avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordonanta presedintiala

Buna ziua,
Doresc sa stiu daca completul de judecata care are in lucru un dosar de O.P. studiaza si dosarul de fond?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 19:58, 20 Ianuarie 2012
tudorioan a scris:

...intreb si te intreb; prin ordonanta presedintiala se poate cere instantei incredintare/reincredintare minori?

Stimat domn,

Din punctul meu de vedere acest lucru este posibil, dar exclusiv ca excepție: dacă este vorba despre abuzuri, sau alte acțiuni care justifică particularitățile ordonanței - în special urgența, ireversibilitatea unor situații.

Nu doar cu privire la minori: în mod clar judecătorul ordonanței nu poate fi judecătorul fondului. Exact cum s-a expus, deși nu se prejudecă , în ordonanță se pipăie fondul - cum spune V. M. Ciobanu în Tratatul teoretic si practic de procedura civila - ori, pipăindu-l, judecătorul poate pronunța o inadmisibilitate pe motive de nefondare în ordonanță și s-ar antepronunța pe fond.

Cu stimă.




















Buna ziua,
Am nevoie urgent de niste lamuriri:
-daca se admite fondul la O.P., se poate face apel, recurs?
-in situatia in care se face recurs, care e termenul de recurs la O.P. si daca in acest interval(pana la judecarea recursului) sentinta este executorie?
-OP a fost judecat de aceeasi judecatoare care are si dosarul de fond.
In dosarul de fond, se propun probe cu inscrisuri, cu martori.
Acum, judecatoarea va da sentinta la prima infatisare in acest dosar de OP, fara inscrisuri, fara martori, doar pe afirmatiile reclamantului si fara intampinarea paratei. Inca nu stim care este sentinta.
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Martonze, utilizator
In cazul cand este admisa cererea de ordonanta presedintiala, partea din proces care nu este multumita de solutuie poate declara recurs in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei!
Pt. ordonanta presedentiala termenul de recurs nu este de 15 zile cum gresit vi s-a scris mai sus ci de 5 zile, cautati codul de procedura civila art.582.
Mare atentie la acest termen pt. ca daca ati fost prezent la sedinta de judecata la care s-a pronuntat instanta, atunci nu mai asteptati sa vi se comunice hotarirea, deoarece termenul se calculeaza de la aceasta data. Mai intii declarati recurs, depuneti declararea recursului cel tirziu in ziua a 6-a de la pronuntare, de ex. daca ati fost la termen in data de 10, cel tirziu in data de 16 (registratura sau stampila postei). Motivele de recurs le veti depune dupa ce vi se va comunica hotarirea, in termen de 5 zile de la comunicare , acelasi calcul ca mai sus cu 6 zile pt. ca ultima zi a termenului nu se ia in calcul, asa zice codul pr.civila.
Imi cer scuze, fac o rectificare: intr-adevar recursul se declara in termen de 5 zile de la comunicarea solutiei fondului!

Alte discuții în legătură

Recurs ordonanta presidentiala privind incredintare minor!!!! dragoste_de_tata dragoste_de_tata BUNA ZIUA!!!problema este urmatoarea....sotia mea a plecat de buna voie de acasa dupa care a introdus actiunea de divort si ordonanta presidentiala pentru ... (vezi toată discuția)
Efectele ordonantei presedintiale in materia divortului Ioannaki Ioannaki Buna ziua, Am si eu o nelamurire in aceasta materie: efectele ordonantei presedintiale inceteaza la momentul pronuntarii unei hotarari pe fondul cauzei sau la ... (vezi toată discuția)
Informare despre ordonanþa preºedinþialã rodica_post rodica_post [u]Ce este ordonanţa preşedinţială? [/u] Ordonanţa preşedinţială,este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate ... (vezi toată discuția)