avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general INREGISTRARE TRANSPORT DINTR-O FACTURA DE IMPORT
Discuție deschisă în Contabilitate în general

INREGISTRARE TRANSPORT DINTR-O FACTURA DE IMPORT

Intr-o factura de import bunuri in val de 112 euro, mai am si debitare de 3 euro si transport 86 euro. Total factura 201 euro.

Cum inregistrez transportul si debitarea? In costul materiei prime sau separat in servicii. Cum fac raportarea in 390? si pentru intrastat am cod de raportare numai pentru materia prima, respectiv 112 euro, debitarea si transportul nu au cod de raportare in intrastat. Le cumulez si le raportez pe aceleasi cod cu valoarea totala a facturii ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 15:00, 10 Ianuarie 2012
Intrastatul opereaza - din ce stiu - de la valori de 10.000.000 EUR in sus. Sub aspectul valorii facturii primite de dv. cred ca nu va fi cazul sa va faceti griji.
Transportul si debitarea sunt servicii. Presupun ca este vorba de o achizitie intracomunitara de bunuri (partea de materiale/materii prime) si una de servicii. Puteti include transportul in costul bunurilor in functie de conditia de livrare. Dar nu ar fi fost prinse in factura aceluiasi furnizor in mod separat.
intradevar intrastatul opereaza dupa acea valoare, dar odata atinsa, raportezi lunar indiferent de suma. Este import intracomunitar. Ce conditie de livrare ar trebui sa am ca sa adaug valoarea debitarii si transportului in valoarea marfii. Si ramane problema raportarii intrastat si cea a raportarii fiscale din Grecia -daca ei raporteaza separat si noi toata valoarea in bunuri, nu ne vom potrivi la raportari si acesta declaratie (390) se imperecheaza cu cea a statului care a emis-o
Dpdv contabil transportul marfii si cheltuielile efectuate pentru procurarea bunurilor intra in costul de achizitie. Daca transportul este facturat separat / de lat furnizor / la o data ulterioara receptionarii bunurilor puteti sa-l evidentiati separat.
Daca era import (din afara UE) atunci vama va calcula automat taxele la valoarea marfii + transportul + (eventual) debitarea. Conditia de livrare C&F , chiar nespecificata expres , era importanta in cazul acesta.
Pentru o achizitie intracomunitara opinez ca daca aveti valorile defalcate si raportarea va trebui facuta defalcat : bunuri + servicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare DiaD DiaD Pentru produse achizitionate din stat membru UE si livrate in acelasi stat, catre persoana fizica, dar facturate catre Romania cu TVA, cum pot trata aceasta ... (vezi toată discuția)
Baza impozabila tva operatiune triunghiulara/regim special second hand miha1978 miha1978 Buna ziua! Va solicit ajutorul in legatura cu doua situatii: 1. O firma din Romania achizitioneaza masini second-hand din Germania si le revinde in Franta. ... (vezi toată discuția)
Factura transport -trebuie declarata in declaratia 390 ? NeliDede NeliDede Buna ziua,intampin o problema...am o factura de transport in valoare de ex.200 euro, de la un furnizor din Bulgaria.(Mentiune: valorile de la acest furnizor ... (vezi toată discuția)