi, strugurii de masă şi roşii. Totuşi şi acestea dacă nu sunt conforme pot fi comercializate dacă au etichetă cu menţiunea ''categoria a 2-a''.


În 2010, UE a stabilit că preţurile produselor alimentare să nu mai fie stabilite în funcţie de număr (de exemplu 6 ouă sau 10 mere), ci de greutate. Deşi ouale, de exemplu, se mai pot vinde la bucată, preţul va fi stabilit în funcţie de greutatea lor. Legea este în prezent în faza de proiect.


Un fel de... va rog sa-mi dati un kg de oua, din cele la 1 leu bucata.

Sarbatori fericite.
:D
Asta ar putea fi o explicatie.
UE scoate directiva dupa directiva iar noi responsabili cu armonizarea legislatiei noastre la ele in acelasi ritm - traiesc si-ai lor, traiesc si-ai nostri.

Sarbatori fericite!
Buna ziua.
As dori niste lamuriri in legatura cu acest topic:
-doresc sa achizitionez un produs electronic care se vinde cu garantie 1 an de la producator si vreau sa stiu ce este de facut daca produsul se defecteaza intr-un an jumatate. Este comerciantul obligat sa il repare? Am citit posturile de mai sus si nu imi este clar ce semnifica garantia de conformitate. Ce ma intereseaza este sa stiu daca produsul ar trebui, conform legii, sa fie reparat in perioada de 24 de luni de la data vanzarii de catre comerciant/producator. Stiu ca fapt concret ca in Marea Britanie, daca un consumator invoca garantia europeana de 24 de luni a unui produs, producatorul nu are incotro decat sa repare defectiunea, daca evident, se incadreaza in termenii garantiei.
Multumesc.
Garantia producatorului nu are legatura cu garantia oferita de comerciant prin contract, cea inscrisa in certificatul de garantie pe care vi-l va oferi si care nu poate fi mai mica de 2 ani.

Garantia de conformitate a comerciantului este orice angajament asumat [...] fata de consumator fara solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a pretului, de reparare sau inlocuire a produsului cumparat, daca acesta nu corespunde conditiilor enumerate in declaratiile referitoare la garantii.

Reparatia produsului in garantie se face in centre de service cu care comerciantii au contracte incheiate in acest sens.
Cand acesta nu pot fi reparat, se da o negatie de service pe baza careia se inlocuieste produsul.
Ares_3 a scris:

Garantia producatorului nu are legatura cu garantia oferita de comerciant prin contract, cea inscrisa in certificatul de garantie pe care vi-l va oferi si care nu poate fi mai mica de 2 ani.


Multumesc pentru raspuns, dar nu imi este clar: garantia pe care comerciantul o ofera in scris este de un an, spunand ca atat ofera producatorul. O cunostinta a cumparat exact acelasi produs de la acelasi comerciant. Ce este scris pe certificatul de garantie este o perioada de 12 luni incepand cu data vanzarii. Nu exista alt contract care sa mentioneze o garantie oferita de comerciant. Intrebarea mea era cum pot face sa beneficiez de garantia de 24 luni cum inteleg ca ar fi legal?
...daca acesta nu corespunde conditiilor enumerate in declaratiile referitoare la garantii.


Ce inseamna mai exact sa "corespunda conditiilor enumerate in declaratiile referitoare la garantii"? Daca se defecteaza produsul, este reparat ca si cum ar fi acoperit de garantia oferita de producator?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Garantie laptop catalin. catalin. Buna seara, Am cumparat anul trecut un laptop ACER dintr-un magazin autorizat pentru care am primit garantie doar 1 an. Este legal termenul de un an sau ... (vezi toată discuția)
Protectie firma mihailnegoita mihailnegoita Buna ziua. In primul rand, imi cer scuze daca nu postez unde trebuie. Am cumparat recent un laptop pe firma. Laptopul se afla actualmente in service-ul ... (vezi toată discuția)
Cum interpretam 449/2003 ? raspuns hilar pop sorin pop sorin Buna ... Am achizitionat un produs de uz indelungat, nu am primit certif. de garantie chiar daca am cerut in mod expres. La sesizarea mea, ANPC decide ca ... (vezi toată discuția)