avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... plata impozit 16% pe arenda primita pentru terenuri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

plata impozit 16% pe arenda primita pentru terenuri agricole

Am inteles ca in ultimele modificari aduse CF s-a impus plata unui impozit de 16% pentru arenda primita pt. terenurile agricole date sa fie lucrate fermierilor.
ce stiti de acest lucru, cine plateste 16% arendasul sau proprietarul terenului?
Cel mai recent răspuns: ana_abo , utilizator 21:14, 7 Ianuarie 2012
iata textul

10.S-a reglementat obligativitatea înregistrării contractelor de arendă la organul fiscal în raza căruia sunt înregistraţi contribuabilii în termen de 15 zile de la încheierea acestora, deoarece până la data de 30.12.2011 contractele de arendă se înregistrau numai la consiliul local în raza căruia se afla bunul dat în arendă.

Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul se virează la bugetul statului până la 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

În situaţia în care contribuabilii care obţin astfel de venituri optează pentru determinarea venitului net în sistem real, sunt obligaţi să menţioneze în scris în contractul/raportul juridic încheiat această opţiune.

Daca se plateste arenda in natura atunci se calculeaza pe baza preturilor medii produse agricole stabilite de cons.jud.si finantele locale.

Atenţie! Veniturile din arendare realizate în anul 2011 se declară în formularul 200 cu termen de depunere 25 mai 2012, plata impozitului efectuându-se pe baza deciziei de impunere anuală. În contractele de arendă aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii sunt obligaţi să-şi exercite în scris opţiunea privind modalitatea de impunere aleasă, prin încheierea unui act adiţional înainte de efectuarea primei plăţi, act adiţional care să fie înregistrat la organul fiscal în termen de 15 zile de la încheiere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificãri ale codului fiscal: impozit pe venit ContSters233047 ContSters233047 [b]Modificări ale Codului Fiscal: impozit pe venit [/b] [b]Direcţia Generală a Finanţelor Publice informează că, în Monitorul Oficial al României, ... (vezi toată discuția)
Contract arenda teren agricol filica filica Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce ... (vezi toată discuția)
Plata impozit pe venit din teren agricol arendat ancarapan ancarapan In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei ... (vezi toată discuția)