Va rog sa-mi raspundeti pentru urmatoarea situatie:
Tata decedat in 2000.
Prin 2007 am facut succesiune partiala, doar pentru certificatul de dividente, impartiti la 3 membri ai familiei, astfel:
- nu a fost permis de catre notar sa facem succesiune doar pentru dividente, prin urmare - copiii (eu si fratele am renuntat in favoarea mamei la toate bunurile, respectiv casa, masina si dividente), dar notarul ne-a asigurat ca nu este incheiata succesiunea, chiar daca fratii au semnat in favoarea mamei, pentru toate bunurile existente. Costul pentru serviciile notarului era mult mai mare daca faceam o succesiune completa, dar in cazul nostru costul a fost de maxim 300 lei. Dar notarul ne-a spus ca va trebui sa venim iar atunci cand vom face succesiunea pentru masina sau casa. Deci, daca noi 3 - mama, fratele si sora, vrem sa vindem masina, trebuie sa facem iar o succesiune doar pentru masina.
Va rog sa-mi spuneti care este suma aproximativa pentru aceasta succesiune sau poate e mai bine sa facem succesiunea si pentru casa si pentru masina in acelasi timp?
declaratiile de renuntare pot fi retractate intr-un anumit termen si in anumite conditii.
dvs. nu mai sunteti in termenul legal pt. a putea retracta acele declaratii .
probabil ca i s-a eliberat mamei dvs. doar certificatul care atesta calitatea de unic succesor.
pt. a i se elibera certificatul de mostenitor , cand va dori se poate prezenta la notar pt. eliberarea certificatului de mostenitor .
si da, mama dvs. poate dispune de bunuri cum doreste.
Stiti sa-mi spuneti, va rog, cam cat costa eliberarea certificatul de mostenitor pentru mama?
Nu cumva costul acestui certificat este in functie de valoarea bunurilor?
Eu am facut succesiune dupa tata in 2008, iar la plecarea din notariat fiecare am primit actul de succesiune.Succesiunea odata dezbatuta se considera incheiata.Daca ati dat si renuntare unicul mostenitor este mama si trebuie sa aiba dovada succesiunii.
Cu toate ca am facut succesiunea in termen de 6 luni m-a costat destul de mult.
Am avut si o masina, iar pentru radierea, scoaterea de pe rol si predarea la Remat am umblat de mi s-a acrit.
Orice notar cu scaun la cap va da actul de succesiune atunci, iar in taxele platite este inclus si certificatul de mostenitor.Totcmai asta e scopul succesiunii, certificatul de mostenitor.
Daca e adevarat ce spuneti e un mare semn de intrebare ce notar era.
Mergeti cu mama acolo, daca mai exista acel birou, si cereti actul de mostenire.
@ela_ela
Din pacate nu am intalnit pana acum persoane care sa inteleaga ca un notar nu le reprezinta interesele, el doar autentifica actele care i se solicita. Pentru a actiona in interesul sau, o persoana trebuie sa apeleze la un avocat.
Ce ati facut dvs. atunci la notar inseamna asa:
- renuntare ( in favoarea mamei) la tot ( pt ca altfel nu se poate);
- dezbatere succesorala pt o parte din masa succesorala.
Deci, dvs. si fratele nu mai aveti dreptul la nimic in prezent. Veti avea, dupa decesul mamei, dreptul la mostenirea ei, daca intre timp nu instraineaza tot.
Oricand se poate completa certificatul de mostenitor cu alte bunuri, de ex. masina, doar ca mama este unic mostenitor. Certificatul suplimentar se taxeaza tot la valoarea bunului, cu 3% doar ca acum plateste si impozit ( 1%), pt ca au trecut mai mult de 2 ani de la deces.
Va multumesc pentru interesul de a-mi raspunde. Trebuie sa va asigur verbal ca notarul la care am apelat este foarte bun si nu ne-a pacalit cu nimic. Este o procedura care se poate face pentru un banal act de actionar. Este foarte clar, cu 200-300 ron , in anul 2008 nu se putea face o succesiune completa, in conditiile in care trecusera 8 ani de la deces (si se stie foarte bine ca daca nu faci o succesiune in primele 6 luni de la deces, apoi esti nevoit sa platesti taxe mai mari si impozit, in functie de anii care au trecut de la deces si de valoarea totala a bunurilor).
Mama a primit doar o adeverinta in care se specifica faptul ca cei 2 copii au renuntat la ¼ din toata averea (care li se cuvenea dupa decesul tatalui ¼ / 2), in favoarea ei si care ii dadea dreptul sa vanda dividentele si asta a si facut. Nu are certificat de mostenitor.
Acum de ce am intrebat cam cat costa eliberarea certificatului de mostenitor?... Ne-am hotarat sa dam masina la remat, insa talonul este inca pe numele tatalui, deci nu stiu daca este nevoie sa schimbam talonul sau este nevoie doar sa demonstreze mama cu acest certificat de mostenitor.
Multumesc kryket ca mi-ati impartasit din experienta Dvs. . Sa inteleg ca vom alerga mult pentru un vocher de 3800,00 ron....
Dezbatere succesiune
gigelas
Buna seara,
In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii.
Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt:
-un apartament - ... (vezi toată discuția)