avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Examen traducãtor stiinte juridice limba italianã ...
Discuție deschisă în Traduceri

Examen traducãtor stiinte juridice limba italianã 2012 - procedura si exemple de subiecte

Buna seara!
Ma poate ajuta cineva cu privire la cateva lamuriri legate de acest tip de examen ?
As fi interesata mai exact de taxa ce trebuie platita pt stiinte juridice in limba italiana(sunt 2 probe : traducere si retroversie) deci taxa se plateste pt amandoua?
Pt fiecare proba de examen, se face traducere din italiana in romana si invers pe parcursul celor 2 ore de examen?
Daca poate cineva sa ma informeze in legatura cu cateva modele pt acest tip de examen?
Va multumesc anticipat!!
Alina Bejinariu email: bejinariu_alinaraluca@yahoo.com

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, taxele sunt separate pentru traducere si retroversiune acestea reprezentand 2 examene separate. Examenele au cate 2 ore fiecare in parte si se pot sustine in aceeasi zi in functie de organizarea CPPC.
[ link extern ] /
[ link extern ]
Un raspuns vis-a-vis de subiecte si tematica gasiti aici (pentru a nu ma repeta):
www.avocatnet.ro/content/for...
Bafta la examene!
:luck:
L.C.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Multumesc mult pt informatii!!! ff amabila!!!
Poti sa mi spui mai exact la exam de retroversiune trebuia doar tradus din romana in italiana sau si un fel de interpretare? nu mi este prea clar ceea ce ar trebui sa fac la aceasta proba!!
Mersi mult!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Examenele se sustin doar in scris. Retroversiunea reprezinta traducerea unui text din limba materna limba straina. In ceea ce priveste interpretarea, in limbajul specific si in cazul de fata, presupune interpretarea corecta a informatiei astfel ca in textul tinta sa exprime fidel si corect mesajul din textul sursa.
Succes!
L.C.
Iti multumesc mult pt informatii, sunt ff utile pentru noi, ce ce inca nu am trecut prin aceste probe!!!
Mult succes si tie in continuare in tot ceea ce faci!:wave:=D>
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua tuturor...pt cei interesati sa faca examenul de traducator(interpret) in lb italiana si din cea italiana in cea romana,pot sa va ajut cu cateva detalii. Eu l-am facut in martie si acum sunt in asteptarea raspunsului.
Din italiana in romana a fost un text cu tema:" Controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare"
Procedura jurisdictionala

1. Controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare
Art. 17. - (1) Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii legilor, inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Curtii Supreme de Justitie, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.
(2) In vederea exercitarii dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale, cu 5 zile inainte de a fi trimisa spre promulgare, legea se comunica Guvernului si Curtii Supreme de Justitie si se depune la secretarul general al Camerei Deputatilor si al Senatului. In cazul in care legea a fost adoptata cu procedura de urgenta, termenul este de 2 zile.
(3) Data la care legea a fost depusa la secretarii generali ai Camerelor se aduce la cunostinta in plenul fiecarei Camere in termen de 24 de ore de la depunere. Depunerea si comunicarea se fac numai in zilele in care Camerele Parlamentului lucreaza in plen.
(4) Sesizarea facuta de parlamentari se trimite Curtii Constitutionale in ziua primirii ei, de catre secretarul general al Camerei respective.
Art. 18. - (1) In cazul sesizarii Curtii Constitutionale de unul dintre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, de parlamentari, de Guvern sau de Curtea Suprema de Justitie, aceasta va comunica Presedintelui Romaniei sesizarea primita, in ziua inregistrarii.
(2) Daca sesizarea s-a facut de Presedintele Romaniei, de parlamentari sau de Curtea Suprema de Justitie, Curtea Constitutionala o va comunica, in termen de 24 de ore de la inregistrare, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, precizand si data cand vor avea loc dezbaterile.
(3) Daca sesizarea s-a facut de presedintele uneia dintre Camerele Parlamentului, Curtea Constitutionala o va comunica presedintelui celeilalte Camere, precum si Guvernului, iar daca sesizarea s-a facut de catre Guvern, Curtea o va comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, prevederile alin. (2) aplicandu-se in mod corespunzator.
Art. 19. - (1) Pana la data dezbaterilor, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul pot prezenta, in scris, punctul lor de vedere.
(2) Punctul de vedere al Guvernului se prezinta numai sub semnatura primului-ministru.
Art. 20. - (1) Dezbaterea are loc in plenul Curtii Constitutionale, cu participarea judecatorilor Curtii, pe baza sesizarii, a documentelor si a punctelor de vedere primite, atat asupra prevederilor mentionate in sesizare cat si asupra celor de care, in mod necesar si evident, nu pot fi disociate.
(2) Decizia se pronunta, in urma deliberarii, cu votul majoritatii judecatorilor si se comunica Presedintelui Romaniei. Decizia prin care se constata neconstitutionalitatea legii se comunica si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, in scopul deschiderii procedurii prevazute de art. 145 alin. (1) din Constitutie
(3) Decizia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei."

Examenul din lb italiana in cea romana a constat intr-un text din" L'iniziativa legislativa" , din Constitutia italiana , text ce mi s-a parut destul de usor...acu lasam la aprecierea corectorilor:)

Va urez multa bafta si sper ca v-au fost utile aceste detalii!!!


Alte discuții în legătură

Renta viagera in dreptul civil italian risnovean mihaela risnovean mihaela Buna ziua, Sunt interesta de particularitatile contractului de renta viagera in legislatia italiana, unde as putea gasi informatii despre acest ... (vezi toată discuția)
Cum ajung la cedo? beatrice_g beatrice_g Dragi colegi, Va rog, daca stie cineva sa ma indrume si pe mine, care sunt pasii concreti pe care trebuie sa ii faca o persoana pentru a ajunge in fata cu ... (vezi toată discuția)
Targa rumena residenceantonio residenceantonio buon giorno sono un italiano pensionato residente in Romania ho un auto targata rumeno,visti il nuovo decreto legge in italia sulla circolazione delle auto con ... (vezi toată discuția)