In situatia in care angajatorul doreste sa modifice prin act aditional la CIM programul de lucru de la 9.30 la 18.30 in felul urmator:
- 9.00 -18.00
- 13.00 - 22.00
Ce se intampla daca unii angajati nu sunt de acord cu semnarea acestui act aditional la CIM? Poate angajatorul sa incheie unilateral colaborarea cu acel angajat care nu este de acord cu modificarea?
Inteleg ca angajatorul poate modifica unilateral prin regulament intern programul de lucru in functie de necesitatile pe care le considera si poate crea mai multe tipuri de programe de lucru pe diverse intervale orare.
Intrebarea este:
--de ce e nevoie de modificarea tuturor CIMurilor? CIMul reprezinta acordul partilor, iar Regulamentul intern vointa unei parti. Prin actualizarea CIM se cere deci acceptul angajatilor.
--poate impune 2 programe de lucru (ture) diferite aceluiasi angajat ex: 9AM-18PM si 13PM- 22PM dar e obligatoriu ca frecventa cu care se succed sa fie clar stabilita pentru toti angajatii din acel loc?
El poate schimba doar programul de munca , adica ora inceperii si ora terminarii programului ... insa in conditiile in care impune un program in ture, atunci va trebui modificat si c.i.m.
Daca in contractul de munca scrie 8:30-17:00. Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamnetului intern/contractului colectiv.
In momentul actual eu lucrez in ture si am atentionat superiorul ca nu pot sa lucrez in ture deoarece ma simt epuizat(intru la ora 6.30 la munca si eu va scriu, nu mai am capacitatea sa dorm cand ar trebui). Poate reprezenta un motiv pe care il pot prezenta ca si o cauza a demisiei desi eu am clauza de scolarizare?
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
...... (7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).
3. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
4. Codul Muncii
Art. 117 - Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Prin informat angajati, banuiesc ca ar fi trebuit un act aditional la contract prin care sa semnez trecerea de la munca TESA 8.30 - 15.00 la programul in schimburi? Multumesc,