avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din CCC - stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din CCC - stimulent de insertie

Buna ziua,

O salariata care a nascut in martie 2011 a intrat in CIC de 1 an.
Acum vrea sa revina inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru a beneficia de stimulentul de insertie.

Intrebarea este: data nasterii fiind 15 martie 2011, cand ar trebui (termenul maxim) ea sa revina la locul de munca pentru ca totusi sa primeasca stimulentul.
a) la 1 februarie 2012
b) la 15 februarie 2012
c) la 1 martie 2012
d) la 14 martie 2012

Stiu ca legea zice "inainte de implinirea varstei de 1 an", ceea ce inseamna chiar si cu o zi inainte fara sa piarda stimulentul, insa nu stiu daca nu sunt ceva detalii administrative care sa o oblige sa revina in luna calendaristica anterioara sau cu o luna inainte.

Va multumesc!


Art. 7. — (1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:25, 2 Martie 2012
va multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua! Am o mare nelamurire in legatura cu stimulentul de insertie si noua lege aplicata de la 1 martie 2012,eu o sa nasc in iunie 2012,serviciu nu am,in concluzie nu o sa beneficiez de concediu de crestere al copilului si nici de cele 42 de zile de concediu posnatal obligatoriu,sotul meu e salariat dar nu va intra in concediu de crestere al copilului ci va merge in continuuare la munca,are dreptul la stimulentul de insertie?noua lege il obliga sa stea acasa minim o luna chiar daca eu nu lucrez?cum trebuie sa procedam pentru a primi acel stimulent?astept raspunsul dumneavoastra,cu stima!
Ordinul nr.1474/2011
1. situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

2. solutie
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

In urma modificarilor aduse , daca se solicita direct stimulentul de insertie atunci prevederile alin. (1)-(5) ale art.4 ind.1 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 nu se aplica.

„Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta
(5) in situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap
===

1. Deoarece dvs. nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC:
- sotul poate beneficia direct de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului;
- nu mai exista obligativitatea ca si celalalt parinte (adica dvs.) sa aiba cel putin o luna de CCC.

2. Cititi si raspunsul de mai sus al colegului meu de forum, @freeelis.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Supliment de insertie dupa concediu fara plata mihaela_m84 mihaela_m84 Buna seara, Copilul este nascut pe 24 martie 2012, iar eu am optat pentru un an de concediu crestere copil. Conform modificarilor din 2012, concediul meu ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)