avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ?
Da, dar daca am mai multe contracte de 2 ore, pe langa cel cu 8 ore, vor plati toti angajatorii?
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
ramo77, utilizator
Există posibilitatea ca în timpul concediului pentru îngrijirea copilului să se schimbe "titularul"? Adică din concediu de maternitate să devină de paternitate sau viceversa? Dacă da, care sînt condiţiile?
ramo77 a scris:

Da, dar daca am mai multe contracte de 2 ore, pe langa cel cu 8 ore, vor plati toti angajatorii?


Indemnizatia lunara nu este platita de catre angajatori ;)
Fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de OUG nr.148/2005, cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.

raduborza a scris:
Există posibilitatea ca în timpul concediului pentru îngrijirea copilului să se schimbe "titularul"? Adică din concediu de maternitate să devină de paternitate sau viceversa? Dacă da, care sînt condiţiile?

Exista posibilitatea schimbarii titularului concediului pentru ingrijirea copilului. Astfel, parintele care urmeaza sa intre in CIC trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de OUG nr.148/2005, si anume : în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumiri pentru raspuns; stiu ca la un moment dat, angajatorul era cel care ii platea efectiv, el ii vira pe card salariatei suma, si isi scadea suma din CAS-UL total pe care trebuia sa il plateasca la stat;
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
ramo77, utilizator
Tot despre drepturi autor/proprietate intelectuala

Buna ziua,

Mi-ai raspuns prompt la intrebara mea privind indemnizatia mama in cazul in care mai mult de jumatate din salariu imi sunt dati pe drepturi autor, nu pe carte de munca, practica foarte uzitata la noi in companie. Mi-ati spus ca as beneficia de indemnizatia de 85% din toata suma primita salariu(carte de munca+drepturi de autor), nu numai din cat am pe cartea de munca. M-am linistit si am inceput sa gandesc mai in roz la anul 2009, iunie, cand voi naste. Din pacate, mi-am reamintit ca atunci cand am avut 4 zile concediu, anul aceasta, am primit pe aceste zile concediu 80%(sau cat se plateste, nu mai stiu procentul exact) DOAR din banii de pe cartea de munca,adica am luat mai nimic, nu au fost luate in considerare drepturile de autor, deoarece din acestea nu se opreste pt CNAS lunar, sau cam asa ceva ni s-a explicat: la HR la noi.Prin analogie, banuiesc ca acelasi lucru se va intampla si in cazul concediului de maternitate, e vorba tot de sanatate si banii lunar care se dau pt asta. Este corect ce s-a intamplat in cazul concediului medical? Se va repeta situatia si in aczul indemnizatiei de maternitate?
A doua mea intrebare este legata de aceeasi situatie, viitoarea nastere si dorinta mea de a evada cat mai repede dintr-un mediu, loc de munca stresant, in plus nedrept din punctul de vedere al salariiilor pe drepturi de autor, care limiteaza si resctrictioneaza atat de multe, desi muncesc la fel ca toata lumea, nu mai putin, chiar deloc.
Intrebarea este: lucrez de multi ani aici si in iunie voi naste. Cat timp legat trebuie sa am lucrat astfel incat sa pot beneficia de indemnizatia de maternitate? As putea sa-mi dau demisia cu 2-3 luni inainte sa nasc(tot nu o sa ma mai intorc sa lucrz aici vreodata, dupa nastere)? As putea avea concediu medical? Cum este legal sa procedez?
Va rog dati-mi un sfat, sunt foarte derutata de tot ce e legat de aceste drepturi de autor si foarte obosita sa mai continui sa muncesc(mai ales, mai mult daca daca acestea nu vor fi luate in calcul la indemnizatia de nastere)

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Boatca Elena Boatca Elena Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ... (vezi toată discuția)