avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate angajat pentru vanzarea cu amanuntul in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate angajat pentru vanzarea cu amanuntul in cadrul unei firme

Buna ziua,

Exista vreo obligatie legala prin care o firma este obligata sa angajeze o persoana pentru a isi desfasura activitatea in domeniul vanzarii cu amanuntul ?

Ca administrator al societatii comerciale pot sa desfasor activitatea de vanzare ?
Cel mai recent răspuns: h3rcky , utilizator 20:02, 29 Decembrie 2011
Nu exista niciun text de lege care sa prevada obligativitatea angajarii unei persoane ... administartorul unei societati isi poate desfasura activitatea in baza mandutului primit de la AGA sau asociatul unic ...
Sa inteleg ca in situatia in care detin un magazin alimentar, in calitate de administrator al societatii comerciale (societate la care sunt si actionar unic) pot sa realizez activitatea de vanzare fara a fi sanctionat in vreun fel ?
Potrivit art. 5 din OG nr. 99/2000 privind comercializarea si vanzarea produselor si serviciilor de piata: (1) Orice exercitiu comercial se desfasoara numai de catre comercianti autorizati in conditiile legii.
(2) Exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica necesita cunostinte de specialitate si se efectueaza cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonante.
(3) In termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, personalul angajat in efectuarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica va trebui sa indeplineasca una dintre urmatoarele cerinte profesionale:
a) sa fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare si/sau de alimentatie publica, organizat conform legislatiei in vigoare;
b) sa fi desfasurat cel putin 2 ani de activitate profesionala de comercializare de produse alimentare si/sau de alimentatie publica si sa fi absolvit un curs de notiuni fundamentale de igiena, organizat in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.

Potrivit art. 73. alin. 2 din acelasi act normativ: "Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
2. nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (2), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;"



Din cele 2 raspunsuri ... inteleg ca in calitate de administrator al societatii comerciale pot sa desfasor activitatea de vazare in punctul de lucru in conditiile in care am absolvit un curs de igiena, fara sa fie nevoie sa fiu angajat al respectivei societati ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs de igiena- registrul comertului - onrc Albert Kurtyan Albert Kurtyan Are cineva adresa trimisa de ONRC catre Registrul Comertului privitor la obligativitatea prezentarii dovezii cursului de igiena la infiintarea IF/PFA/II ? (vezi toată discuția)
Vanzatoare, dar fara curs de calificare Ihesselink Ihesselink Pot sa angajez pe cineva pe post de vanzatoare, cod COR 522101, chiar daca nu are vreun curs de calificare pentru aceasta functie? (vezi toată discuția)
Automate de cafea gege_vali gege_vali am cateva aparate de cafea,vreau sa ma inregistrez la registrul comertului si nu stiu care este activitatea principala.ma poate ajuta cineva?am vazut codurile ... (vezi toată discuția)