avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre dreptul la succesiune si testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre dreptul la succesiune si testament

Buna ziua.
Inainte de a va pune intrebari sa va prezint situatia:
Sint unicul nepot "natural" (eu nemaiavind frati) al unei matusi - care este sora mamei mele. Mama mea a decedat cu citiva ani in urma ca si unchiul - sotul matusii in cauza. Matusa cu unchiul nu au copii ci numai citiva nepoti din partea unchiului. Matusa nu a facut pina acum succesiunea dupa unchiul si nici nu o va face niciodata. Doreste in schimb sa-mi lase mie prin testament partea ei de mostenire pentru a ma "ajuta" la succesiunea pe care o voi face eu dupa ce ea va fi murit.
Intrebarile mele sint:
- Care este partea mea la succesiune dupa decesul matusii? si
- In ce masura ajuta testamentul pe care ea doreste sa il faca?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gregh , utilizator 09:03, 29 Decembrie 2011
Poate sa va faca testament! Si sa va instituie legatar universal. Daca sunteti singura ruda a matusii dvs, adica nu mai are copii, nu are alti frati in viata, nu are parinti in viata ...rude care apartin pana la gradul 4 inclusiv atunci dvs o mosteniti. Insa trebuie dezbatuta succesiunea si dupa unchi, deoarece Matusa dvs mosteneste cota de 1/2 iar nepotii unchiului 1/2 din bunurile proprii si aceeasi cota din bunurile commune , adica din 1/2, restul de 1/2 din bunurile comune apartinand matusii dvs. Daca nu dezbate succesiunea Matusa dvs prin testamentul intocmit de dansa, mosteniti prin retrasmitere si ce I se cuvenea din partea sotului sau se vor face succesiuni succesive. In orice caz e Bine sa va faca testament.
Daca inteleg bine, la succesiunea in urma decesului matusii, mie mi-ar reveni 3/4 (75%) din valoarea bunurilor comune ale matusii si unchiului si restul de 1/4 (25%) nepotilor din partea unchiului.
Si de aemenea 1/2 din bunurile proprii ale unchiului. Am inteles corect?
La succesiunea dupa matusa s-a pomenit despre succesiuni succesive. Adica ar trebui facute 2 succesiuni: si dupa matusa si dupa unchi? Poate detaliaza cineva (prefer opinia unui notar sau avocat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Mostenire unchi raluca-e raluca-e Unchiul meu din partea mamei a decedat , iar sotia dansului ( matusa mea) a decedat la interval de 2 saptamani. Unchiul si matusa nu au avut copii, iar matusa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am avut un unchi, fratele tatalui meu care a decedat ... Tataly Tataly Buna ziua, Am avut un unchi, fratele tatalui meu care a decedat in urma cu peste un an, iar matusa a decedat si ea la 7 luni dupa moartea unchiului, ei ... (vezi toată discuția)