avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cum ajung la CEDO?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cum ajung la CEDO?

Dragi colegi,

Va rog, daca stie cineva sa ma indrume si pe mine, care sunt pasii concreti pe care trebuie sa ii faca o persoana pentru a ajunge in fata cu o petitie in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg: ce conditii trebuie indeplinite, ce documente trebuie anexate petitiei, daca trebuie traduse etc. Ar fi utile si maxim apreciate informatii cit mai detaliate, cu eventuale costuri ale legalizarilor/autentificarilor.

Cu multumiri anticipate,

Beatrice
Cel mai recent răspuns: liuci , utilizator 02:48, 11 Ianuarie 2007
CEDO poate fi sesizata numai dupa epuizarea cailor de recurs interne si intr-un termen de 6 luni incepand cu data hotararii interne definitive
Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza.
Cererea poate fi inaintata direct Curtii de la Strasbourg.
Curtea nu va retine o cerere daca aceasta este anonima
Formularele-tip ale cererii, precum si informatiile suplimentare necesare pot fi obtinute de la grefa Curtii.
(extras din protocolul nr 11)

Cour européenne des Droits de l'Homme

Conseil de l' Europe

67075 Strasbourg-Cedex

France

o sa revin cu detalii
B-) Ca sa ajungi la CEDO trebuie sa demonstrezi la aceasta instanta superioara internationala ca in tara ai epuizat toate caile de atac si nu ai avut castig de cauza desi din probele pe care le detii reiese ca ai dreptate. Sau in situatia in care poti demonstra inutilitatea masurilor luate in tara sau a demersurilor facute.Nu trebuie sa trimiti la CEDO doar hotarari judecatoresti sau demersuri efectuate in instanta ci si demersuri pe care tu le-ai efectuat pe cale administrativa pana la cel mai inalt forum din tara.
Acestea sunt deci cele 2 conditii care iti permit sa te adresezi CEDO.
Apoi, faci un material obisnuit sau o plangere penala ( daca stii ) impotriva Statului Roman.O trimiti si astepti. Curtea va examina materialul tau si daca va aprecia ca acuzatiile tale sunt intemeiate, iti va trimite un formular special de cerere numit " REQUETTE APLICATION " pe care va trebui sa-l completezi.Alaturat iti va mai trimite Conventia pentru apararea drepturilor omului de le Geneva, la care tu va trebui sa te raportezi.Curtea examineaza doar cererile din care rezulta ca tu poti demonstra ca ti-au fost incalcate anumite drepturi stabilite prin Conventie, care se pot raporta la incalcarile legii din tara ta.Odata cu aceste materiale ti se va comunica si un material in care ti se va comunica faptul ca CEDO ti-a acceptat cererea alocandu-ti un nr. de referinta ( dosar ) ce va trebui sa-l mentionezi pe toate materialele tale ulterioare. Nu este necesar sa te prezinti la CEDO.Este de ajuns sa trimiti materiale si sa raspunzi ori de cate ori curtea iti va solicita lamuriri. Nu este necesar sa traduci actele.Te poti adresa curtii in limba ta materna daca tara ta este pe lista tarilor care sunt membre ale conventiei.Este necesar sa trimiti hotararile judecatoresti, incheierile de sedinta si alte acte pe care tu le consideri necesare solutionarii cauzei. Trimite copii nu originale. Curtea nu ti le va restitui.Daca mai ai nevoie iti voi sta la dispozitie si cu alte lamuriri.Succes :P
formularul de cerere trebuie trimis în decurs de maximum 6 saptamani iar dupa ce l-aţi trimis, trebuie sa răspundeţi în timp util la orice corespondenţă pe care grefa o sa v-o adreseze.
Examinarea cererii dumneavoastră este gratuită. Grefa vă va ţine la curent cu privire la progresele înregistrate de procedură.
Intrati pe www.coe.ro, Biroul de Informare al Consiliului Europei in Romania. Acoloveti gasi formularele Conventia, Protocoalele la Conventie si orice informatie de care aveti nevoie.
Eu as fi mai PROVOCATOR, nu mai trebue sa mergeti la CEDO si la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene
L-2925 Luxemburg (vezi situl: [ link extern ] .

