avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Se comunica daca cererea este apreciata ca admisibila ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Se comunica daca cererea este apreciata ca admisibila de CEDO

M-ar interesa daca Curtea comunica daca cererea a fost declarata admisibila si se merge mai departe sau nu comunica.
In caz ca este declarata inadmisibila se comunica si motivarea?
Cel mai recent răspuns: carstea valentin , utilizator 16:28, 3 Ianuarie 2012
Da, curtea comunica daca a fost declarata admisibila conf. conventiei sau nu. Daca este adminisibila se ca comunica si un nr. de dosar care va trebui trecut pe toata corespondenta cu curtea.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
În primul rând,

vă doresc
Un An Nou Excepțional Tuturor!


În cee ce privește procedura în fața CEDO, aceasta se desfăsoară în două etape principale:

*etapa admisibilității în principiu, care cuprinde următoarele faze -

În această primă etapă, nu în cea finală, veți primi, în toate cazurile, o adresă cu valoare strict de confirmare de primire din partea juriștilor CEDO, în care veți fi încunoștințată despre receptarea cererii de către CEDO, și se va da un număr de înregistrare acestei cereri.

Veți primi, de asemeni, câteva autocolante de mică dimensiune (cred ca sunt zece) care cuprind numărul și numele aplicației - Cauza X v. Rom... - precum și un cod de bare, de natură a ajuta sortarea aplicației.

Se va iniția o anumita corespondență cu juristii CEDO.

- aveti nevoie de toate hotararile pronuntate in cauza dvs, precum si de cerereile importante, cum ar fi: cererea introductiva de instanta, apeluri, raspunsuri, notificari....
- aceasta etapa este strict in limba romana si nu aveti nevoie decat de copii tip xerox, in nici un caz nu dati banii pe traduceri autorizate...
- este necesar să nu redactați o cerere în stilul recursului intern, fiind dorită arătarea drepturilor încălcate, precum și jurisprudența Curții,

Dacă această etapă se finalizează cu un insucces - inadmisibilitate vădită - veți fi înștiințată în 6 luni -1 an de la ultima comunicare cu juriștii;

!atenție, dacă cererea este admisibilă în principiu, înștiințarea durează mult mai mult și are o formă specială.


Înștiințarea de inadmisibilitate vădită nu este motivată și nu poate fi atacată în nici un mod.

***
*etapa de după declararea cererii admisibilă - de fapt Curtea declară cererea ca nefiind vădit inadmisibilă.


Astfel, în cazul nedeclararii inadmisibilitatii, va exista o etapa contradictorie cu Statul Roman, in engleza sau franceza- limbile oficiale ale Curtii.

Aceasta etapa este imposibil sa nu o observati, deoarece Curtea va avertizeaza special, comunicandu-va si asa-numitele: Statement of Facts si Questions to the Parties, punandu-va in vedere ca procedurile se vor desfasura, de acum incolo, in limbile oficiale ale Curtii si ca este de dorit angajarea unui avocat spre a va reprezenta in limbile oficiale, in caz ca nu aveti. Cata vreme nu aveti astfel de comunicari, prima etapa nu este finalizata.

O altă caracteristică a celei de-a doua etape o constituie publicitatea acesteia, dacă prima etapă nu este publică, cererea fiind cunoscută doar de dvs, de acum înainte veți avea indemana si portalul CEDO (www.echr.coe.int), respectiv HUDOC, pe care puteti verifica anterior-amintitele comunicari.

După ce procesul în fața CEDO s-a încheiat iar, în cazul fericit, CEDO va constata încălcarea unor drepturi sau libertăți apărate de Convenție și Protocoalele sale, la un moment dat, CEDO va motiva hotărârea dată.

Din acel moment va trebui să fie așteptat un termen de 3 luni, în care hotărârea poate fi deferită Marii Camere. Deferirea este un caz excepțional (mai puțin de 1%), care nu constituie un recurs, precum cred mulți; pur și simplu, CEDO fiind o instanță bazată pe jurisprudență, în cazul în care cauza prezintă o problemă de drept majoră, de natură să schimbe, să întregească jurisprudența existentă, se dă posibilitatea judecării în fața Marei Camere, forul esențialmente creator de jurisprudență al al CEDO.

De la definitivarea sa, hotărârea CEDO devine executorie. În privința sumelor de bani, Statul este obligat să le plătească în 3 luni de la definitivarea hotărârii.

Dat fiind caracterul executoriu, hotărârea se poate folosi și în scopul redeschiderii unor proceduri interne, așa-numita revizuire după câștig CEDO, nu doar pentru a obține despăgubiri bănești.


Cu stimă.

Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Ziua buna,
Va intreb si eu pe cei cunoscatori daca este corect ca dupa primirea unei comunicari prin care suntem informati ca dosarul nostru a primit nr......,insotita de cele 10 timbre pentru corespondenta ( octombrie 2011),sa primim in decembrie 2011 o alta comunicare prin care suntem informati ca un complet de judecator unic(......)asistat de un raportor in conf. cu art 24/alin.2 a declarat inadmisibila cererea. La ambele comunicari semneaza pentru Grefier (prima)si pentru Curte (a doua)A.Dagalita Referend juridic
Multumesc pt.raspuns si pt.eventualele sfaturi.
Prima adresa ati primit-o de la grefa Curtii, prin care a fost alocat un numar cererii depuse, iar a doua este o comunicare a unei hotarari luata de obicei in cazurile cand cererea nu a fost depusa in termenul legal, cand este anonima sau alte motive de inadmisibilitate vadita.
Cererea a fost depusa in termen legal
Cererea nu este anonima
Curtea considera ca nu au fost indeplinite conditiile prevazute de art.34 si35 din Conventie(care eu consider ca au fost indeplinite conf.textului lor), deaceea nu prea inteleg eu fenomenul.
Multumesc pt.raspuns

Alte discuții în legătură

Plângere la cedo etelkapalffy etelkapalffy Bună ziua, Mă numesc Etelka Palffy,sunt din Târgu Mureş. Cu deosebit respect mă adresez Domniilor voastre cu următoarea întrebare:din iunie 2005 ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo calomfreya calomfreya As dori sa fac o plangere CEDO. Unde gasesc formularul, adresa si pasii care trebuie urmati. Va multumesc (vezi toată discuția)
Cerere admisibila in principiu? geo-vem geo-vem Dacă am primit codul de bare si scrisoarea de confirmare de la curte, asta inseamna ca este admisibilă in principiu ?sau incă nu se poate vorbi de asa ... (vezi toată discuția)