avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1194 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere Abuziva ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere Abuziva ?

Sunt angajat in cadrul unei firme de paza din data de 01.072011 care la acea vreme avea o denumire, in momentul angajarii de la firma mi s-au dat urmatoarele : Camasa maneca scurata, Camasa maneca lunga, fes si geaca de iarna, urmand ca pe parcurs sa mi se acorde si restul echipamentului.
In data de 01.12.2011 denumirea firmei s-a schimbat acestia rugandu-ne sa predam gecile pentru inscriptionarea lor cu noua denumire a firmei. In acel moment i-am comunicat sefului de obiectiv faptul ca echipamentul meu (bocanci, pantaloni matlasati, centura si puloverul) s-au deteriorat si ca avem nevoie urgenta de echipament deoarece se apropia sezonul rece. Acesta a refuzat acest lucru aducandu-mi diferite jigniri. Mentionez ca postul la care imi efectuam serviciul era permanent mobil si se afla in exterior. Am fost nevoit sa vin la servici cu echipament format din adidasi blugi si hanorac, riscand sa fiu sanctionat de organele de politie deoarece nu aveam echipamentul corespunzator.
Dupa nenumarate plangeri verbale, am decis ca in data de 04.01.2012 sa contactez Inspectoratul teritorial de munca si in urma discutiei cu acestia (telefonic) mi s-a spus ca pot refuza prezentarea la servici numai dupa ce realizez o plangere in scris pentru a avea dovada. am facut o plangere adresata directorului firmei :
Subsemnatul ........ va instiintez cu privire la refuzul de a ma mai prezenta la servici pana nu mi se acorda echipament corespunzator .........
Seful de tura a comunicat sefului de obiectiv cele de mai sus iar la cererea mea de a discuta cu dansul, mi-a fost refuzata pe motiv ca, nu discuta cu ... .
In data de 05.01.2012 m-am deplasat la I.T.M. unde am sta de vorba cu un inspector pe norme S.S.M. acesta spunand ca este ilegal ceea ce au facut dansii si ca trebuie sa fac o plangere in acest sens, dar mai intai sa stau de vorba si cu doamnele ce se ocupa de contracte. Acestea din urma mi-au recomandat sa ma duc in continuare la servici deoarece trebuie ca inspectorul sa ma gaseasca pe teren pentru a putea face ceva in privinta asta dar si faptul ca firma ar putea sa imi desfaca contractul de munca.
In contractul meu de munca se precizeaza faptul ca se obliga sa acorde echipament corespunzator anotimpului.
In urma discutiei cu acestia am decis sa ma duc la servici doar pentru a putea fi gasit de inspector pe teren.
Precizez faptul ca nu am avut concediu de odihna pe anul 2011 refuzand categoric sa imi acorde concediul in luna decembrie precizand ca in acea luna primesc concedii doar cine vrea dansul, fapt ce s-a si intamplat.
In data de 05.01.2012 m-am prezentat la servici in acelasi echipament de lucru (adidasi, blugi si hanorac) dar in momentul in care am ajuns acolo mi-a fost refuzat accesul in unitate . Am incercat sa iau din nou legatura cu seful de obiectiv acesta inchizandu-mi apelul de fiecare data.
Ulterior am aflat ca pe parcursul zilei au fost chemati 3 oameni la interviu , iar unul dintre ei a fost chiar angajat in acea zi iar contractul meu de munca fiind desfacut pentru "neprezentarea la servici"
Intrebarile mele sunt :
1. Este legal ceea ce au facut dansii si daca ii pot actiona in judecata .
2. Chiar nu exista in tara asta o institutie care sa poata face ceva impotriva abuzurilor astora ?
Contractul de munca a fost incheiat in data de 01.07.2011 pe o perioada de 3 luni, fiind apoi in data de 01.10.2011 prelungit pe inca 3 luni. Ma asteptam ca, contractul sa nu imi mai fie prelungit dar soarta a facut sa prind 2 hoti spre sfarsitul lunii decembrie, fapt ce cred eu ca a contat la prelungirea contractului.
