avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ?
Am inteles, scuze...pe viitor nu se va mai intampla.
Ce se intampla in urmatoarea situatie cu legea aceasta a indemnizatiilor de 85% ? Copilul are 2 ani, este declarat cu handicap, mama a stat pana acum in concediu de ingrijire copil. Daca de la 1 ianuarie 2009 tatal intra in concediu de crestere a copilului i se vor lua in calcul veniturile din ultimile 12 luni de munca (adica perioada 2007-2008) sau veniturile din ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului (2005-2006).
Va multumesc!
Buna ziua,

Sunt insarcinata in 4 saptamani si am tot citit vreo 2-3 variante de legi si nu stiu care este valabila, asa ca va spun concret in ce situatie ma aflu si poate ma sfatuiti:
Am fost angajata cu carte de munca din 2004 si mai am si un contract din drepturi de autor pe perioada nedeterminata (din 2006 si inca este valabil). Acum 1 luna mi-am incetat activitatea la locul de munca, urmand a ma angaja din nou. Batusem palma cu angajatorul, dar intre timp s-au razgandit din cauza crizei financiare. Eu am ramas fara loc de munca si momentan sunt in cautare.... deci am doar drepturile de autor ca venit. Daca ma angajez peste 1-2 luni si copilul vine in iulie, eu pot beneficia de concediu de maternitate si de crestere a copilului daca nu am continuitate de 12 luni (deci pauza de 2-3 luni) in cartea de munca, dar am un contract de drepturi de autor care nu s-a intrerupt?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2008
ContSters70762, utilizator
Buna seara...
eu stau si ma intreb (. si nu doar eu ...) ce facem cu acei patroni care nu trec tot salariul real pe cartea de munca...si astfel cu noua legislatie unele din noi vom avea de suferit...datorita faptului ....adika nu puteam sa ne bucuram de cei 85% cum ne-am fi bucurat in realitatea...
deci ce e de facut???
lilidardac a scris:

Buna seara...
eu stau si ma intreb (. si nu doar eu ...) ce facem cu acei patroni care nu trec tot salariul real pe cartea de munca...si astfel cu noua legislatie unele din noi vom avea de suferit...datorita faptului ....adika nu puteam sa ne bucuram de cei 85% cum ne-am fi bucurat in realitatea...
deci ce e de facut???

Nu cred ca este vina numai a angajatorului, in aceasta situatie ... s-ar pune intrebarea de ce salariatul accepta asa ceva ?
Inainte de aparitia acestui cuantum al indemnizatiei pentru CIC , era de notorietate publica faptul ca veniturile realizate de un salariat cu c.i.m. sunt luate in calcul la stabilirea pensiei. Si in acest din urma caz, salariatul pierde la pensie fiindca acceptul un salariu pe carnetul de munca si altul cu care sa fie platit.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Boatca Elena Boatca Elena Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ... (vezi toată discuția)