avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... promisiune de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

promisiune de vanzare-cumparare

Buna ziua!

Avem un proprietar al unui imobil cumparat prin Legea 112 / '95 si o are in folosinta de 5 ani. Potrivit legii 112 el nu poate vinde casa timp de 10 ani. El este decis sa o vanda si intocmeste un antecontract de vanzare-cumparare(dupa 5 ani de la achizitie).
Ce riscuri suporta cumparatorul? Antecontractul va ramane valabil pana la expirarea interdictiei de vanzare sau se poate transmite propietatea? In cazul in care cumparatorul da o arvuna ...poate pierde arvuna sau o poate recupera prin instanta?:">
Va rog mult cine ma poate ajuta cu un raspuns !
Cel mai recent răspuns: vivinka , utilizator 18:14, 3 Noiembrie 2012
Riscuri? Vedeţi decizia pronunţată în recurs de Curtea de Apel Ploieşti într-o cauză avînd ca obiect constatarea nulităţii absolute a unui astfel de antecontract:

[ link extern ]

Desigur, considerentele pot varia de la o speţă la alta. La fel şi soluţiile.

Oricum, ceea ce e important de reţinut este faptul că, motivînd prin aceea că antecontractul a fost încheiat în formă autentică, preţul a fost plătit integral, imobilul a fost predat promitentului cumpărător, instanţa a apreciat că antecontractul este un veritabil act de vînzare-cumpărare, parţile denumindu-l antecontract doar pentru a scoate actul de sub incidenţa nulităţii pentru încălcarea interdicţiei de înstrăinare.

Va multumesc mult !!
Asta nu înseamnă căƒ nu aţi putea încheia un antecontract. Dacă îl încheiaţi ca act sub semnăƒtură privatăƒ, nicio instanţăƒ nu va putea spune căƒ actul este apt săƒ transmităƒ dreptul de proprietate.

Apoi, dacăƒ se achită doar un avans (sau arvunăƒ, după cum veţi conveni cu proprietarul), nu se va putea reţine că s-a achitat tot preţul. Repet, depinde de circumstanţe şŸi, pînăƒ la urmăƒ, de instanţa de judecată.

A existat o teorie potrivit căƒreia antecontractele, chiar sub semnăƒturăƒ privată, prin care se achita întregul preţ şŸi în temeiul căƒrora imobilul era transmis în folosinţăƒ de la data încheierii actului puteau fi anulate ca fiind încheiate cu nerespectarea interdicţiei de înstrăƒinare. TotuşŸi, nu cunosc speţe concrete în care instanţele săƒ fi anulat astfel de acte. Dimpotrivă. Cortea de Apel Oradea:

[ link extern ]


Examinând recursul prin prisma motivelor invocate, precum şi din oficiu, Curtea apreciază că acesta este nefondat, pentru următoarele considerente:În mod corect au reţinut instanţele de apel şi fond împrejurarea că interdicţia de înstrăinare a imobilelor dobândite în baza Legii nr. 112/1995 - pe o durată de 10 ani de la data cumpărării - nu împiedică părţile să încheie o promisiune de vânzare - cumpărare cu privire la aceste imobile, prin care să se oblige la perfectarea contractului în formă autentică, după împlinirea termenului prevăzut de lege.În speţă, părţile au încheiat o astfel de promisiune la data de 14.11.1993, convenind ca la data apariţiei modalităţilor de transcriere a apartamentului, să facă actele necesare în vederea autentificării contractului.Mai mult de-atât, reclamanţii au achitat întreg preţul imobilului, intrând totodată în posesia acestuia.Faţă de considerentele mai sus reţinute, Curtea urmează în temeiul art. 312 alin. 1, coroborat cu art. 316 şi 296 Cod procedură civilă, să respingă recursul ca nefondat, iar în baza art. 274 Cod procedură civilă să-l oblige pe recurent la 500 lei cheltuieli de judecată în recurs în favoarea intimaţilor, reprezentând onorariu avocaţial.

De aceea spuneam că, în final, soluţia este la lumina şi înţelepciunea judecătorului.
Ok..antecontractul e nul ca si vanzare si ramane in picioare ca si promisiune ..Insa doar actele incheiate dupa 1 oct 2011 sunt lovite de nulitate in cazul in care nu s-a implinit termenul de 10 ani de la data cumpararii ?.. Din cate am citit am inteles ca este aplicabil doar celor incheiate dupa 1 oct 2011 ... prin abrogarea art 9(2) Legea 112 / 1995.....
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
vivinka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare, renuntare capacitate capacitate Buna ziua, Am incheiat o Promisiune de vanzare in septembrie 2013, data incheieri contranctului de vanzare- cumparare a imobilului este decembrie 2014.Care ... (vezi toată discuția)
Valabilitate antecontract de vanzare-cumparare Petre_jun Petre_jun Poate promitentul vanzator sa -si retraga promisiunea de vanzare a unui imobil numai pentru motivul ca nu s-a incheiat contractul de vanzare cumparare a ... (vezi toată discuția)
E bine sa cumpar o casa dobandita prin legea 112? alin2008 alin2008 Vreau sa cumpar o casa prin promisiune de cumparare, deoarece proprietaru a dobandit casa prin legea 112. Am inteles ca mai sun aproximativ 5 ani pana la ... (vezi toată discuția)