avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost dat in judecata pentru plata penalitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost dat in judecata pentru plata penalitatilor

Buna ziua. Am fost dat in judecata pt plata penalitatilor in suma de 7700 ron, asociatia de proprietari intemeindu-si actiunea in instanta pe raspundere civila delictuala. Mentionez ca am achitat 10500, suma reprezentand debitul fara aceste penalitati. A fost adoptat acel act normativ pt anul 2011 - 2012 prin care cei care achita datoria sunt absolviti de plata penalitatilor? In cazul in care pierd si solicit acordarea unui termen de gratie, in cat timp ar trebui sa achit aceste penalitati?( 3 luni, 2 ani?) Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 20 Ianuarie 2012
Eu nu inteleg de ce un presedinte nu aplica legea si intreaba oamenii sau pune in discutie si la vot in adunarea generala daca se aplica sau nu penalizari...?
Pun aceasta intrebare pentru ca vad cum se sustine ca majoritatea ar hotari s.a.m.d.
Ori legislatia este foarte clara in privinta penalizarilor: sistemul propriu de penalizari se stabileste de comitetul executiv si nu de majoritatea proprietarilor.
Cititi, va rog art. 30 alin 1 lit j din L.230/2007 si atr. 17 alin. 1 lit. j din HG 1588/2007.
Asa ca legea trebuie aplicata si nu pusa in discutie si votata in fiecare asociatie.
ynocentta a scris:

MirceaSCALAT a scris:

In principiu PENALITATILE trebuiesc probate!


Aplicarea penalitatilor nu reprezinta un principiu ci o obligatie impusa de art 49 din L nr 230/2007,ce se aplica in cuantum de max 0,2 % /zi dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata cotelor de intretinere Neaplicarea de catre asociatia de proprietari de penalitati demonstraeza pe de o parte necunoasterea si nerespectarea normelor in vigoare si pe de alta parte dezinteres in gestionarea fondurilor
Exista multe asociatii de proprietari in care se inregistreaza restantieri,asociatia de proprietari depune eforturi si achita lunar integral facturile tocmai pentru a indeparta eventualitatea suspendarii furnizarii utilitatilor si cauzare de disconfort si proprietarilor buni platnici
Chiar daca asociatia de proprietari nu se inregistreaza cu datorii la furnizorii de servicii,
aceasta detine obligatia sa aplice penalittati pentru orice suma cu titlu de restanta neachitata in termenul stabili,avand dreptul in temeiul art 50 din L nr 230/2007
sa actioneze in justitie orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit



INTREBARE> Este corecta solicitarea de la restantieri a platii unor sume pentru PENALITATI INEXISTENTE{nesolicitate de catre furnizori, dobinzi bancare inexistente s.a.}?
Da este corect si in cazul expus in intrebarea Dvs.
De ce? Pentru ca asa prevede legea.

Daca Asociatia nu are restante la furnizori, dar are restantieri, de unde credeti ca s-au acoperit diferentele? De la cei bun platnici. Cei buni platnici sunt recompensati de legiuitor prin penalizarile incasate, care se duc direct catre reparatii si investitii.

Vi se pare logic? Sau logic si normal este ca nimeni sa nu plateasca nimic, sa consume cat mai mult si sa plateasca presedintele si administratorul ca de aia sunt pusi acolo?
Cred ca se discuta deandoaselea!
Asociatia de Locatari/Proprietari este infiintata ca fiind o entitate juridica NON-PROFIT. Deci executia bugetara nu poate fi inchisa cu EXCEDENT. Ori in cazul in care toate obligatiile Asociatiei catre terti sunt onorate si deci nu sunt inregistrate plati restante, ASOCIATIA nu are dreptul de a pretinde penalitati de la membrii asociati, chiar daca "legea" prevede asa.
La intrebarea pusa "doar asa": >de unde credeti ca s-au acoperit diferentele (probabil ati dorit sa scrieti "obligatii")? Raspunsul este DIN FONDUL DE RULMENT.
FONDUL DE RULMENT se asigura de toti membrii asociati prin depunerea unei sume antecalculate echivalenta cu obligatiile asociatiei pe o anumita perioada, de regula 2 luni.
Este evident ca daca membrii asociati locuitori ai condominiumului care nu-si achita intr-un timp de mai mult de 2 luni obligatiile de "taxe comunale" creste ASOCIATIA va ajunge in incapacitate de plata.

Intrebarea mea era PUNCTUALA, si viza un aspect strict si anume acela ca nu este conforma normelor de convietuire pretinderea de sume PENALITATI de la membrii asociati fara ca ASOCIATIA sa inregistreze nici un PREJUDICIU. Este insa indeptatita si fundamentata actiunea judiciara-civila a ASOCIATIEI pentru obligarea membrului asociat in a-si onora datoriile de "taxe comunale" neachitate in termen de cel mult 30 zile de la data afisarii TABELULUI de TAXE COMUNE.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
elga50, moderator
MirceaSCALAT a scris:

[....], ASOCIATIA nu are dreptul de a pretinde penalitati de la membrii asociati, chiar daca "legea" prevede asa.

Cum adica, "nu are dreptul" daca "legea prevede"?
Iar legea care prevede acest sistem de penalizari este Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari...si nu o "lege", intelegandu-se ceva inventat.

Ce legatura au normele de convietuire cu aplicarea unei prevederi legale?


Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)