Suntem in jungla. Adica tocmai pretindem ca am iesit (de vreo 21 de ani) din jungla (relatiilor socialiste). Jungla in care pozitia unei "maimute" in "arborele" social depindea de cotatia "statului" asupra cracii. Cine era "statul"? Nu conta cine e pe craca. Din pacate am mostenit neschimbat cel putin sistemul de justitie si codul de procedura penala. Inclusiv mentalitatea justificativa a unor aberatii juridice. Spune-mi unde lucrezi (sau pe cine "lucrezi") ca sa-ti spun cine esti. Sau ce "rol" ti-a fost atribuit in "teatru".
Corecta observatia dvs. cu jungla :(
P.S. Mai ramane sa retrimitem la canal persoanele "fara ocupatie".
Q.E.D. aupra evolutiei. Apropo, ce ocupatie aveti?:D
Cu tot respectul fata de unii dintre colegii de forum , acesta este un topic de drept penal si cred eu ca "filosofarile" unora , care "arunca cate o piatra in balta" sau politizarea unor probleme de drept nu isi au rostul , mai ales ca in ultimul caz , exista un forum de discutii politice.
Este un indemn la moderatie , macar in acest inceput de an.
La multi ani tuturor !
Domnilor,legiuitorul nu a avut in vedere in niciun caz categorii socio-profesionale , atunci cand a reglementat problema marturiei, adica cine are si cine nu are dreptul sa depuna ca martor, si cine nu poate fi obligat sa depuna ca martor.A avut in vedere doar aspectele care reies din textul de lege.Deci nu se pune problema discriminarii cuiva, cata vreme poate depune marturie ,,orice persoana care are cunostinta de fapte si imprejurari care pot servi la aflarea adevarului in cauza penala,,.Scopul procesului penal este in fond aflarea adevarului, iar adevarul ( judiciar) se poate stabili pe baza probatoriilor.Alflarea adevarului , are ca scop stabilirea vinovatiei cuiva, astfel ca numai cel vinovat sa fie pedepsit si nu persoane nevinovate.Astfel ca, organele judciare au datoria sa administreze corect probele, iar daca exista indoieli, sa caute adevarul mai departe, si nu sa ia de buna orice marturiem, de pilda, doar ca mai scape de un dosar.De aceea,atunci cand o persoana este intrebata, in scris sau verbal, despre ocupatia sa , chiar daca in alte sau in cele mai multe imprejurari ar fi doar o formalitate , aici poate avea o importanta mai mare, fiindca, luand exemplul dvs. cu cersetorul, s-ar putea ca el sa fi primit vreo promsiune de la partea in favoarea careia depune marturie, daca ar fi sane referim strict la siceritatea martorului.Daca ne referim la capacitatea martorului de a percepe corect anumite fapte despre care relateaza, si aici are importanta sa ocupatia , chiar daca aveti dubii.Fiindca , un agricultor( ca tot ati amintit si despre el) , ar putea interpreteze diferentiat ceea ce a vazut comparativ cu cineva care are o pregatire superioara, intr-un anumit domeniu ....deci legiuitorul a spus clar, repet , faptul ca ,,orice persoana care are cunostinta de fapte si imprejurari.......,, iar de aici rezulta clar ca nu este vorba despre vreo discriminare.Martorul, fie el cersetor sau agricultor, aviator sau cosmonaut, trebuie ascultat.Doar ca judecatorul trebuie sa extraga din declaratia de martor doar lucrurile asupra carora nu are indoieli ...
Cititi cu atentie textul si veti vedea ca martorul este intrebat si daca se afla in dusmanie, daca este ruda, etc.Si aceste aspecte au relevanta.....
Pana una alta, @easy ride on, ai pus o problema interesanta si e foarte frumos sa mai dezbatem astfel de probleme, fara insa a denatura scopul discutiei, ca unii dintre noi am fi mai tari,,in gura,, sau mai bine pregatiti.:)