avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturi parintesti

Sunt tata a unui copil incredintat mamei in urma divortului, apelat de ea pe capatul de cerere privitor la programul de vizita. Apelul este acum pe rol cu amanari succesive, dar ii va veni si vremea judecatii. De 9 luni eu nu mi-am vazut copilul, mama lui nepermitandu-mi acest lucru si neexistand cale legala de a rezolva situatia, pana la o decizie definitiva (poate vor mai trece 5-6 luni pana atunci, in cel mai bun caz, daca nu dupa recurs, inca un an).Vreau sa intreb, daca eu pot cere in instanta sa fiu decazut din drepturile de tata ? Ea incearca sa demonstreze prin minciuni, martori mincinosi si documente medicale nerealiste, ca sunt violent si ca nu merit sa-mi vad copilul (lucru neadevarat). Nu-i pot demonstra neadevarurile, pe de-o parte pentru ca instanta nu-mi da atentie, ascultand doar de avocata ei care e foarte impertinenta si cu tupeu (eu nu mi-am pus avocat, considerand ca adevarul primeaza, dar vad ca minciunile sunt mai tari aici) si pe de alta parte, pentru ca unele lucruri chiar nu se pot demonstra prin documente sau martori cinstiti. Daca ea demonstreaza ca sunt violent (chiar si prin minciuni), am eu motiv sa cer sa fiu decazut din drepturi? Vreau sa platesc pensia de intretinere incontinuare, nu vreau sa ma sustrag de la asta, dar vreau ca sa nu mai poata veni la mostenire mama copilului, in caz ca mor. Ea a cautat tot timpul sa ramana insarcinata sa ma forteze sa ma casatoresc si sa beneficieze de partea materiala si a reusit. Exista vreun inconvenient, ceva care sa ma faca sa regret ulterior, pe care eu poate nu-l cunosc si ar trebui sa mi-l spuneti, in caz ca obtin acest lucru ?

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:40, 20 Octombrie 2008
Decaderea din drepturile parintesti este o pedeapsa civila aplicabila in puterea legii parintelui care este prezumat ca ar prejudicia interesul minorului, dv. nu puteti cere acest lucru, insa pentru a pune capat situatiei expuse nu aveti decit sa fiti de acord cu apelul declarat de fosta sotie, instanta va lua act si nu vor mai fi termene de judecata pronuntindu-se o hotarire care implicit va stabili definitv si desfacerea casatoriei astfel ca fosta sotie sa nu mai poata veni la mostenire, lucru pe care il poate face insa ca reprezentant legal al minorului. Dupa ce aveti definitiva si irevocabila hotarirea de divort puteti sa "instrinati" principalele dv. bunuri imobile si mobile pentru a nu putea nici ca reprezentatnt legal sa culeaga nimic din succesiune.
Părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri. Cu alte cuvinte, cazurile de decădere din drepturile părinteşti reglementate în mod limitativ de prevederile art.109 C. fam. privesc numai greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor de părinte.
De reţinut că nici chiar decăderea din drepturile părinteşti nu îl scuteşte pe părinte de îndatorirea de a contribui la întreţinerea copilului.

Sunt cateva lucruri care imi scapa... anume: ce doriti dv., ca nu sunteti prea clar in cele aratate...
Vreti sau nu sa aveti legaturi cu minorul?
Decaderea dv. din drepturile parintestu nu are ca efect pedepsirea copilului, caci decaderea din drepturile parintesti e o pedeapsa aplicabila parintelui, nu trebuie sa sufere copilul din cauza ca parintele lui e... defectuos in relatia cu el...
Deci: nu veti obtine asta...
Altceva, ce doriti?
In ceea ce priveste avocata fostei sotii, nu inteleg cum anume e impertinenta? Dv. aveti o problema cu fosta, cu copilul, cu avocata sau cu toata lumea?
Persoanele care nu-si iau avocat nu demonstreaza ca au dreptate, ci ca nu sunt constiente de impactul unui avocat in dosar, ca nu sunt realisti cu privire la diferenta intre sustinerea unui dosar de justitiabil sau de catre avocat, ca nu cunosc cu ce se mananca un dosar... un motiv in plus sa isi ia avocat...
Ca daca un om vrea mult sa ser vindece de o boala, nu-i motiv sa nu mearga la medic, nu?

Cu privire la cautarea ei de a ramane insarcinata, nu stiu exact unde si cum cauta... sincer, sper ca nu sustineti lucruri similare in instanta, ca nu m-as mira sa pierdeti drepturile de vizitare, cum sa afirmati asa ceva?
Cum cauta sa ramana si dv. sa va protejati, ca nu inteleg?...

