avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost dat in judecata pentru plata penalitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost dat in judecata pentru plata penalitatilor

Buna ziua. Am fost dat in judecata pt plata penalitatilor in suma de 7700 ron, asociatia de proprietari intemeindu-si actiunea in instanta pe raspundere civila delictuala. Mentionez ca am achitat 10500, suma reprezentand debitul fara aceste penalitati. A fost adoptat acel act normativ pt anul 2011 - 2012 prin care cei care achita datoria sunt absolviti de plata penalitatilor? In cazul in care pierd si solicit acordarea unui termen de gratie, in cat timp ar trebui sa achit aceste penalitati?( 3 luni, 2 ani?) Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 20 Ianuarie 2012
In principiu PENALITATILE trebuiesc probate! Daca AS.Locatari/Proprietari a avut linie de credit (deci plata unor dobinzi este evidentiata in contabilitatea AS si extrase de conturi bancare) si/sau furnizorii au pretins plata unor penalitati de intirziere pentru facturile emise catre AS (deci exista penalitati evidentiate ca obligatii de plata catre terti pentru utilitatile livrate AS-ei) toate aceste penalitati trebuie sa-si aiba sursa in LIPSA TEMPORARA DE FONDURI a AS, cauzata de neplata de catre membrul Locatar/Proprietar a c/v taxelor comunale datorate AS-ei.
Multumesc mult
@MirceaSCALAT, multumim pentru frumoasa prelegere despre linia de credit evidentiata... insa asociatia din care fac parte nu are o asemenea linie de credit din cauza ca suntem cu platile la zi si stiti de ce? Pentru ca "bruma" de Fond de rulment pe care o avem, plus sumele rezultate din aplicarea penalizarilor acelor proprietari vesnic debitori, dati de nenumarate ori in judecata si care au fost nevoiti (cu voie sau de nevoie) sa-si achite toate debitele catre asociatie, ne-au dat posibilitatea sa fim pe linia de plutire. Este adevarat ca mai avem ceva penalizari de achitat la furnizorii nostri, dar cum se zice, mai putin de la noi, mai mult de la Dumnezeu, cum spuneam, "plutim" binisor.

Ceea ce as dori eu sa spuneti oamenilor aici, ar fi ca daca consumi, trebuie sa platesti. Daca este clar, nu insist, dar daca este nevoie, o pot face. Pot sa recunosc ca sunt oameni nevoiasi, au anumite probleme, anumite intamplari ale vietii, ma rog, cate nu se pot intampla, dar nu pot sa suport lenesii, betivanii si alte categiorii de smecheri care s-au prins de politica sociala si stau cu mana intinsa la pomana. Zilele trecute am avut o problema la un subsol, trebuia facuta un pic de curatenie, de indepartat niste pamant, in sfarsit... Am apelat la cativa oameni cu care am mai colaborat in astfel de ocazii. De data aceasta au refuzat categoric sa vina la munca, cu toate ca "am plusat" la monetar... Un inginer nu ar fi castigat in acea zic cat le-am oferit eu pentru acea munca, ce-i drept necalificata. Asata este realitatea, nu liniile de credit despre care ati amintit mai sus, care poate exista pe la anumite as. prop. - dar asta este o cu totul alta poveste deja si nu vreau sa o mai dezvolt.

Eu cred ca @adriana_25, initiatoarea acestui topi a inteles cam de mult cum sta treaba si cam cum poate rezolva problema. A avut o sansa, dar a ratat-o. Poate nu a fost sfatuita la timp, poate-poate mai apare ceva, sa vedem ce urmeaza.
MirceaSCALAT a scris:

In principiu PENALITATILE trebuiesc probate!


Aplicarea penalitatilor nu reprezinta un principiu ci o obligatie impusa de art 49 din L nr 230/2007,ce se aplica in cuantum de max 0,2 % /zi dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata cotelor de intretinere Neaplicarea de catre asociatia de proprietari de penalitati demonstraeza pe de o parte necunoasterea si nerespectarea normelor in vigoare si pe de alta parte dezinteres in gestionarea fondurilor
Exista multe asociatii de proprietari in care se inregistreaza restantieri,asociatia de proprietari depune eforturi si achita lunar integral facturile tocmai pentru a indeparta eventualitatea suspendarii furnizarii utilitatilor si cauzare de disconfort si proprietarilor buni platnici
Chiar daca asociatia de proprietari nu se inregistreaza cu datorii la furnizorii de servicii,
aceasta detine obligatia sa aplice penalittati pentru orice suma cu titlu de restanta neachitata in termenul stabili,avand dreptul in temeiul art 50 din L nr 230/2007
sa actioneze in justitie orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit
@ynocentta
Asociatia "nu detine" obligatia de a aplica penalizari, ea poate sa-si faca un sistem propriu de penalizari, iar daca nu si-l face, atunci, in cazul in care are penalizari de la furnizori, le calculeaza numai pe acestea si le aplica restantierilor proportional cu sumele restante.

Dovada ca nu exista obligativitatea aplicarii este ca la actionarea in instanta a vreuni restantier ti se cer, tie, ca asociatie, sa prezinti si PV in care s-a stabilit crearea sistemului de penalizari al asociatiei, asta pe langa celelalte documente justificative asupra sumei pe care o reclami. Daca ar fi o obligatie aplicarea acestor penalizari nu s-ar mai cere acest PV, care daca nu exista, penalizarile cerute sunt respinse de instanta.

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)