avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de proprietate pe legea 112 afectat de nulitate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de proprietate pe legea 112 afectat de nulitate?

Buna ziua,

In vara acestui an am semnat un anteontract de vanzare cumparare pentru apartamentul in care stau in acest moment cu chirie si pe care actualul proprietar il vinde.
In momentul semnarii prominsiunii de vc stiam care e statutul juridic al apart, el fiind cumparat in baza legii 112/1995. Intre timp insa, incercand sa obtin un credit pentru achizitie, am descoperit urmatoarele :
- chiriasii au cumparat imobilul in 1996 de la ICRAL
- in 1997 au facut un contract de schimb cu o persoana, contract inscris in cartea funciara abia in 2007, dupa 10 ani
- tot in 2007 actualul proprietar l-a cumparat de la cel cu schimbul
Intrebarea mea este, schimbul din 1997(la un an dupa achizitionarea in baza legii 112/1995) pentru care transferul de proprietate s-a inscris in cartea funciara abia dupa 10 ani reprezinta incalcare a art. 9, alin. 8 din legea 112/1995?si daca da, actul de proprietate al actualului proprietar este afectat de nulitate absoluta?
Se poate ataca in instanta astfel incat sa-mi recapat avansul pentru acest apartament?mentionez ca actualul proprietar pare de buna credinta, cel de la care a cumparat in schimb nu pare deloc bine intentionat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: noade , utilizator 13:51, 30 Decembrie 2011
Tind sa cred ca inscrierea in CF este data la care a operat transferul dreptului de proprietate, schimbul fiind doar de posesii. Spun acest lucru pentru ca, interdictia privind instrainarea (dispozitia), nu opereaza si asupra dezmembramintelor.
Parerea mea...
Stimat forumist,

Din punctul meu de vedere se poate invoca o nulitate legată de acest schimb. Din această cauză, proprietatea respectivului imobil nu o pot calfica drept sigură.

Astfel, dacă puteți scăpa de antecontract - evident, cu restituirea sumelor plătite, preferabil - nu ar fi rău să o faceți.

Cel mai bine ar fi, deci, să consultați un avocat pentru a vedea cum puteți rezolva problema în concret.

Cu stimă.
multumesc de raspuns, am luat deja legatura cu un avocat specializat pe retrocedari care sper sa ne indrume
seara buna
multumesc, incercam sa scapam de antecontract, deja e clar ca nu e in regula apartamentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 112/1995 Adeea Adeea buna ziua. Am si eu o problema cam mare. Am un apartament nationalizat 112/1995 vrem sa-l cumparam ca apoi sa-l vindem sa ne mutam la curte. Legea in sine ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare-cumparare vivinka vivinka Buna ziua! Avem un proprietar al unui imobil cumparat prin Legea 112 / \'95 si o are in folosinta de 5 ani. Potrivit legii 112 el nu poate vinde casa timp ... (vezi toată discuția)
L112/1995-intrarea in legalitate a unui ap cumparat in perioada de interdictie de vanzare AccedaConsulting AccedaConsulting Cum s-ar putea proceda ca un apartament cumparat in perioada de interdictie a L 112/1995 sa aiba un act de proprietate incontestabil? Apartamentul a fost ... (vezi toată discuția)