Referitor la cele spuse de colegul Dan... tu inveti oamenii sa fraudeze legea? Sa nu-i lase fiului nimic? Sau fiicei, nu conteaza...
Indiferent, fosta sotie nu are drept la mostenire, asa ca nu conteaza...
Iar actele alea de instrainare se pot desfiinta de mostenitori... :( Deci nu are importanta nici asta...
Va multumesc. Raspunsurile m-au luminat in anumite privinte. Am inteles ca decaderea din drepturi, asa cum spun si cuvintele respective, ma face sa nu mai am anumite drepturi, dar am incercat sa gasesc care ar fi acele drepturi si nu le-am gasit. Deci e un fel de n-ar mai fi. Credeam ca decaderea ar aduce cu sine si scoaterea de la mostenire a copilului, in mintea mea fiind ca pana la maturitatea copilului mama sa nu devina mostenitoarea peste bunuri, pe care sa le "predea" la maturitatea copilului acestuia. Varianta sa vand nu e potrivita, pentru ca nu stiu cat am de trait !!!, probabil un testament in care sa stipulez, ca, copilul va intra in posesia mostenirii dupa ce moare maicasa, altfel sa nu primeasca nimic, ar putea fi o solutie.
Pentru doamna avocat, in special, vreau sa fac cateva precizari. Exista, cum poate in experienta dvs de serviciu ati intalnit, anumite femei, care nu stiu nimic altceva decat sa parvina, sa faca orice (si cand zic orice, ganditi-va chiar la orice, pana la a-si calca copilul in picioare ca sa obtina ce si-au propus) pentru a demonstra ca ele pot face ce vor si cum vor, fara etica...etc. Am trait un cosmar, alaturi de un animal, sa ma iertati de acest alint, pe care il fac. Am motive sa spun asta incluzand aici violenta... etc. Cred ca nu exista nici o scuza pentru o mama sa nu permita tatalui sa vada copilul lui, intre acestia fiind o relatie cat se poate de frumoasa si afectiva, asa cum e normal sa fie intr-o familie. Dar singurul lucru cu care ma poate face sa sufar, pentru ca ea nu si-a atins scopul de a intra in posesia unei averi in schimbul nasterii copilului (luati-o exact asa cum o scriu, nu spun minciuni si nu exagerez) este acea fiinta de 4 ani.
Ca sa aveti un tablou mai complet: are un copil de 11 ani cu un neamt care era cu 31 ani mai in varsta decat ea, ea fiind maritata atunci cu primul ei sot, cu care nu mai locuia impreuna. A scos de la neamt: apartament super frumos in Aviatorilor, mobilat, teren la Mogosoaia, inca un apartament in Ghica Tei etc. Cu mine maritata s-a legat de un individ cu bani, dar acela a flitat-o, dupa ce a profitat..., apoi s-a legat de un prieten de-al ei, olandez cu bani multi, cu care s-a culcat 2-3 nopti ( cunosc detaliile f bine) si de la care a scos 10000EURO si o excursie in Olanda, motivul pentru care am si divortat. Ea insa nu vroia divortul pentru ca aveam grija de copii, plateam in casa 80-90% din cheltuieli, eram serios, imi vedeam de treburile casei si... altele care nu le mai spunem aici. Acum e frustrata ca nu a scos de la mine mai mult si ca am spus adevarul despre ea. Peste astea aflati ca lucreaza in jurisdictie la o institutie a statului...
La apel vrea sa demonstreze ca eu sunt violent, ca i-am batut pe copii, pe ea si sa nu primesc decat un program de vizita de cateva ore la ea acasa in prezenta ei, fara nici un program in vacante. Cand m-am dus sa vad copilul, dupa sentinta de fond, m-a imbrancit si a scos sprayul paralizant, "daca nu plec de acolo il foloseste"... deci cum ma voi duce eu sa vad copilul la domiciliul ei ??? mai incolo va cere in schimbul de a vedea copilul foloase materiale...
stimate domn, v-am mai raspuns si pe alt forum unde ati postat intrebarea.
cu ajutorul unui avocat, nu trebuie sa o lasati sa profite de averea dvs.
platiti-i numai pensia alimentara pentru copil si apoi aveti mai multe variante.
daca vreti sa nu mosteneasca copilul nimik, aveti varianta sa vindeti tot, pe principiul ca omul face ce vrea cu bunurile lui.
nu va faceti griji, dar trebuie sa consultati unu sau mai multi avocati, sa auziti mai multe pareri.

av. vasilescu

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului? ContSters130251 ContSters130251 Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti nif nif sunt divortata si am incredintat minorulin varsta de 5 ani si 8 luni prin hotarare definiva si irevocabila.as dori decaderea totala din drepturi a fostului sot ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)