avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Salarii compensatorii la iesirea la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Salarii compensatorii la iesirea la pensie

am iesit de 3 luni la pensie anticipata din invatamant,o colega care a iesit acum7 luni,dar pe caz de boala, a auzit ca ar putea lua doua salarii compensatorii si a depus o cerere la scoala,eu am dreptul la acste doua salarii?
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:56, 31 Martie 2013
Doar daca sunt trecute in CCM la nivel de unitate, ramura sau in regulamentul intern.
1. In toate CCM de pana acum, la toate nivelurile, se prevedea acordarea unei indemnizatii numai in cazul pensionarii pentru limita de varsta.

2. Fiind vorba de un sector bugetar aceste indemnizatii nu se mai acorda asa cum spune Legea 118/2010, incepand cu 01.07.2010:
Art. 9. — Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.
@tudorvaleriu

Prevederile art. 9 din Legea nr. 118/2010 s-au aplicat pana in data de 31 decembrie 2010 (art. 16, alin. 1 din acelasi act normativ). :bow:


@lumy23md

Colega dvs. poate beneficia de indemnizatii sau ajutoare la iesirea la pensie, dvs. nu. Potrivit art. 13, alin. (1) din Legea nr. 285/2010, in anul 2011 nu se mai acorda ajutoare sau indemnizatii la iesirea la pensie.

Exceptia de la aceasta regula sunt persoanele prevazute la alineatul 2 al art. 13 din Legea nr. 285/2010, respectiv si beneficiarii de pensie de invaliditate. Dvs. beneficiati de pensie anticipata, colega dvs. beneficiaza de pensie de invaliditate.
Art. 13
(1) In anul 2011, dispozitiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, dupa caz, indemnizatiilor la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva nu se aplica.
(2) In anul 2011, prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia imposibilitatii mentinerii in activitate a persoanelor clasate inapt pentru serviciul militar ori incadrate in grad de invaliditate sau decedate.
Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@Gabriela Pintea:

Asa este, graba strica treaba! :innocent: :wave:



Am inteles ca se poate beneficia de salariile compensatori in cazul in care pensionarea se face pe caz de boala sau invaliditate. M-am pensionat, pe caz de invaliditate , incepend cu data de 1.04. 2012 .din invatamant . Pot face cerere pentru a beneficia de acest drept confom alinatului 2 art 13 din Legea 285/2010.?
Doresc un raspuns clar deoarece in scolii nu se cunoaste acest drept si este arbitrar interpretat. Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Respectarea contractului colectiv de munca (ccm) pupazagrigore pupazagrigore In 16iunie 2013 am fost pensionat la termen.Prin CCM aveam dreptul la 12 salarii medi pe unitate pe care nu le-am obtinut motivatia fiind ordonanta(lege) data ... (vezi toată discuția)
Informare salarii compensatorii la iesirea la pensie hanganumihai hanganumihai cine ma ajuta . in 2013 se mai dau 2 salarii compensatorii la iesirea la pensie. multumesc:( (vezi toată discuția)