In prima faza se prezinta cu un contract pe perioada nederminata pe care l-am si semnat, ca mai apoi sa vina cu un contract pe 3 luni spunandu-mi ca s-a razgandit .
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
claudiu08, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 09:50, 6 Ianuarie 2012
Decizia de incetare a contractului pentru "neprezentarea la servicu" este nelegala prin lipsa cercetarii disciplinare (art.247-252 CM) si poate fi contestat in instanta.
Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Trebuie sa primiti o decizie de incetarea contractului de munca pe care o veti ataca in instanta.
Multumesc "pneagu" pentru raspunsul prompt.
Acum intervine marea mea dilema, de ce sa fiu sanctionat catusi de putin daca dansii nu si-au respectat indatoririle ca, angajator si nici drepturile mele ca, angajat si anume Acordarea tinutei, respectarea normelor S.S.M. si dreptul la concediu.
Sunt ferm constient ca o sa ma lupt cu morile de vant daca doresc sa ii actionez in judecata si intrebarea mea este ma pot reprenta singur in acest proces, presupunand ca am timpul necesar de a studia legea si de a ma prezenta la infatisari ?
Daca da, exista cineva care imi poate indica exact partile din lege care ma vizeaza in mod direct si pe care trebuie sa le cunosc , cel putin la prima infatisare cat si despre procedurile legale ce trebuiesc urmate ?
Va multumesc anticipat, Claudiu.
Edit : Persoana desemnata de catre angajator cine poate fi? Ma gandesc ca nu poate fi un angajat din cadrul firmei pentru ca atunci ar fi penibil ...
Edit2 : Sa explic pe scurt de ce am inceput aceasta "cruciada" , nu sunt nici vreun procesoman si nici nu am avut litigii de genul acesta in trecut dar in momentul in care imi deteriorez bocanci (200ron), pantalon vara (120ron), pantalon iarna (140ron), Adidasi (240 ron) jeansi(80ron), am si eu o limita, eu am nevoie de un loc de munca intradevar dar sa trebuiasca sa platesc pe echipamentul de munca mai mult decat castig eu in 2 luni mi se pare aberant ,,,
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
claudiu08, utilizator
Acordarea echipamentului se face de regula anual si este specificat in CCM aplicabil sau RI. Deteriorarea inaintea termenului stabilit duce la schimbarea/completarea lui prin grija angajatorului daca se dovedeste ca uzura nu s-a dataorat din vina angajatului sau poate fi schimbata/completata pe cheltuiala angajatului daca uzura s-a produs din vina acestuia. Constatarea se face conform procedurii interne.

Persoana desemnata este din interiorul unitatii. DV. va puteti prezenta singur sau insotit de un avocat ori un reprezentant al sindicatului (daca este sindicat).

Va puteti reprezenta singur in instanta, cererea de chemare in judecata este scutita d etaxa de timbru si va contine contestarea deciziei de concediere (daca ati primit-o in conditiile descrise) pentru nerespectarea procedurii cercetarii prealabile (art. indicate in primul raspuns).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ctp cluj-napoca se introduce ținută obligatorie ... Alex860 Alex860 Buna ziua La CTP Cluj-Napoca se introduce ținută obligatorie pentru șoferi, cu treabă asta n-am personal nici o problemă, dar am primit o cămașă cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as avea nevoie de cateva informatii privind referatul ... Ethan Winters Ethan Winters Buna ziua. As avea nevoie de cateva informatii privind referatul de la locul de munca. Am inteles ca referatul poate sa fie facut ori ca avertisment, ori ca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca radu_86 radu_86 Buna ziua ,la sfarsitul luni iunie am avut un accident de munca in timpul programului de munca si acesta este inca in investigare. De la incadrarea in munca ... (vezi toată discuția)