Vezi: 1. Precedenti
Già nel 1974 la Corte di giustizia ha stabilito che i diritti fondamentali rientrano tra i principi giuridici generali che essa deve salvaguardare e che nella salvaguardia di tali diritti deve fare riferimento alle tradizioni costituzionali comuni degli Stati membri. In materia non può essere legittima nessuna misura incompatibile con i diritti fondamentali riconosciuti e tutelati nelle costituzioni di detti Stati (Corte di giustizia, ERT, Racc. 1991, pag. I-2925, punto 41). Tra i singoli diritti fondamentali principali finora la Corte di giustizia ha riconosciuto i seguenti:
- dignità umana (Casagrande, Racc. 1974, pag. 773);
- principio della parità (Klöckner-Werke AG, Racc. 1962, pag. 653);
- divieto di discriminazione (Defrenne/Sabena, Racc. 1976, pag. 455);
- libertà di associazione (Federazione sindacale, Massa..., Racc. 1974, pagg. 917, 925);
- libertà religiosa e confessionale (Prais, Racc. 1976, pagg. 1589, 1599);
- tutela della sfera privata (National Panasonic, Racc. 1980, pagg. 2033 , 2056 e segg.);
- segreto medico (Commissione/Repubblica federale di Germania, Racc. 1992, pag. 2575);
- diritto alla proprietà (Hauer, Racc. 1979, pagg. 3727, 3745 e segg.);
- libertà professionale (Hauer, Racc. 1979, pag. 3727);
- libertà di commercio (Intern. Handelsgesellschaft, Racc. 1970, pagg. 1125, 1135 e segg.);
- libertà economica (Usinor, Racc. 1984, pag. 4177 e segg.);
- libertà di concorrenza (Francia, Racc. 1985, pag. 531);
- rispetto della vita familiare (Commissione/Germania, Racc. 1989, pag. 1263);
- diritto a una tutela giudiziaria effettiva e a un processo equo(Johnston/Chief Constable of the Royal Ulster Constabulary, Racc. 1986, pag. 1651 e segg., pag. 1682; Pecastaing/Belgio Racc. 1980, pag. 691 e segg., pag. 716);
- inviolabilità del domicilio (Hoechst AG/Commissione, Racc. 1989, pag. 2919);
- libertà di opinione e di stampa (VBVB, VBBB, Racc. 1984, pag. 9 e segg., pag. 62).

Parte asta e mult mai importanta: CONCESINSELE
In ogni caso i cittadini dell'Unione dei singoli Stati membri sono tutelati grazie ai diritti fondamentali [articolo 17 (8), paragrafo 2 del TCE]. Tuttavia anche cittadini di Stati terzi possono invocare i diritti fondamentali a condizione che ne esistano le premesse corrispondenti. Pertanto, a norma dell'articolo 230 (173), quarto comma del TCE anche persone fisiche e giuridiche, in veste di abilitati ordinari al ricorso, possono proporre un ricorso per annullamento contro un atto giuridico degli organi comunitari presso il Tribunale di primo grado (articolo 225 (168 A), paragrafo 1 del TCE), che è subordinato alla Corte di giustizia. Tra l'altro anche in altri procedimenti vanno considerati i motivi di annullamento. I ricorsi per annullamento a norma dell'articolo 230 (173), quarto comma del TCE, presuppongono che l'attore sia direttamente e individualmente interessato da un atto giuridico a norma dell'articolo 249 (189), dal secondo al quarto comma del TCE, oppure da un altra azione destinata a produrre effetti giuridici.
Se viene accertata una violazione dei diritti fondamentali, la Corte di giustizia annulla l'atto o l'azione contestato/a con efficacia retroattiva e generale. La sua decisione vincola tutte le parti.

(scuzama de intretinere dar nu poot sa iti traduc mai mult:) ciao

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Examen traducãtor stiinte juridice limba italianã 2012 - procedura si exemple de subiecte alinapatrevita alinapatrevita Buna seara! Ma poate ajuta cineva cu privire la cateva lamuriri legate de acest tip de examen ? As fi interesata mai exact de taxa ce trebuie platita pt ... (vezi toată discuția)
Renta viagera in dreptul civil italian risnovean mihaela risnovean mihaela Buna ziua, Sunt interesta de particularitatile contractului de renta viagera in legislatia italiana, unde as putea gasi informatii despre acest ... (vezi toată discuția)
Buonasera, un cittadino italiano se si sposa in romania con una ... Salvatore Palumbo Salvatore Palumbo Buonasera, un cittadino italiano se si sposa in Romania con una cittadina Rumena,ottiene la carta di identità rumena?Abbiamo una bimba insieme. Grazie (vezi toată discuția)